Piet Mondriaan

De derde kunstenaar die we in de kijker zetten is Piet Mondriaan.

Wie was hij?

Pieter Cornelis (Piet) Mondriaan (1872 - 1944) was een schilder. Eerst vond Mondriaan dat kleuren in een kunstwerk niet belangrijk waren. Hij werkte vooral met grijs- en bruintinten. Alles wat hij schilderde was te zien in de wereld (bv. vaas met bloemen, schildersezel,...). Later koos hij ervoor om meer abstracte werken te gaan maken waarin kleur en lijnen belangrijker waren dan de 'tekening' zelf.

Hij werd ook vooral beroemd met zijn abstracte kunst. Deze kunst wordt gekenmerkt: 

  • door het feit dat er geen voorwerpen of zaken uit de echte wereld zijn afgebeeld.
  • iedereen ziet of denkt aan iets anders wanneer hij het kunstwerk ziet.

Hij werkte altijd met de drie primaire kleuren (blauw, rood en geel) en met zwart en wit. De bekendste werken van Piet Mondriaan zijn die met de zwarte lijnen en de witte, blauwe, rode en gele vlakken.

Meer info

Hoezo is dit kunst?

Dat vragen sommige mensen zich af als ze het abstracte werk van Piet Mondriaan zien. Moderne en hedendaagse kunst kan soms lastig te begrijpen zijn. Het is niet zomaar een mooi plaatje, of een herkenbaar verhaal – maar het gaat om het proces en het idee achter het kunstwerk. Ook al lijken de abstracte vormen nog zo simpel. Je moet je voorstellen: vóor Mondriaan was er nog helemaal geen abstractie. Hij was de eerste die niet gewoon een landschap schilderde zoals hij het zag, maar met blokjes, lijnen en vlakken iets heel spannends maakte. 

 

Meer weetjes over Mondriaan

Ook landschappen?

Ja, we kennen hem vooral van de schilderijen met de gekleurde vlakken. Maar hij schilderde ook landschappen.

Kijk hier maar eens.

Meer info