Lommelse schrijvers

Bib Lommel laat je graag kennis maken met schrijvers en dichters die in Lommel wonen of Lommelse roots hebben. We mogen terecht trots zijn op deze cultuurmakers.

Aan creatief schrijftalent geen gebrek in Lommel. Jaarlijks zijn er wel een paar Lommelaren die een boek publiceren bij een gevestigde of kleine uitgeverij of in eigen beheer. Soms is het een roman, maar er verschijnen ook informatieve boeken, stripverhalen, poëziebundels, jeugdboeken, enz…

Bib Lommel laat je graag kennis maken met deze schrijvers en dichters. Misschien ontbreekt er eentje. Ken of ben je een Lommelse schrijver, laat het ons weten!

 

Lommelse auteurs in de kijker - Lommel

In de kijker

Vergeten bloed / Christian Meadow

Vergeten bloed

Vergeten Bloed is het spannende verhaal dat het leven schetst van drie jonge mannen die door hun land naar Korea worden gestuurd in naam van de wereldvrede. Hierbij zetten ze het hoogste goed in, namelijk hun leven.

Zie ook: "Spiksplinternieuw boek voor Christian Meadow" op Internetgazet Lommel 18 okt. 2021

 

Wandelingen door Lommel / Willem van Lit

Wandelen in Lommel

Willem van Lit, in 1953 geboren in Hamont, woont sinds 2009 in Lommel. Eerder schreef hij reeds enkele boeken over de Nederlandse Caribische eilanden en ook twee poëziebundels. Nu komt hij met iets héél anders: "Wandelingen door Lommel". Het is geen wandelgids met uitgestippelde routes. Het bevat zevenenzeventig verhaaltjes, cursiefjes of columns,  allemaal over wandelingen en fietstochten die Willem in volle coronatijd (mei-dec. 2020) deed in Lommel. Soms met een kort historisch kader, soms met een kwinkslag erbij... Het is een tijdsbeeld in een periode van gedwongen terughoudendheid over de verrassende omgeving die Lommel heet.


 

Terugblik : Mijne Groeten uit Lommel

Terugblik

Met ‘Terugblik op Lommel’ wil CC De Adelberg een reminiscentiespel samenstellen van en voor de Lommelaar, dat zowel thuis als in de zorginstellingen kan worden gebruikt. De doos bevat 1 titelkaart met uitleg en 90 sprekende, ludieke en ontroerende foto’s van mensen, plaatsen of gebeurtenissen uit de regio van Lommel (periode van 1930 t.e.m. 1980), met bijpassende vragen als leidraad voor een tof gesprek. De afbeeldingen komen van inwoners van Lommel, Erfgoed Lommel en het Huis van Alijn.


 

De valse tanden van Tuur / Rudi Lavreysen

De valse tanden van Tuur

Dit nieuwe avontuur, 'De valse tanden van Tuur' is de opvolger van ‘Tuur en de Tutterweg’, en werd net zoals het eerste deel geschreven door Rudi Lavreysen en geïllustreerd door Els Vingerhoets. Alle Lommelse 5-jarigen ontvangen dit boek gratis. Het boek is een initiatief van Het Kompas, het Lommelse Huis van het Kind.
Zie ook Internetgazet Lommel van 20 mei 2021.


 

Allesbehalve super / Rudi Lavreysen

Cover

Van onze collega Rudi Lavreysen verscheen een nieuw boek "Allesbehalve Super". Hierin bundelt hij een 66-tal korte verhalen en columns. Ludieke en herkenbare verhalen en situaties als een ideaal tussendoortje. Wat aanvankelijk als een doodgewone situatie start, mondt in deze verhalen vaak uit in een onverwachte, naakte waarheid, die ze een subtiele grappige toets geeft...


 

Zonder Gods genade / Christian Meadow. - (Deus Vult; 3)

Zopas verscheen het laatste deel van de trilogie "Deus Vult" van de Lommelse auteur Christian Meadow. In dit afsluitende deel "Zonder Gods Genade" trekt hoofdpersonage Alston, na zijn buitenlandse avonturen, terug naar Vlaanderen. Daar komen ondertussen de kruistochten op gang, en ook hier wordt ons hoofdpersonage in meegezogen. Alweer een boek vol spanning, politieke intriges, religieuze leugens en een bittere strijd om het eigen vege lijf te redden.

De eerste twee delen van de 'Deus Vult' trilogie zijn allebei genomineerd voor de Nederlandse Boekenprijs BoekGoud 2020 in de categorie 'beste roman'.

 

Gratis geluk! Jij verdient het / Dirk Pinxten

Gratis geluk! : jij verdient het

Korte teksten, geschreven om je steun te geven en het goede in de wereld voort te brengen. Om het net even anders te zien. Je zal merken dat je eigenlijk allemaal wel weet wat er geschreven staat, maar misschien even kwijt bent of vergeten. Je kan het zien als geheugensteun of herinnering aan een goede gedachtegang. Positiviteit brengt positiviteit!


