Lommelse schrijvers

Bib Lommel laat je graag kennis maken met schrijvers en dichters die in Lommel wonen of Lommelse roots hebben. We mogen terecht trots zijn op deze cultuurmakers.

Aan creatief schrijftalent geen gebrek in Lommel. Jaarlijks zijn er wel een paar Lommelaren die een boek publiceren bij een gevestigde of kleine uitgeverij of in eigen beheer. Soms is het een roman, maar er verschijnen ook informatieve boeken, stripverhalen, poëziebundels, jeugdboeken, enz…

Bib Lommel laat je graag kennis maken met deze schrijvers en dichters. Misschien ontbreekt er eentje. Ken of ben je een Lommelse schrijver, laat het ons weten!

 

Lommelse auteurs in de kijker - Lommel

In de kijker

Laat je brein bloeien / Mille Vermeulen 

Laat je brein bloeien

Jouw brein is het meest complexe en mysterieuze orgaan van je lichaam. Voor sommigen betekent het niet meer dan wat roze opvulling van je hoofd. Anderen zijn er dan weer door gefascineerd. Feit is dat, ondanks talrijk wetenschappelijk onderzoek, het brein nog steeds vele geheimen verhult.

Je gedachten worden gevormd door je hersenen. Aangezien het brein een orgaan is, lijkt het alsof je totaal geen vat hebt op hetgeen je denkt en voelt. Voor een stuk is dit ook effectief zo, maar er zijn wel tal van tips & tricks waarmee je je gedachten kan bijsturen.

Dit boek geeft je een inzicht in de werking van de hersenen en bevat tal van creatieve doe-oefeningen om aan de slag te gaan met je eigen gedachtegang

Heerlijk eerlijk / Danny Vandenberk 

Heerlijk eerlijk

Soms moet je jezelf een pleziertje gunnen. Open en bloot of lekker stiekem doet dit boek je telkens weer … verlangen naar meer. Tekstuele verleiding en vindingrijke vluggertjes waar je lang, heel lang van kan genieten. Lees, leer en leef! Flirt met fantasie. Droom weg in een werkelijkheid vol spitsvondige humor, eerlijke emoties, wonderlijke woordspelingen, onvoorspelbaarheid en klunzig geklungel.

Een streling der zinnen, door zinnen. Fijn en geraffineerd. Uitdagend openhartig. Onstuimig zacht.

Een boek om dicht in je buurt te hebben, om te beminnen. Laat je verrassen, want geluk zit soms in een klein invalshoekje … Eerlijk? Heerlijk!

Katalysator : een zoektocht met gevolgen / Benny Ahlers

Katalysator

Door de stijging van de zeespiegel en de daaropvolgende superstormen zijn grote gebieden onder water verdwenen en heeft de wereld plaatsgemaakt voor nieuwe samenlevingen. Na een bezoek aan een markt in Brussel probeert Mikah, een jongen uit Nieuw-Toxandrië, informatie te vinden over zijn overleden moeder. Zijn zoektocht zet een kettingreactie aan veranderingen in gang.

 

Elke wèèk iet joews : 20 jaar spreuken in de Leopoldlaan / samenst. Rob Mertens

Elke wèèk iet joews | Mertens, Rob. Componist

Volledig overzicht van 20 jaar spreuken op het nu welbekende 'spreukenbord' in de Koning Leopoldlaan in Lommel. Naast een selectie van de mooiste, de meest frappante, de grappigste en de meest ontroerende spreuken. Eerbetoon aan initiatiefnemer Jef Mertens.

 

Miel Hamblok : een mens met passie / Staf Henderickx

Miel Hamblok : een mens met passie

Verhaal van Lommelaar Miel Hamblok: zijn geschiedenis, maar tegelijk deze van de Belgische jeugd tijdens en kort na de Tweede Wereldoorlog. Miel was loodgieter, wielrenner, accordeonist, soldaat, voetballer, ondernemer én kunstschilder in één persoon.

 

Zo investeer je in Match Worn Voetbalshirts / Thijs Huysmans en Dean Van Raemdonck

Zo investeer je in match worn voetbalshirts

In Zo investeer je in Match Worn Voetbalshirts nemen auteurs Thijs Huysmans en Dean Van Raemdonck beginnende maar ook ervaren truitjesverzamelaars mee op een reis door de voetbalgeschiedenis. Het boek is een gids van A tot Z voor wie wil beginnen met het verzamelen of beleggen in voetbalshirts.

 

Duiven komen altijd terug / Ingrid Vanderkrieken

Duiven komen altijd terug

Ingrid Vanderkrieken, geboren en getogen in Lommel, verhuisde jaren geleden met haar gezin naar het Duitstalige gebied van België. 'Duiven komen altijd terug' is haar eerste roman. 
In dit boek gaan de nazaten van Jef, patriarch van een Vlaams middenstandsgezin, na zijn dood op zoek naar hun eigen plek binnen de familie en in de wereld. De wereld blijkt niet meer op te houden bij de grenzen van Lommel, dromen kunnen zomaar verzilverd worden, maar de prijs is soms hoog. Ingrid Vanderkrieken beschrijft de spanning tussen traditionele familiebanden en een globaliserende wereld. Ze schrijft over het verlangen van de mens een eigen plek te vinden, ergens bij te horen en toch zijn eigenheid te bewaren. Hoeveel afstand of nabijheid is daarvoor nodig? Of sluit het ene het andere uit?
 

