Spannende zomer 2021

De zomer van het spannende boek in Bib Lommel : topthrillers geselecteerd door Standaard Boekhandel, een Vlaamse thrillerauteur als aperitief, een Scandinavische thriller als voorgerecht, thrillers rond seriemoordenaars als hoofdgerecht en als nagerecht een keuze uit mysterieuze thrillers. Op onze boekentafel liggen de nieuwe thrillers en detectives van 2021. Kies en geniet de hele zomer lang van de beste thrillers en detectives!

THRILLER/DETECTIVE-MENU

E-books
Leen gratis thrillers en detectives als "e-boeken" bij de bib via het platform cloudLibrary.

Citythrillers
Spannenende thrillers en detectives die je meenemen naar verschillende wereldsteden zoals Londen, Parijs, Praag, Venetië, Moskou, Tokio, New-York(stad)...

Detectives vanaf 2015
Dit zijn misdaadverhalen waarbij een individu of een groep een misdaad oplost. Zowel de politieroman als de ‘private eye’ behoren tot dit genre.

Detectives nieuw 2021

Detectives (film)

Detectives (televisieseries) van na 2015

Erotische thrillers

Historische detectives
Detectives die in het verleden (vóór 1945) gesitueerd worden.


Historische thrillers
Thrillers die in het verleden (vóór 1945) gesitueerd worden en waarin geschiedenis een essentiële rol speelt. Mysteries, complotten, riten: het zijn sleutelwoorden van de historische thriller.

Juridische thrillers
Thriller waarin een rechtszaak centraal staat. Hoofdpersonen zijn advocaten, openbare aanklagers, … Een juridische thriller focust op het rechtssysteem en kan zich deels in een rechtbank afspelen.

Maffia-thrillers
Thrillers rond de Amerikaanse en Italiaanse maffia.

Medische thrillers
Spelen zich meestal af in ziekenhuizen. Hoofdpersonen zijn artsen, verpleegkundigen … Centrale thema’s zijn: ontwikkelingen in de medische wetenschap, operaties, orgaantransplantaties enz. 

Mysterieuze thrillers
Thrillers met geheimen uit een mysterieus verleden, verborgen genootschappen, het occulte, boodschappen die bewaakt worden door bepaalde sekten, geheime en verborgen boodschappen op schilderijen ... Bekend voorbeeld is De Da Vinci code van Dan Brown.


Politieke thrillers
Thriller over de strijd om politieke macht of corruptie in de politiek.


Politieke thrillers (film)

Prijswinnaars
Bekroonde thrillers en detectives.
> 
VN 42ste Detective- & Thrillergids 3 sterren
VN 42ste Detective- & Thrillergids 4 sterren
VN 42ste Detective- & Thrillergids 5 sterren
VN = Vrij Nederland

Psychologische detectives
In een psychologische detective staat niet alleen het oplossen van een misdaad centraal, maar wordt ook veel aandacht besteed aan de psychologische karaktertekening van de hoofdpersonages.

Psychologische thrillers
In een psychologische thriller draait het minder om achtervolgingen en gevechten dan om wat er zich in het hoofd van de personages afspeelt. De vraag die centraal staat is niet wie het gedaan                         heeft, maar waarom. Wraak is een belangrijke drijfveer voor mensen om over de schreef te gaan.

Psychologische thrillers (film)

Psychopaten
Thrillers met in de hoofdrol psychopaten. Psychopaten kennen geen schuldgevoelens of spijt over de dingen die ze anderen aandoen. Ze zeggen dat het slachtoffer het verdiende.


