Vanaf 6-8 jaar

Lezen is leuk! Ontdek de grappigste, leukste en spannendste kinderboeken. Naast 'gewone' leesboeken is er ook een collectie eenvoudige boekjes om te leren lezen. Wie moeite heeft met lezen, kan terecht bij "Makkelijk lezen". En natuurlijk is het ook leuk om te kijken, te luisteren of te spelen!

Leesboeken voor de leeftijd vanaf 6-8 jaar hebben op de rug een etiket met aan de bovenkant een gele kleur, letters en soms een plaatje (pictogram). De boeken staan op alfabet op de eerste vier letters van de achternaam van de schrijver. Zo vind je de boeken van Marianne Busser terug bij de letter B bij BUSS. Veel leesboeken hebben ook een plaatje (pictogram) op het etiket. Daaraan kun je zien of het een spannend boek is, een griezelig boek en nog veel meer...

Kies een genre

Pictogram genre autobiografie   Pictogram genre avontuur   Pictogram genre chicklit   Pictogram genre detective   Pictogram genre dieren   Pictogram met wolkje wat staat voor fantasieverhaal jeugd   Pictogram genre fantasy   Pictogram genre gedichten   Pictogram tekstballon wat staat voor graphic novel jeugd   Pictogram genre griezel of horror   Pictogram genre historisch   Pictogram genre humor   Pictogram kerstboom wat staat voor kerstverhaal of kerstfilm   Pictogram genre kortverhalen jeugd   Pictogram genre romantisch verhaal, liefdesverhaal   Pictogram makkelijk lezen boeken   Pictogram manga   Albeelding van drietand als pictogram voor het genre mythen, sagen en legenden   Pictogram genre oorlog   Pictogram paardenkop wat staat voor 

paardenverhaal jeugd   Pictogram paasei wat staat voor paasverhaal jeugd   Pictogram genre reisverhalen   Pictogram genre sciencefiction   Pictogram mijter wat staat voor sinterklaasverhaal of sinterklaasfilm jeugd   Pictogram genre 

sport   Pictogram genre sprookjes   Pictogram genre thriller   Pictogram genre toneel   Pictogram moeder met kind aan het lezen wat staat voor voorleesverhalen jeugd   Pictogram genre waargebeurd   Pictogram genre western   Pictogram anker wat staat voor zeeverhalen jeugd

NIVEAULEZEN

De bib bezit een ruime collectie eenvoudige boekjes die speciaal geschreven zijn om kinderen te leren lezen. Deze boekjes zijn te herkennen aan het genre "eerste leesboekjes" en aan aanduiding van het leesniveau van AVI 1 tot AVI 4. Dit AVI-systeem wordt op de meeste Lommelse basisscholen gebruikt voor het technisch lezen.

 • De allereerste stapjes kan je reeds beginnen met AVI 0.
 • Groeiboeken : boeken met meerdere verhalen die meer dan één AVI-niveau hebben, bijvoorbeeld vier verhalen, van AVI 1 tot AVI 4.
 • Samenleesboeken : om samen te lezen. Ze bevatten een eenvoudige tekst bedoeld voor de beginnende lezer, en een moeilijker tekst voor een taalcoach zoals een ouder.

NIEUW AVI-SYSTEEM 

Sinds enkele jaren is er een nieuwe AVI-indeling bedacht waarbij meer rekening wordt gehouden met de verschillen die er kunnen zijn in technisch lezen en begrijpend lezen. Die nieuwe indeling kan verwarrend werken voor ouders, kinderen en leerkrachten.  

In plaats van negen niveaus bestaan er nu twaalf niveaus. De nieuwe AVI-indeling is gekoppeld aan de groep waarin het kind zit. De nieuwe AVI-aanduiding bestaat uit een cijfer en de letter M of E. De M staat voor midden en de E voor eind. M4 houdt dus in dat dit niveau behaald moet worden in het midden van groep 4 en E4 staat voor eind groep 4. Er zijn 2 niveaus met een afwijkende aanduiding: AVI Start, dat vooraf gaat aan AVI-M3, is voor de beginnende lezertjes. AVI Plus is het hoogste niveau dat je kind kan bereiken in het nieuwe AVI-systeem, en wordt gemiddeld in groep 8 behaald. 

Omdat de nieuwe AVI-indeling in Nederland gemaakt werd, moet je die code naar het Vlaamse basisonderwijs vertalen. In Vlaanderen komt groep 3 overeen met eerste leerjaar van het basisonderwijs, groep 6 met het vierde leerjaar. We moeten de tabel aldus lezen: 

 • AVI Start: Dit niveau krijgt iedere beginnende lezer 
 • AVI M3: Midden 1e leerjaar 
 • AVI E3: Einde 1e leerjaar. 
 • AVI M4: Midden 2e leerjaar 
 • AVI E4: Einde 2e leerjaar 
 • AVI M5: Midden 3e leerjaar 
 • AVI E5: Einde 3e leerjaar 
 • AVI M6: Midden 4e leerjaar 
 • AVI E6: Einde 4e leerjaar 
 • AVI M7: Midden 5e leerjaar 
 • AVI E7: Einde 5e leerjaar 
 • AVI Plus: Het leesniveau is hoger dan het gemiddelde niveau van de leerlingen aan het einde van het 5e leerjaar. 

Eigenlijk kun je het oude AVI-niveau helemaal niet vergelijken met het nieuwe. De nieuwe niveaus zijn niet rechtstreeks te koppelen aan de oude niveaus. Wel is ongeveer te bepalen welk oude niveau gelijk staat met welk nieuwe niveau. Hier vind je daar meer info over. 
Om het AVI-leesniveau van bestaande boeken te vergelijken met het nieuwe AVI-leesniveau kan je onderstaande conversietabel gebruiken.

 

Conversietabel oude naar nieuwe AVI-leesniveau

MAKKELIJK LEZEN

Lezen is voor veel kinderen een feest. Maar voor wie moeite heeft met lezen, kan het heel lastig zijn. De bib heeft een speciale collectie voor kinderen met leesproblemen, een rek "Makkelijk lezen" met

 • Makkelijk lezen : boekjes in een eenvoudige taal en stijl.
 • Lettertype dyslexie : aangepaste boekjes met een speciaal lettertype, de pagina’s zijn overzichtelijk ingedeeld en de illustraties helpen om het verhaal goed te kunnen volgen. Vaak bevatten die boeken ook een CD op meeleestempo, zoals de reeks Zoeklicht dyslexie.  Heb jij een hekel aan lezen omdat je dyslexie hebt? Dan kan je terecht bij "Ik haat lezen".
 • Daisy-boeken :  luisterboek op een speciale cd. De bib beschikt over een toestel dat u ter kennismaking gratis kan ontlenen
 • Boeken met daisy (luister-cd) : naast boeken en aparte daisy-schijfjes heeft de bib ook een collectie boeken met daarin het daisy-schijfje, dus boek en daisy samen. 

Meer informatie over Makkelijk Lezen

PLEZIER

Kijkplezier met films, luisterplezier met luisterboeken en muziek-cd's, speelplezier met games en spelletjes.

Nog meer inspiratie op BOEKENZOEKER

Boekenzoeker wil gericht leesadvies geven aan iedereen tussen 0 en 18 jaar om zo het leesplezier te stimuleren en te versterken. Boekenzoeker 0-7 is een website met leestips en -inspiratie voor kinderen tussen 0-7 jaar. Leuk boek gevonden? Kijk dan meteen of het boek beschikbaar is in de collectie van Bib Lommel (via ingeven postcode 3920).

Albeelding boekenzoeker Iedereenleest