Lenen en verlengen

Materialen lenen, terugbrengen en verlengen... Zo gebibt met de zelfscanbalie.
Materialen lenen, terugbrengen en verlengen doe je zelf aan de zelfscanbalies. Deze toestellen zijn heel gebruiksvriendelijk door de aanraakschermen en de eenvoudige instructies. Het personeel blijft uiteraard ter beschikking om iedereen (op weg) te helpen.

LENEN

Materialen uitlenen is volledig gratis. De uitleentermijn voor alle materialen bedraagt 4 weken (28 dagen). Verlengen kan éénmaal.


Werkwijze

Nadat je in de bib materialen hebt gevonden die je wil lenen, begeef je je naar een van de drie zelfscanbalies. Volg de instructies op het scherm. Kies de optie "Uitlenen" en stop je identiteitskaart in de lezer of scan de barcode van je pasje. Daarna is het de bedoeling dat je de materialen één voor één op de gekleurde stip legt. De titels verschijnen op het scherm. Je krijgt een uitleenbonnetje met daarop ook de terugbrengdatum. Altijd even controleren of alle uitgeleende materialen op het bonnetje staan. Vergeet je DVD-doosjes niet te ontgrendelen bij het verlaten van de bibliotheek. 

De zelfuitleenbalie in Bib Lommel


Wie zijn of haar lenerspas vergeten is en toch iets wil lenen, moet zich tot de infobalie wenden.

Opgelet: als je nog kosten hebt openstaan (lidgeld, boete, ... ) zal er een boodschap op het scherm verschijnen. Als de kosten 5 euro of meer bedragen, is lenen niet meer mogelijk. Breng dan eerst de betaling in orde. 


Telaatgeld

Materialen uit de bibliotheek lenen is gratis. Toch te laat? Dan betaal je hiervoor 0,10 euro telaatgeld per uitleendag en per uitlening. Als de uitleentermijn overschreden is, zal op het uitleenbonnetje vermeld staan hoeveel telaatgeld je hebt opgelopen.
Via mail ontvang je enkele dagen voor de vervaldag een herinneringsbericht. Zo voorkom je telaatgeld!


Aantallen

Per uitleenbeurt kan je op één lenerspas maximum 20 materialen tegelijk lenen. Er zijn uitzonderingen voor bepaalde lenerscategorieën. Zo kunnen leerkrachten/onderwijzers tot 40 stuks lenen ; klassen tot 70 stuks. 

Volwassenen en tieners mogen gratis 20 materialen uitlenen, te verdelen als: 

10 verhalende boeken
10 tienerboeken
10 informatieve boeken
10 strips volwassenen
10 strips jeugd
10 tijdschriftnummers
10 CD's
5 CD-roms
10 DVD's films volwassenen
10 DVD's films jeugd
10 DVD's informatief
10 DVD's muziek
5 Daisy-boeken
5 luisterboeken
1 taalcursus
1 spel      
1 game
 

Kinderen jonger dan 12 jaar mogen gratis 20 materialen meenemen uit de jeugdbib, te verdelen als:

10 verhalende boeken
10 tienerboeken
10 informatieve boeken
10 strips jeugd
10 tijdschriftnummers
10 CD's
5 CD-roms
10 DVD's films jeugd
10 DVD's informatief
10 DVD's muziek
5 luisterboeken
5 Daisy-boeken
1 taalcursus
1 Spel
1 Game

 

UITZONDERINGEN
Kranten, infobrochures, leeszaalwerken en het laatste nummer van tijdschriften kun je niet ontlenen. Dit materiaal kan je alleen ter plaatse inkijken. Je mag uit die werken wel kopies nemen:

  • A4 (zwart): 0,10 euro/bladzijde
  • A4 (kleur): 0,40 euro/bladzijde
  • A3 (zwart): 0,20 euro/bladzijde
  • A3 (kleur): 0,80 euro/bladzijde


TERUGBRENGEN

Om materialen terug te brengen heb je geen lenerspas of identiteitskaart nodig. Kies op de zelfscanbalie de optie "Terugbrengen" en leg de materialen één voor één op de gekleurde stip. De titels verschijnen op het scherm. Je kan kiezen om een terugbrengbonnetje te printen. De ingeleverde materialen leg je op het terugbrengrek of snuffelrek.

Als de bib gesloten is kan je de materialen ook in de inleverschuif (links van de ingang van de bib) stoppen.


Beschadiging, verlies of diefstal

De lener is verantwoordelijk voor de geleende materialen. Controleer alles goed voor je het leent en meld beschadigingen aan het personeel. Voor beschadiging, verlies of diefstal van materialen moet de lener een vergoeding betalen.
 

VERLENGEN

De uitleentermijn voor alle materialen, behalve TOP 10 Boeken, bedraagt 4 weken (28 dagen). Die materialen kan je éénmaal verlegen. De nieuwe uitleenperiode van 4 weken start vanaf het moment van de verlenging. Uitgeleende TOP 10 Boeken kan je niet verlengen!

Je kan de uitleentermijn van uitgeleende materialen verlengen in de bib via de zelfscanbalie (optie "Verlengen"), maar ook van thuis uit via "Mijn Bibliotheek". Heb je nog geen Mijn Bibliotheek-profiel? Neem je bibliotheekkaart en registreer je nu. Meer uitleg hierover.

Telefonisch verlengen kan ook tijdens de openingsuren 011 39 96 80 (Open: maandag tot en met vrijdag van 10 tot 19 uur ; zaterdag van 10 tot 16 uur).

Een verlenging telt als een nieuwe ontlening en is gratis. Documenten die door anderen gereserveerd zijn, kan je helaas niet verlengen.


TERUGBRENGDATUM

Zo zie je wanneer je uitleentermijn verstrijkt:

  • op de uitleenbon die je kreeg bij het lenen
  • online via "Mijn Bibliotheek" (optie Mijn uitleningen). Heb je nog geen Mijn Bibliotheek-profiel? Neem je bibliotheekkaart en registreer je nu. Meer uitleg hierover.
  • telefonisch tijdens de openingsuren 011 399 680  (maandag tot en met vrijdag van 10 tot 19 uur ; zaterdag van 10 tot 16 uur) : hou je lenerskaart of -nummer klaar
  • in de bibliotheek: bij een medewerker of via de zelfscanbalie