Krantenartikels lezen zonder betaalmuur?

Lees gratis de digitale krant in de bib of duik thuis in het krantenarchief.

kranten op een hoop

Gopress kiosk en krantenarchief

Een schoolopdracht rond de actualiteit voorbereiden? Juiste informatie opzoeken over het coronavirus? Het nieuws uit Lommel checken?

Dat kan gratis en snel met het handige Gopress krantenarchief! Als je lid bent van onze bib, heb je via je Mijn Bibliotheek-profiel overal toegang tot persartikels van verschillende Belgische kranten en tijdschriften (artikels van 2 dagen oud tot 25 jaar geleden).

Wil je de krant van de dag digitaal lezen? Dat kan via Gopress Kiosk binnen de muren van onze bib!

Hier lees je alles over hoe dit werkt.

Nepnieuws

Je vindt op sociale media vaak misleidende nieuwsberichten. Daarom geven wij jou een aantal belangrijke tips om misleidend nieuws te ontmaskeren.

Let op taalfouten en slordigheden

Taal- en typfouten zijn vaak een eerste signaal dat een artikel niet betrouwbaar is. Ook het gebruik van HOOFDLETTERS, uitroeptekens !!! en slordigheden in de lay-out zijn duidelijke signalen dat er iets niet klopt.

Is de titel neutraal?

Wees voorzichtig met sensationele titels die erg op je gevoel spelen en niet neutraal aanvoelen.

Is de bron betrouwbaar?

Wie schreef het artikel? Wie deelde het artikel? En waarom? Zoek de auteur op. Bestaat deze persoon wel? En hoe zien zijn andere artikels eruit? Lees bij websites zeker ook de ‘over ons’-pagina.

Staat het artikel ook op andere media?

Dubbelcheck! Kijk of een bericht ook op andere (betrouwbare) media opduikt.

Vertrouw je buikgevoel!

Voelt iets fout aan, maar weet je niet meteen wat? Durf te twijfelen. Vaak bestaat nepnieuws uit halve waarheden die zo goed verpakt zijn dat het heel moeilijk te controleren valt.

Meer weten over nepnieuws? Leen dan deze boeken uit in de bib.