Scandinavische thrillers
Misdaadromans uit Scandinavië zijn niet aan te slepen sinds Stieg Larsson en Henning Mankell de bestsellerslijsten aanvoeren. Het begon allemaal in de jaren zestig, met de maatschappijkritische romans van Sjöwall & Wahlöö, waarin Martin Beck de hoofdrol vervulde. Vanaf het jaar 2000 voerden de boeken van Henning Mankell over inspecteur Wallander de bestsellerslijsten aan. Steeds meer Scandinavische thrillers worden in het Nederlands vertaald. In 2008 brak opeens Stieg Larsson door. Van het eerste deel van zijn Millenniumtrilogie 'Mannen die vrouwen haten' zijn in Nederland bijna een miljoen exemplaren verkocht! En in 2010 verschenen er maar liefst 3 nieuwe thrillers van Jussi Adler-Olsen die wekenlang bij de top van de best verkochte boeken hoorden.
Site helemaal gewijd aan Scandinavische auteurs en hun werk, met de nadruk op thrillers en misdaadromans.


Scandinavische thrillers (film)

Seriemoordenaars
Volgens een definitie aangenomen door de FBI is een seriemoordenaar een moordenaar die twee of meer slachtoffers maakt in verschillende, verder niet-gerelateerde misdrijven.

Spionageromans
In deze romans trachten geheimagenten onder valse voorwendsels gegevens van politieke, militaire, industriële, … aard te bemachtigen. De veiligheid van een staat of organisatie wordt bedreigd. Bekende schrijvers zijn John Buchan, Ian Fleming en John le Carré. 


Terrorisme-thrillers
Terrorisme is niet iets van het laatste decennium. De hele 20e eeuw werd gedomineerd door het kat- en muisspel tussen terroristische organisaties en geheime diensten. Gebeurtenissen op het politieke wereldtoneel inspireerden schrijvers als John le Carré, Robert Ludlum, Frederick Forsyth, Tom Clancy, David Baldacci, Simone van der Vlugt en Tomas Ross.

Thrillers van na 2015
Spannende, actievolle boeken met een ingewikkelde plot waarin de misdaad en/of het criminele milieu vaak centraal staan. De klemtoon ligt op de suspens, minder op de ontrafeling van het misdrijf.


Thrillers nieuw 2021

Thrillers (film)

Vlaamse misdaadschrijvers

Waargebeurd
 

MEER INFO OVER THRILLERS/DETECTIVES

hebban.nl/crimezone
Populaire website voor liefhebbers van spannende boeken, met thrillernieuws en dagelijks nieuwe recensies.

Startpagina misdaadromans
Deze website is gespecialiseerd in misdaadromans. Je vindt er het laatste nieuws binnen het genre, recensies, informatie over een beperkt aantal auteurs, leestips en een uitgebreid forum. Pluspunt: je vindt er niet alleen Nederlandstalige auteurs.

De Spanningsblog
Actuele info en weetjes over misdaadschrijvers en spannende literatuur.

Vrouwenthrillers
Website met aandacht voor vrouwenthrillers. Deze website verzamelt literaire en psychologische thrillers die door een vrouwelijk publiek gesmaakt worden. (Het zijn geen boeken die uitsluitend voor of door vrouwen geschreven worden.)
De website biedt recensies, interviews, auteursinformatie en heeft een rubriek "actueel". Bezoekers van de website kunnen zelf hun stem uitbrengen of commentaar toevoegen. Er worden schrijfwedstrijden georganiseerd en je kunt zelf meedenken aan het scenario van een thriller.

Crimesite.nl : Altijd het laatste misdaadnieuws!
Crimesite is de grootste misdaadsite van Nederland: journalistiek en actueel. Alles over moord, doodslag, fraude, liquidaties, ...

wikipedia.org/wiki/Thriller_(genre)
Over de kenmerken van thrillers, geschiedenis, lijst van schrijvers, filme en de verschillende subgenres.


wikipedia.org/wiki/Lijst_van_Vlaamse_schrijvers_van_detectives_en_thrillers
Dit is een lijst van Vlaamse schrijvers van detectives en thrillers. Een aantal schrijvers komt tweemaal in de lijst voor, onder hun eigen naam en onder hun pseudoniem.