Podcasts

Boeken van de bib kan je lenen en lezen, luisterboeken kan je lenen en beluisteren. Ook online kun je luisterboeken streamen of downloaden. Maar luisterde je al eens naar een podcast?

Wat is een podcast?

De term podcast is een samentrekking van iPod en broadcast (Engels voor ‘uitzenden’). Het is een soort radioprogramma of audiouitzending: een digitaal geluidsbestand dat je kan beluisteren wanneer jij het wil, op welk apparaat je dat wil. Een podcast kan je online streamen, of downloaden om het offline te kunnen beluisteren. Je kan het vergelijken met video-on-demand (zoals YouTube, of Netflix), maar dan audio-on-demand.

Podcasting wordt gezien als het nieuwe radio luisteren. Doordat je zelf precies kunt kiezen waar je naar luistert, is een podcast vaak veel leuker/interessanter/leerzamer dan het luisteren naar radio (waar ook nog eens veel reclame voorbij komt!).

Er zijn podcasts over allerlei onderwerpen, zoals fictie (te vergelijken met hoorspelen), informatieve of amuserende podcasts (te vergelijken met documentaires om naar te luisteren, of met gesproken opiniestukken). Elke podcast heeft zijn eigen stijl en inhoud en net zoals bij boeken is niet elke podcast van dezelfde kwaliteit. Start je zoektocht en ontdek de nieuwe wereld van de podcast. Wij helpen je alvast op weg!
 

Luistervoorbeeld van een podcast : "Aan het woord" over leescommunity's, met Krist Biebauw en Nathalie Deneve van bibliotheek De Krook (Gent)"

 

Podcasts over boeken

Gebladerte : podcast over boeken van LangZullenWeLezen
In ‘Gebladerte’ neust Tom De Cock, zelf een gepassioneerd lezer, in de boeken van een aantal Bekende Vlamingen-schrijvers. Aan de hand van deze boeken heeft hij het met hen over lezen én leven. In deze reeks komen Arnout Hauben, Dalilla Hermans, striptekenaar Nix, Eva Daeleman en Els de Schepper verrassend uit de hoek.


Iedereen Leest : de bloei van de literaire podcast
De steile opmars van de podcast als medium is een feit. Zomerse leestips krijgen het gezelschap van luistertips. Het aanbod stijgt ongezien en het aantal lijstjes met ‘de beste, de leukste, de grappigste, de mooiste’ neemt explosief toe. In al dat luistervoer ging Iedereen Leest op zoek naar podcasts over (en met) schrijvers, gesprekken over boeken, literatuur en poëzie. 


De Boekenpodcast van NPO Radio 1
Op zoek naar tips voor een boeiend, interessant of goed boek? Presentatoren en boekenexperts van NPO Radio 1 bespreken in wisselende duo's onlangs uitgekomen boeken waar ze warm voor lopen. Dat kunnen romans zijn, maar ook non-fictie boeken over uiteenlopende onderwerpen. In de NPO Radio 1 boekenpodcast zijn ondermeer te horen: Jellie Brouwer (Kunststof), Pieter van der Wielen (Nooit Meer Slapen), Petra Possel (Mangiare), Mieke van der Weij (Nieuwsweekend), Wim Berkelaar (OVT) en Menno Bentveld (Vroege Vogels).


De leukste podcasts voor boekenliefhebbersvan Hebban
Niet alleen op televisie maar ook op de radio worden boeken steeds vaker besproken. De podcast is in opkomst en ook voor boekenliefhebbers is er voldoende keuze. Hebban tipt je de leukste boekenpodcasts van dit moment.


Boeken FM
In samenwerking met uitgeverij Das Mag verzorgt De Groene een literatuurpodcast: Boeken FM. Iedere maand bespreken Ellen Deckwitz en Joost de Vries onder leiding van Peter Buurman een actueel, relevant of gewoon ijzersterk boek.

 

Podcasts over voorlezen

Podcasts van de Bibliotheek Zuid-Kennemerland (Nl) over voorlezen en leesplezier.

  • Voorlezen
    Hoe maak je voorlezen nou écht leuk? En hoe houd je de aandacht van kinderen goed vast? Luister via SoundCloud
  • Leesplezier
    Hoe wordt lezen voor kinderen nóg leuker? En hoe maak je lezen makkelijker voor kinderen met dyslexie? Vind je het lastig om boeken uit te kiezen? Kinderen vertellen over hun favoriete boek! Luister via SoundCloud
  • Maak voorlezen fantastisch!
    Maak van het voorlezen thuis een feestje met deze tips! Luister via SoundCloud


Neuropsychologe Katelijn Nijsmans (PXL Hogeschool) vertelt wat voorlezen met een kinderbrein doet.
Begin zo snel mogelijk met voorlezen. In de vroege kinderjaren is de ontwikkeling van taal cruciaal'- een gesprek met neurowetenschapper Katelijn Nijsmans in Nieuwe feiten. Beluister hieronder het gesprek.

 

Podcasts over kinderboeken

De Grote Vriendelijke Podcast
Een podcast over kinderboeken, voor volwassenen. Maandelijks bespreken jeugdboekenrecensenten Bas Maliepaard (Trouw) en Jaap Friso (Jaapleest.nl) net verschenen kinderboeken en nieuwtjes uit de jeugdliteratuur, en zijn er auteurs te gast. Te beluisteren op Degrotevriendelijkepodcast.nl of via iTunes, Apple Podcasts of Stitcher.
In het nieuwe programma De Grote Vriendelijke Update staan nieuws, trends en opvallende ontwikkelingen uit de Nederlandse en Vlaamse kinderboekenwereld centraal. Het is een aanvulling op de bestaande podcast en zal ook maandelijks verschijnen. De Grote Vriendelijke Update is te beluisteren in de feed van De Grote Vriendelijke Podcast.

 

Podcasts van bibliotheken

Buiten het boekje - de Bib Leuven : Een Leuvense podcast van de Bib over schrijvers, media, kunstenaars en mensen in en rond onze bibliotheek.

Bibliotheek De Krook's stream on SoundCloud

 

Vlaamse podcasts

Website bedoelt om alle Vlaamse podcasts te verzamelen om zo een beter zicht te krijgen over het aanbod en een eenvoudige manier om nieuwe podcasts te ontdekken.

 

Belgische podcasts

Ontdek de beste Belgische podcasts van dit moment. Luister naar uw favoriete podcasts en afleveringen. 

 

MEER INFO