Déjà vu : rouw en depressie, mijn weg naar heling / Martine Sels

Déjà vu : rouw en depressie, mijn weg naar heling

Persoonlijk verhaal van de Lommelse auteur die door de plotse dood van haar broer en neefje voor de tweede keer in haar leven wegzinkt in een depressie. Getriggerd door dit gebeuren komt haar verleden met geheimen, taboes en overbeschermende opvoeding terug naar boven. Ze krijgt een déjà vu gevoel dat haar laat zien waarom ze meer dan vijfendertig jaar later nog steeds worstelt met angst, schaamte en schuldgevoelens.

 

2 Spaanse romans van Ruth Morales Salas

La esclava angolena / Ruth Morales Salas
Nginga uit Angola kijkt uit naar het feest om haar inwijding te vieren, waarbij ze van meisje naar vrouw over gaat. Als haar vader, stamhoofd Dubó, naar de hoofdstad van de regio gaat, dreigt die in handen te vallen van slavenhandelaren. Zal Dubó zijn volk kunnen redden van de slavenhandelaren? Gebaseerd op een waargebeurd verhaal.

El nuevo mundo : el largo camino a la libertad / Ruth Morales Salas
Als Nginga in Brazilië aankomt, wordt ze verkocht als slavin en als Isabela opgenomen in een gezin. Ze moet het misbruik, de pijn en de vernedering ondergaan van de "meesters" voor wie ze moet werken. Toch leert ze ook de liefde kennen. Gebaseerd op een waargebeurd verhaal.

 

Een zolderkoffer vol onvoltooid verleden liefdes / Staf Henderickx

Cover

Er zijn zoveel vormen van liefde: vaderlandsliefde, moederliefde, liefde tot god, liefde voor de natuur … In dit verhalenboek beperkt Staf Henderickx zich tot de seksuele liefde tussen mensen. Hij beschrijft de levensreis van mensen op zoek naar liefde. En als huisarts weet hij beter dan wie ook: geen rozen zonder doornen. Tegenover de smaak van het zoete genot van de erotiek en seks stelt hij de bittere bijsmaak van onbegrip. Misverstanden, onverschilligheid, jaloersheid en vervreemding palmen het terrein van de verloren liefdes in.Kleine stukjes geluk / Danny Vandenberk

Cover

Cursiefjes, kortverhalen en gedichten bij unieke foto’s. Grappend en grollend over zijn rol als echtgenoot en vader, met talrijke amusante anekdotes over heden en verleden, de introductie van een nieuw gezinslid, het omgaan met corona en zijn diepste dromen, verlangens en nachtmerries.  “Mijn gedichten hebben altijd een warme ondertoon, soms filosoferend of genietend van het moment. Humor is ook altijd aanwezig.”

 

Vergeten bloed / Christian Meadow

Vergeten bloed

Vergeten Bloed is het spannende verhaal dat het leven schetst van drie jonge mannen die door hun land naar Korea worden gestuurd in naam van de wereldvrede. Hierbij zetten ze het hoogste goed in, namelijk hun leven.

Zie ook: "Spiksplinternieuw boek voor Christian Meadow" op Internetgazet Lommel 18 okt. 2021

 

Wandelingen door Lommel / Willem van Lit

Wandelen in Lommel

Willem van Lit, in 1953 geboren in Hamont, woont sinds 2009 in Lommel. Eerder schreef hij reeds enkele boeken over de Nederlandse Caribische eilanden en ook twee poëziebundels. Nu komt hij met iets héél anders: "Wandelingen door Lommel". Het is geen wandelgids met uitgestippelde routes. Het bevat zevenenzeventig verhaaltjes, cursiefjes of columns,  allemaal over wandelingen en fietstochten die Willem in volle coronatijd (mei-dec. 2020) deed in Lommel. Soms met een kort historisch kader, soms met een kwinkslag erbij... Het is een tijdsbeeld in een periode van gedwongen terughoudendheid over de verrassende omgeving die Lommel heet.


 

Terugblik : Mijne Groeten uit Lommel

Terugblik

Met ‘Terugblik op Lommel’ wil CC De Adelberg een reminiscentiespel samenstellen van en voor de Lommelaar, dat zowel thuis als in de zorginstellingen kan worden gebruikt. De doos bevat 1 titelkaart met uitleg en 90 sprekende, ludieke en ontroerende foto’s van mensen, plaatsen of gebeurtenissen uit de regio van Lommel (periode van 1930 t.e.m. 1980), met bijpassende vragen als leidraad voor een tof gesprek. De afbeeldingen komen van inwoners van Lommel, Erfgoed Lommel en het Huis van Alijn.