Podcasts

Koptelefoon in de aanslag? Want behalve een luisterboek gaat er natuurlijk niets boven een (boeken)podcast.

We zetten wat interessante podcasts voor je op een rij, over lezen en vooral over boeken. 

Wat is een podcast?
Een podcast is een vooraf opgenomen "audiobestand", met gesproken woord, muziek, of een combinatie daarvan. Je kunt de podcast beluisteren via internet op je smartphone, tablet of computer. Het fijne is dat je het bestand kunt downloaden zodat je kan luisteren op het moment dat het jou uitkomt. Tijdens het koken, gedurende een (lange) autorit, de avondwandeling met de hond …. Een podcast bestaat uitsluitend uit geluid en kan gaan over interviews, reportages, discussies, debatten, presentaties, hoorspelen, recensies, reviews en alle mogelijke combinaties daarvan.

Wat is het verschil tussen radio en een podcast?
Radio is live - realtime. Een podcast is "on demand" - op aanvraag. Een radioshow start op het moment dat deze gepland is. Een podcast start wanneer jij dat wilt, dus wanneer je de podcast aanklikt.

Hoe beluister je een podcast?
Podcasts kan je als audiobestand gratis downloaden op computer, tablet of mobiele telefoon via apps en platformen zoals Apple podcastsGoogle podcasts , iTunesSpotifySoundcloud …  Maar tegenwoordig kun je ook podcasts beluisteren via de browser, dus zonder een app te downloaden!


Luistervoorbeeld van een podcast : "Aan het woord" over leescommunity's, met Krist Biebauw en Nathalie Deneve van bibliotheek De Krook (Gent)"


Er zijn veel verschillende soorten (gratis) podcasts, over de meest uiteenlopende onderwerpen. Je kan al eens grasduinen bij:  

 

We zetten wat interessante podcasts voor je op een rij, over lezen en over boeken.

Bende van het Boek

Podcast De bende van het boek

Boekenliefhebbers Sara en Trees delen in de podcast de Bende van het Boek hun liefde voor lezen op de gezelligste manier die er is: met taart en thee. Iedere aflevering bespreken ze één, twee of een hele verzameling boeken.

Boeken FM

Podcast Boeken FM

Boeken FM is een podcast van Das Mag en De Groene Amsterdammer  waarin Ellen Deckwitz en Joost de Vries onder leiding van Peter Buurman iedere maand een actueel, relevant of gewoon ijzersterk boek bespreken.

De Boekenpodcast

Podcast De Boekenpodcast

Op zoek naar tips voor een boeiend, interessant of goed boek?  In De Boekenpodcast bespreken boekenexperts van NPO Radio 1 in wisselende duo's onlangs uitgekomen boeken waar ze warm voor lopen.

Gebladerte

Podcast Gebladerte

Veellezer Tom De Cock kruipt voor de podcast Gebladerte in de boekenkast van een schrijver op zoek naar nieuwe parels, oude curiosa, klassiekers, guilty pleasures en dat ene essentiële boek.

Grensgangers

Podcast Grensgangers

In Grensgangers steken twee duo’s jonge schrijvers uit België en Nederland de grens over en gaan in gesprek met collega’s. Ze spreken  over hun werk en over het literaire landschap van de boven- en onderburen.

Groen Gebladerte

Podcast Groen Gebladerte

In Groen Gebladerte breit Tom De Cock een vervolg aan zijn literatuurpodcast Gebladerte. In deze tweede reeks gaat hij op bezoek bij acht literaire debutanten in Vlaanderen en Nederland, allemaal jonger dan 35 jaar.

Lees dees

Podcast Lees dees

In Lees dees (VPRO), bespreekt Irene Houthuijs maandelijks een bijzonder boek uit de twintigste eeuw met journalisten, vertalers, lezers en critici. Boeken die de aandacht verdienen en die ze eigenlijk niet krijgen.

Onze Boekencast

Podcast Onze boekenkast

Altijd al willen luisteren naar een gezellige podcast over spannende thrillers, indrukwekkende romans en magische fantasyverhalen? In Onze Boekencast bespreken wij verschillende boeken met vrienden en een lekker kopje thee.

Overlezen

Podcast Overlezen

Cultuurhuis De Warande Turnhout maakte een reeks literaire podcasts onder de veelzeggende titel 'Overlezen' met oa Erwin Mortier, Chris De Stoop, Walter van den Broeck, Lize Spit, Jeroen Olyslaegers ... 

