Ludwig van Beethoven

‘Ta ta ta taaaa’ een van de meest gekende motieven van de Duitse componist Ludwig van Beethoven kent bijna iedereen. Ook zijn ‘Ode an die freude’ (ode aan de vreugde) uit de negende symfonie is een van de meest gekende stukken. 2020 is het jaar van Jan van Eyck maar 2020 is ook het Beethovenjaar! 

Wil je meer weten over deze componist? Ontdek hier wie hij was, welke activiteiten je kan doen en een aantal lees- en luistertips voor later.

Wie was hij?

Ludwig van Beethoven (geboren te Duitsland Bonn op 16 december 1770 – gestorven te Oostenrijk Wenen op 26 maart 1827) was een Duitse componist. Beethoven is over de hele wereld bekend, zijn stukken kent haast iedereen wel. Beethoven wordt dan ook gezien als Duitslands bekendste componist. Samen met Wolfgang Amadeus Mozart en Joseph Haydn behoort hij tot de Eerste Weense School. Eigenlijk lijken de stijlen van deze drie componisten erg veel op elkaar. Beethoven woonde een groot gedeelte van zijn leven in Wenen, toen het centrum van de klassieke muziek. Ook kopieërde hij vaak onbekende stukken van Mozart. 

Beethoven maakte veel bekende stukken, zoals de Vijfde symfonie, Für Elise en Moonlight sonata. Zijn grootste stuk is toch wel de Negende symfonie. Deze wordt gezien als het hoogtepunt van de klassieke muziek en veel stijlen daarbuiten. Dit is erg knap, zeker als je beseft dat Beethoven toen hij die schreef al volledig doof was. Wat ook kenmerkend aan Beethoven is is dat zijn haar erg wild was en laat zien hoe hard hij werkte voor zijn stukken. 

maxresdefault2.jpg
Meer weten?

Opdrachten voor thuis

1) Liplezen 

Beethoven was tegen het einde van zijn leven volledig doof. Toch bleef hij fantastische muziek componeren. Om je wat in te leven in de moeilijkheid die dove mensen ervaren kan je de volgende opdracht doen. Zorg dat je minstens met twee personen bent, met meerdere is het wel veel leuker. Dus spreek af met je vriendjes via skype of iets anders, vraag je broer of zus, je ouders, ….

Je doet oorstopjes in je oor of je kan ook je oortjes of koptelefoon opzetten waar je muziek op zet. Zorg dat je je partner niet meer kan horen. Hij/zij moet dan een zin of een woord zeggen en jij moet door de lippen te lezen raden wat je partner jouw vertelt.

Je kan dit filmpje kijken om te begrijpen wat je moet doen: https://www.youtube.com/watch?v=a7fLVkwBVrE 

2) Creatieve opdracht symfonie nr.6

Klik op de volgende link: https://www.youtube.com/watch?v=6w-oEQ_QqGA&t=422s. Hier vind je de zesde symfonie van Beethoven. Luister naar het eerste deel en verzin een verhaal dat bij dit stuk zou kunnen horen, je kan ook een tekening maken of een klein toneelstukje in elkaar steken. Laat je creativiteit maar de vrije loop gaan! Je mag ook een ander stuk van Beethoven nemen als je dat liever zou willen, de keuze is volledig aan jou!

Je kan volgend filmpje bekijken om inspiratie op te doen, dit is wat Disney heeft gedaan met de symfonie: https://www.youtube.com/watch?v=l_EDBM1tOEo.