Leestips www

Inspiratie of ideetjes voor je volgend boek kan je ook vinden op internet. Websites en lezerscommunities zetten je al een heel stuk op weg.

VOLWASSENEN

Iedereen leest

Iedereen Leest coördineert campagnes en programma's rond lezen en brengt kennis over leesbevordering en leesplezier samen. Je vind er leestips per leeftijd, per thema, voorleestips en leestips van lezers.
 

LangZullenWeLezen

Meer leesplezier vind je op LangZullenWeLezen, hét boekenplatform van de VRT. Neus rond in de boekenkast van bekende boekenwurmen, vrienden, familie, buren, collega’s, … en ontdek wat zij van hun boeken vinden. Maak ook zelf je eigen boekenkast en geef bij elk boek je ongezouten mening en score.
 

Hebban

Op de boekensite en lezerscommunity van Vlaanderen en Nederland Hebban.nl vind je het laatste boekennieuws, recensies, de boeken top 10 met populairste boeken en zelfs een leesclub.
 

Leestafel

Leestafel, opgericht in april 2004, is een drukbezochte (ca. 75.000 bezoekers per maand), niet-commerciële, informatieve site over boeken. Er zijn inmiddels meer dan 7800 recensies over zowel fictie- als non-fictie boeken, kinderboeken, spannende boeken en hobbyboeken op de Leestafelsite te vinden. Er is ook een forum waarop gediscussieerd kan worden over boeken en andere literaire zaken.
 


SPANNING

Spannende Boekenweken heeft tot doel kwalitatief hoogstaande misdaadliteratuur onder de aandacht te brengen van een breed lezerspubliek.
Crimezone.nl is de portal voor liefhebbers van het thrillergenre. Hier blijf je op de hoogte van alles wat met het spannende boek te maken heeft. In 2002 opgericht, groeide het uit tot de populairste thrillersite van Nederland en Vlaanderen.
VrouwenThrillers : literaire thrillers en psychologische thrillers die vooral vrouwen aanspreken, maar die zeker ook door mannen gelezen worden.
 


JONGEREN

Boekenzoeker

Boekenzoeker wil gericht leesadvies geven aan jongeren om zo hun leesplezier te stimuleren en te versterken. Boekenzoeker 16-18 is een website met leestips en -inspiratie voor jongeren van 16-18 jaar. Leuk boek gevonden? Kijk dan meteen of het boek beschikbaar is in de collectie van Bib Lommel (via ingeven postcode 3920).
 

De Leesfabriek

De Leesfabriek is een site voor jongeren (zo tussen 15 en 25 jaar). Je vindt hier de nieuwste boeken, voor en door jongeren gerecenseerd. Lees, deel en laat van je horen!
 

Young Adult

De populairste boeken volgens de lezers op Hebban in de categorie Young Adult (vanaf 15+).
 

Lezen voor de lijst 15-18 jaar

Zoek je een leesboek voor school? Lezen voor de lijst helpt je een boek te kiezen dat bij je past. Alle boeken zijn ingedeeld op leesniveau. Weet jij nog niet welk niveau je hebt? Doe de niveautest en binnen een paar minuten weet je het! Dan kun je een gepast boek kiezen. Je kunt filteren op genre en thema. Veel succes en leesplezier!

 

KIDS

Boekenzoeker

Boekenzoeker wil gericht leesadvies geven aan kinderen om zo hun leesplezier te stimuleren en te versterken. Een gericht leesadvies, op maat van het kind of de jongere, verhoogt de kans op het ontdekken van leesplezier en op meer lezen. Boekenzoeker is een website met leestips en -inspiratie voor iedereen tussen 0 en 18 jaar. De kans op een positieve leeservaring is groter als bezoekers een boek vinden dat echt bij hen past. Daarom vinden ze hier tips op basis van hun interesse. Er is een Boekenzoeker 0-7, Boekenzoeker 8-11 en een Boekenzoeker 12-15. Leuk boek gevonden? Kijk dan meteen of het boek beschikbaar is in de collectie van Bib Lommel (via ingeven postcode 3920).
 

Lezen voor de lijst 12-15 jaar

Zoek je een leesboek voor school? Lezen voor de lijst helpt je een boek te kiezen dat bij je past. Alle boeken zijn ingedeeld op leesniveau. Weet jij nog niet welk niveau je hebt? Doe de niveautest en binnen een paar minuten weet je het! Dan kun je een gepast boek kiezen. Je kunt filteren op genre en thema. Veel succes en leesplezier!
 

Pluizer

www.pluizer.be: een site vol kinderboeken: recensies en voorleestips.
 

Pluizuit

www.pluizuit.be: besprekingen van kinder- en jeugdboeken.
 

Kjoek?

Kjoek? : de kinderboekenvraagbaak
 

Kinder- en Jeugdjury Vlaanderen

Kjv.be: de website van de Kinder- en Jeugdjury Vlaanderen met leestips voor verschillende leeftijden.
 

Jeugdbibliotheek Nederland

Welkom op de Jeugdbibliotheek.nl! Hier vind je alles wat de Bibliotheek voor jou heeft.
Wil je lekker wegdromen in een boek? Of zoek je naar informatie over een onderwerp?
Klik op je leeftijd en zoek in alles wat we voor je hebben. 
 

WePboek

WePboeken zijn geanimeerde prentenboeken. Deze nieuwe vorm van voorlezen stimuleert de taalontwikkeling bij peuters door gebruik te maken van woorden, beelden, geluiden en de mogelijkheden van multimedia bij de verwerking. Hierdoor gaat taalbegrip twee keer sneller dan bij een “gewoon” prentenboek! En samen kijken geeft bij peuters en kleuters een veilig en knus gevoel. Dit bevordert het leesplezier. Op deze website staan 20 geselecteerde geanimeerde prentenboeken die u met uw kind of kinderen kunt bekijken. Ze zijn onderverdeeld in drie leeftijdscategoriëen: 2-3 jaar, 3-4 jaar en 4-5 jaar. Veel lees en kijkplezier!
 

Boekentips voor baby's en peuters

Boekentips van Boekstart.be voor de allerkleinsten.