De Poëziepodcast

Podcast De Poëziepodcast

Elke maand één dichter, met twee gedichten: een van zichzelf en een van iemand anders. In De Poëziepodcast gaan Nederlandse en Vlaamse dichters diep in op een gedicht van een ander en een van zichzelf.

Het Verhaal

Podcast Het verhaal

In Het Verhaal luister je naar gesprekken met schrijvers over hun werk en het verhaal achter een verhaal. Schrijver en journalist Monique Huijdink gaat met schrijvers dieper in op de publicatie van nieuw werk.

Winteruur

Podcast Winteruur

Wim Helsen vraagt in Winteruur zijn gasten om een stukje tekst mee te brengen dat voor hen een bijzondere betekenis heeft. Wim polst naar de reden waarom zijn gasten juist die tekst gekozen hebben.

Podcasts voor jeugd

De Grote Vriendelijke Podcast

Podcast De Grote Vriendelijke Podcast

De Grote Vriendelijke Podcast is de eerste Nederlandse podcast over kinderboeken en jeugdliteratuur (voor volwassenen). Recensenten Jaap Friso en Bas Maliepaard bespreken in elke uitzending een aantal recente boeken of opvallende zaken uit de wereld van het kinderboek. 

Leesbeesten & Luistervinken

Podcast Leesbeesten & Luistervinken

In iedere aflevering van Leesbeesten & Luistervinken is een schrijver te gast. De jonge presentatoren stellen vragen en geven ook zelf boekentips. Doel is dat meer kinderen met plezier gaan lezen. Een boekenpodcast voor het 4e, 5e en 6e leerjaren (groep 6, 7 en 8).

De Waanzinnige Podcast

Podcast De Waanzinnige Podcast

De Waanzinnige Podcast is een podcast voor en door kinderen over hun lievelingsboeken. In maximaal 10 minuten vertelt een kind over een lievelingsboek. Ook wordt er een stukje voorgelezen. Na het luisteren ben je zo meegesleept in het verhaal, dat je het boek wil gaan lezen. 

TIP VAN DE BIB

Podcast Bib Zuid-Kennemerland (Nl)

Podcast van Bibliotheek Zuid-Kennemerland (Nederland). Zij geven je tips hoe je fantastisch kunt voorlezen. Want dat is zo veel meer dan een tekst hardop uitspreken! In de andere podcasts hoor je meer over leesplezier, laaggeletterdheid, nepnieuws en veilig online gaan. 

Tips om nog leuker voor te lezen (13 min.)
Hoe maak je voorlezen nou écht leuk? Doe je stemmetjes, of juist niet? Luister nu naar aflevering 1 en krijg alle voorleestips die je nodig hebt.

Hoe wordt lezen voor kinderen nog leuker? (14 min.)
In deze aflevering krijg je tips hoe je lezen nóg leuker kunt maken voor kinderen. Maar ook hoe je lezen makkelijker kunt maken voor kinderen met dyslexie. En vind je het lastig om boeken uit te kiezen? Kinderen vertellen over hun favoriete boek!

Maak voorlezen fantastisch! (13 min.)
Voorlezen wordt thuis écht een feestje met deze tips! In de Bibliotheek organiseren we regelmatig voorleesactiviteiten. Maar hoe pak je dat nou thuis aan?

Lekker lezen in de zomer (15 min.)
Hoe zorg je ervoor dat kinderen lekker blijven doorlezen in de zomervakantie? Zodat ze niet in de zogenaamde zomerleesdip terechtkomen en dalen in leesniveau na de vakantie. In deze zomerse aflevering krijg je veel tips van én voor kinderen!

Slim met Social Media (16 min.)
Het is zover! Je kind mag social media gaan gebruiken. Een mijlpaal, maar ook spannend. Beluister de nieuwe podcast en help jouw kind social mediawijs te worden.

Hoe leer je kinderen wijs omgaan met internet? (15 min.)
Kinderen van nu groeien op met internet, tablets, games en mobiele telefoons. Ze weten precies hoe het allemaal werkt, maar kunnen er lang niet altijd verstandig mee omgaan. In deze aflevering krijg je meer informatie en tips over hoe je kinderen wijs leert omgaan met internet, social media, games en hun online identiteit.

Hoe herken je nepnieuws? (15 min.)
Zie jij wel eens een bericht waarvan je twijfelt of het nieuws echt is? Of weet je niet goed of de bron die je hebt gebruikt wel betrouwbaar is? Deze aflevering zit boordevol tips om jou goed op weg te helpen.