Lenen, verlengen

Lenen doe je in de bib zelf via onze geautomatiseerde uitleenbalie of zelfscanbalie. Verlengen kan in de bib, maar ook van thuis uit.

LENEN

Materialen uitlenen is volledig gratis. De uitleentermijn voor alle materialen bedraagt 4 weken (28 dagen). Verlengen kan één maal.


WERKWIJZE

Je zoekt in de bibliotheek materiaal dat je wil lenen en via de zelfscanbalie (optie Uitlenen) registreer je met je lenerspas of elektronische identiteitskaart (eID) zelf je uitleningen. Per uitleenbeurt kan je op één lenerspas maximum 20 materialen tegelijk lenen. Het maximum aantal te lenen materialen hangt af van de lenerscategorie. Zo kunnen leerkrachten/onderwijzers tot 40 stuks lenen ; klassen tot 70 stuks. Je krijgt een uitleenbonnetje met daarop ook de terugbrengdatum. Vergeet je DVD-doosjes niet te ontgrendelen bij het verlaten van de bibliotheek. 
 

Zelfuitleenbalie in bib Lommel

 

De geleende materialen moet je terugbrengen naar de bibliotheek. Via de zelfscanbalie (optie Terugbrengen) registreer je zelf de innames. Als de bib gesloten is kan je de materialen ook in de inleverschuif (links van de ingang van de bib) stoppen.


TELAATGELD

Materialen uit de bibliotheek lenen is gratis. Breng je iets te laat terug, dan betaal je hiervoor 0,10 euro telaatgeld per uitleendag en per uitlening. Via mail ontvang je enkele dagen voor de vervaldag een herinneringsbericht. Zo voorkom je telaatgeld!


AANTALLEN

Volwassenen en tieners mogen gratis 20 materialen uitlenen, te verdelen als: 

10 verhalende boeken
10 tienerboeken
10 informatieve boeken
10 strips volwassenen
10 strips jeugd
10 tijdschriftnummers
10 CD's
5 CD-roms
10 DVD's films volwassenen
10 DVD's films jeugd
10 DVD's informatief
10 DVD's muziek
5 Daisy-boeken
5 luisterboeken
1 taalcursus
1 spel      
1 game

Ben je jonger dan 12 jaar, dan mag je gratis 20 materialen meenemen uit de jeugdbib, te verdelen als:

10 verhalende boeken
10 tienerboeken
10 informatieve boeken
10 strips jeugd
10 tijdschriftnummers
10 CD's
5 CD-roms
10 DVD's films jeugd
10 DVD's informatief
10 DVD's muziek
5 luisterboeken
5 Daisy-boeken
1 taalcursus
1 Spel
1 Game

UITZONDERINGEN
Kranten, infobrochures, leeszaalwerken en het laatste nummer van tijdschriften kun je niet ontlenen. Dit materiaal kan je alleen ter plaatse inkijken. Je mag uit die werken wel kopies nemen:

  • A4 (zwart): 0,10 euro/bladzijde
  • A4 (kleur): 0,40 euro/bladzijde
  • A3 (zwart): 0,20 euro/bladzijde
  • A3 (kleur): 0,80 euro/bladzijde
     

VERANTWOORDELIJKHEID

De lener is verantwoordelijk voor de geleende materialen. Voor beschadiging, verlies of diefstal van documenten moet de lener een vergoeding betalen.
 

VERLENGEN

De uitleentermijn voor alle materialen bedraagt 4 weken (28 dagen). Verlengen kan één maal. De nieuwe uitleenperiode van 4 weken start vanaf het moment van de verlenging.

Je kan de uitleentermijn van uitgeleende materialen verlengen in de bib via de zelfscanbalie, maar ook van thuis uit via "Mijn Bibliotheek". Heb je nog geen Mijn Bibliotheek-profiel? Neem je bibliotheekkaart en registreer je nu. Meer uitleg hierover.

Telefonisch verlengen kan ook tijdens de openingsuren 011 39 96 80 (Open : maandag tot en met vrijdag van 10 tot 19 uur ; zaterdag van 10 tot 16 uur.

Een verlenging telt als een nieuwe ontlening en is gratis. Documenten die gereserveerd zijn, kan je helaas niet verlengen.


TERUGBRENGDATUM

Je kan de uiterste terugbrengdag zo nagaan:

  • op de uitleenbon die je kreeg bij het lenen
  • online via "Mijn Bibliotheek" (optie Mijn uitleningen). Heb je nog geen Mijn Bibliotheek-profiel? Neem je bibliotheekkaart en registreer je nu. Meer uitleg hierover.
  • telefonisch tijdens de openingsuren 011 399 680  (maandag tot en met vrijdag van 10 tot 19 uur ; zaterdag van 10 tot 16 uur) : hou uw lenerskaart of -nummer klaar
  • in de bibliotheek: bij een medewerker of via de zelfscanbalie