Rembrandt van Rijn

Bijna iedereen kent wel ‘de nachtwacht’ het beroemde schilderij van Rembrandt van Rijn. Hij wordt ook wel de Hollandse Rubens genoemd en werkte vooral met donkere en warme kleuren.

Wil je meer weten over deze schilder? Ontdek hier wie hij was, welke activiteiten je kan doen en leestips voor later.

Wie was hij?

Rembrandt Harmenszoon van Rijn (Leiden, 15 juli 1606 – Amsterdam, 4 oktober 1669) was een Nederlandse kunstschilder. Zijn werk is wereldberoemd. Hij wordt gezien als een van de belangrijkste schilders uit de 17e eeuw, die we ook vaak de Gouden Eeuw noemen.

Rembrandt wordt ook wel een Hollandse Meester genoemd. Hij heeft meer dan 300 schilderijen gemaakt.

De stijlperiode waarin Rembrandt zijn schilderijen, tekeningen en etsen maakte staat bekend als de barok.

Andere belangrijke tijdgenoten uit de 'Nederlanden’ in dezelfde periode zijn de Vlaamse kunstschilder Pieter Paul Rubens en de Delftse kunstschilder Johannes Vermeer.

nachtwacht.jpg
Meer weten over Rembrandt?

Knutselideetjes

1. Teken een (zelf)portret.

Teken, net als Rembrandt dat deed, een gezicht met veel expressie. Dit kan een zelfportret zijn, maar het mag ook een portret van iemand anders zijn, als het maar duidelijk een vrolijk, een droevig, ... gezicht wordt. Overdrijven mag! Om je eigen gezicht te zien voor een zelfportret , kan je een spiegeltje/ spiegel gebruiken. Je kan ook je fantasie gebruiken en bijzondere kleding verzinnen of een gefantaseerd landschap op de achtergrond.

rembrandt-zelfportret-1630.jpg

2. Clair-obscur tekening

Rembrandt maakte veel schilderijen en gebruikte vaak het clair-obscur. Bedenk eerst iets waar je graag een tekening van wil maken, een auto, een dier, een persoon,... Bedenk dan hoe dit eruit ziet als je met een zaklamp, in het donker op je object zou schijnen. Probeer het eens uit, welke stukjes zijn donker en welke stukjes licht. Teken dit en kleur je tekening met mooie felle kleuren in. Neem daarna een zwarte wasco en maak je de rest van je tekenpapier helemaal zwart.

3. Levend schilderij 

Speel een schilderij van Rembrandt na. Kijk hier hoe ze 'nachtwacht' naspeelden. Zoek op internet schilderijen op en kijk hoe je de lichtval in het schilderij kan nabootsen door lampen te gebruiken. Beeld het schilderij uit en vergelijk het met het originele schilderij.