Week van de bij

Van zondag 30 mei tot en met zondag 6 juni 2021 vindt de achtste editie van de Week van de Bij plaats. De campagne moedigt gemeentebesturen, bedrijven en burgers aan zich in te zetten voor een betere leefomgeving voor zowel honingbijen als wilde bijen.

Affiche met peter van de week van de bij die verkleed als bij door de stad vliegt

Met de slogan ‘Bijenhelden breken uit’ zetten Dominique Persoone en Britt van Marsenille, peter en meter van de Week van de Bij, het thema ontharding in de kijker. Want als er minder beton is en meer bloemen, planten en bomen, hebben bijen meer voedsel.

Bijenhelden breken uit
Bijen verdienen aandacht in een breder biodiversiteitsverhaal. Ze vervullen immers een uiterst belangrijke functie als bestuiver van landbouwgewassen, fruitteelten en wilde planten, maar ze hebben het steeds moeilijker om te overleven. 80 procent van de bijen leeft onder de grond. Maar hoe meer verharde oppervlakten er zijn, hoe meer dakloze bijen. De ambassadeurs van de Week van de Bij, Dominique Persoone en Britt van Marsenille, ruilen daarom op de nieuwe affiche beton in voor bijenbloemen.

Liever 50 tinten groen dan grijs: ruil beton voor bijenbloemen
Na enkele droge zomers is de vraag naar verharding en kunstgras gestegen. Hagen worden vervangen door steenkorven en opritten geplaveid met stenen voor meerdere wagens. Daardoor kan het water moeilijker in de bodem sijpelen en warmt de directe omgeving bij hitte nog meer op. Ook voor bijen wordt zo het menu van hun restaurant beperkter. Voor zandbijen is er minder plaats vrij voor hun verblijfplaats in de bodem.

Meer info over de Week van de bij.