Hier blijf ik : ode aan kunst en cultuur in Lommel

Hier blijf ik : ode aan kunst en natuur

Schitterende kerkelijke kunst en talrijke andere kunstwerken in de publieke ruimte vertellen een boeiend verhaal over onze stad. Dichters en schrijvers gidsen u, soms poëtisch dan weer maatschappijkritisch, doorheen de hoofdstukken en mooie landschappen kleuren de waardevolle natuur waarin wij leven. Samenstellers van dit unieke boek zijn ere-burgemeester Louis Vanvelthoven en architect Jean-Paul Billiau. "We zijn fier op onze stad en allemaal zijn we pleitbezorgers voor een duurzame en leefbare wereld. Dat is de boodschap die wij samen met u willen uitdragen!", dat is wat ze met dit boek willen doen. Het boek is een initiatief van de Stichting Charlotte van der Seijs.
 

Van boerenjong tot “kommësèèr” / Henri Mertens

Het levensverhaal van Henri Mertens, geboren in Lommel-Kolonie in 1930. In 1958 trad hij in dienst bij het Lommelse politiekorps waar hij zich opwerkte tot adjunct-politiecommissaris-inspecteur. Hij vertelt meer over zijn afkomst, zijn jeugd, zijn dienst bij het leger, zijn opleiding en zijn ervaring als politieagent in Lommel tijdens zijn 40-jarige carrière.
 

Zit seks tussen de oren / Staf Henderickx

Cover

Staf Henderickx is eenenveertig jaar actief als huisarts, waarvan veertig in de Lommelse Groepspraktijk Geneeskunde voor het Volk, en schreef vanuit zijn ervaring en engagement als huisarts al heel wat boeken, waarin hij zijn ervaring en kennis wil vertalen naar het grote publiek. Onder andere boeken over de nefaste invloed van zware metalen, over werkstress, over voeding en nu een boek over seksualiteit: "Zit seks tussen de oren?".
Als huisarts schreef hij dit boek niet als een gids voor de behandeling van seksuele problemen. Henderickx graaft dieper, op zoek naar de wortels van ons veranderend seksueel gedrag. Hij zoekt als arts een verklaring waarom we als mensen zoveel plezier aan seks beleven. Hij ontluistert waarom verliefdheid, seksdrive en verbondenheid de laatste decennia zoveel sociale complexiteit in onze levens zaaien, die een blijvende nieuwe evolutionaire druk zet op de seksuele opvoeding, de partnerkeuze en het hele seksuele gedrag.

 

 

(K)Anker!

Dag tegen Kanker - Fotoboek (K)Anker

15 oktober is 'Dag tegen kanker'. Naar aanleiding daarvan komt er een bijzonder fotoboek "(K)Anker!" uit met daarin 40 lotgenoten, 40 modellen, 40 strijders en 40 mooie ontroerende verhalen... Een portretboek dat de portretten en verhalen van 40 kankerpatiënten bundelt waaronder ook het verhaal van de Lommelse Brigitte Marechal. Kanker met een lach en een traan...uit het leven.

Meer info over het boek of over acties rond het boek (K)Anker.
 

Een plattelandsdokter vertelt / Jean Devos

Book | Shop My Books

Een plattelandsdokter vertelt: zo heet het boek van dokter Jean Devos, die van 1953 tot in 2011 een huisartsenpraktijk had in Lommel. Het boek is een uitvoerige beschrijving van zijn medische ervaring doorspekt met anekdotes uit meer dan een halve eeuw huisartsenpraktijk. De auteur geeft niet alleen blijk van een grote geneeskundige kennis maar hij heeft als vertrouwenspersoon ook te maken gehad met psychologische, sociale en justitiële aspecten van de huisartsengeneeskunde.
Schepen van Erfgoed en voorzitter van Erfgoed Lommel vzw, Karel Wieërs, lanceerde het idee om de uitvoerige nota’s van dokter Devos in boekvorm uit te geven. Erfgoed Lommel voerde dit idee uit. Hoewel dit boek veel boeiende informatie bevat voor wie geïnteresseerd is in de huisartsengeneeskunde in Vlaanderen en de evolutie ervan in de tweede helft van de 20ste eeuw, weerspiegelt de tekst enkel de visie en de ervaringen van dokter Devos. Het boek is, zeker medisch, behoorlijk volledig en bij momenten ook wetenschappelijk, en toch is het geen medisch handboek, streeft het geen volledigheid na en heeft het geen wetenschappelijke pretentie. “Een plattelandsdokter vertelt” werd een lijvige publicatie van 320 bladzijden die in twee versies verkrijgbaar is: een paperback-versie (25 euro zonder verzendingskosten) of een hardcover-versie met stofwikkel (30 euro zonder verzendingskosten). Erfgoed Lommel verzorgde de vormgeving en publiceerde het boek via de website www.shopmybooks.com. (Gerd Bloemen) 

[Bron: Internetgazet Lommel 16 sept. 2020]