Leestips www

Inspiratie of ideetjes voor je volgend boek kan je ook vinden op internet. Websites en lezerscommunities zetten je al een heel stuk op weg.

VOLWASSENEN

Iedereen leest

Iedereen Leest coördineert campagnes en programma's rond lezen en brengt kennis over leesbevordering en leesplezier samen. Je vindt er leestips per leeftijd, per thema, voorleestips en leestips van lezers.
Iedereen Leest geeft de lezer ook een stem. In de reeks Leeswereld getuigen bekende en minder bekende lezers over wat lezen voor hen betekende. In De vijf halen (jeugd)auteurs en illustratoren herinneringen op aan de boeken die zij koesteren. Betrapt met een boek is ten slotte een wekelijkse rubriek die in Metro verschijnt en waar pendelaars hun leestips delen. 
 

Iedereen Leest - wat lees jij? 

In deze Facebook-groep van Iedereen Leest zijn meer dan 21.000 lezers actief. Ze tippen er boeken, delen quotes over lezen of vertellen over hun meest recente lezerservaringen en favoriete leesplekken. Elke dag kan je hier terecht voor nieuwe leesinspiratie. De groep wordt gemodereerd door Iedereen Leest om er een veilige omgeving van te maken waar alle lezers zich thuis voelen.  
Ontdek Iedereen Leest - wat lees jij? op Facebook. 
 

LangZullenWeLezen

Meer leesplezier vind je op LangZullenWeLezen, een initiatief van de VRT in samenwerking met Boek.be. Op het online platform kan je snuisteren in de digitale boekenkasten van andere lezers. Je kan ook zelf een boekenkast aanmaken met boeken die je las of wil lezen. Gelezen boeken kan je een score geven.  daarnaast verzamelt dit platform alle nieuwtjes over lezen en literatuur. 
 

Hebban

Leestips voor lezers, door lezers. Op de boekensite en lezerscommunity van Vlaanderen en Nederland Hebban.nl vind je het laatste boekennieuws, recensies, de boeken top 10 met populairste boeken en zelfs een leesclub. Via nieuwsbrieven kan je dagelijks of wekelijks nieuwe leesinspiratie ontvangen. 
 

Leestafel

Leestafel, opgericht in april 2004, is een drukbezochte (ca. 75.000 bezoekers per maand), niet-commerciële, informatieve site over boeken. Er zijn inmiddels meer dan 7800 recensies over zowel fictie- als non-fictie boeken, kinderboeken, spannende boeken en hobbyboeken op de Leestafelsite te vinden. Er is ook een forum waarop gediscussieerd kan worden over boeken en andere literaire zaken.
 

Why I love this book

In Why I love this book vertellen lezers en schrijvers gepassioneerd waarom dat éne boek zo bijzonder voor hen is. In video's van 1 minuut. 


Mustreads.nl

Mustreads.nl geeft tips voor boeken, leesinspiratie  en een  "wil-ik-lezen-lijst".
 

De Bestseller 60

Wat zijn de top boeken van nu? Bekijk De Bestseller 60 van het CPNB (Stichting Collectieve Propaganda van het Nederlandse Boek) met de zestig bestverkochte boeken van de afgelopen week. 


SPANNING

Spannende Boekenweken heeft tot doel kwalitatief hoogstaande misdaadliteratuur onder de aandacht te brengen van een breed lezerspubliek.
Crimezone.nl is de portal voor liefhebbers van het thrillergenre. Hier blijf je op de hoogte van alles wat met het spannende boek te maken heeft. In 2002 opgericht, groeide het uit tot de populairste thrillersite van Nederland en Vlaanderen.
VrouwenThrillers : literaire thrillers en psychologische thrillers die vooral vrouwen aanspreken, maar die zeker ook door mannen gelezen worden.
 

Noordse literatuur (Scandinavische auteurs)

Informatie over de in het Nederlands vertaalde literatuur uit het hoge Noorden. Op de site worden 800 Scandinavische schrijvers besproken met 2590 titels. 
 


JONGEREN

De Leesfabriek

De Leesfabriek is een site voor jongeren (zo tussen 15 en 25 jaar). Je vindt hier de nieuwste boeken, voor en door jongeren gerecenseerd. Lees, deel en laat van je horen!
 

Young Adult

De populairste boeken volgens de lezers op Hebban in de categorie Young Adult (vanaf 15+).
 

Lezen voor de lijst 15-18 jaar

Ben je op zoek naar een boek van een Nederlandse of Vlaamse schrijver voor een boekbespreking, kijk dan eens op Lezen voor de lijst. Alle boeken zijn ingedeeld volgens leesniveau. Weet jij nog niet welk niveau je hebt? Doe de niveautest en binnen een paar minuten weet je het! Dan kun je een gepast boek kiezen. Je kunt filteren op genre en thema en je kan ook sorteren op het jaar van uitgave, zodat je de meest recente boeken eerst ziet. Veel succes en leesplezier!

 

 

KINDEREN

Lezen voor de lijst 12-15 jaar

Ben je op zoek naar een boek van een Nederlandse of Vlaamse schrijver voor een boekbespreking, kijk dan eens op Lezen voor de lijst. Alle boeken zijn ingedeeld volgens leesniveau. Weet jij nog niet welk niveau je hebt? Doe de niveautest en binnen een paar minuten weet je het! Dan kun je een gepast boek kiezen. Je kunt filteren op genre en thema en je kan ook sorteren op het jaar van uitgave, zodat je de meest recente boeken eerst ziet. Veel succes en leesplezier!
 

Pluizer

Pluizer’ is al jaren synoniem van recensies van kinderboeken en jeugdboeken geschreven door bevlogen liefhebbers van jeugdliteratuur. Deze site bevat in 2020 meer dan 10.000 recensies. Neem een kijkje en laat je verrassen! 


Pluizuit

Pluizuit is een initiatief van een aantal enthousiaste kinderboekenliefhebbers en recensenten, die voor deze site korte besprekingen maken. Je kan er op verschillende manieren naar boeken zoeken voor kinderen en jongeren tussen 0 en 18 jaar. Daarnaast kan je je ook laten leiden door de lijst met aanraders. 
 

Kjoek?

Kjoek? : de kinderboekenvraagbaak
 

De Leesjury

Ook voor de Leesjury, een initiatief van Iedereen Leest, worden er elk jaar leeslijsten gemaakt met recente titels. Per leeftijdsgroep worden er zes of acht boeken gekozen, een mix van Nederlandstalig en vertaald werk. 
Let wel: dit is geen site waarop je boeken kunt zoeken, maar het kan wel een mooie inspiratiebron zijn voor wie op zoek is naar een goed boek voor een bepaalde leeftijd. Je vindt er ook werkmodellen om met de boeken aan de slag te gaan.


Jeugdbibliotheek Nederland

Welkom op de Jeugdbibliotheek.nl! Hier vind je alles wat de Bibliotheek voor jou heeft.
Wil je lekker wegdromen in een boek? Of zoek je naar informatie over een onderwerp?
Klik op je leeftijd en zoek in alles wat we voor je hebben. 
 

WePboek

WePboeken zijn geanimeerde prentenboeken. Deze nieuwe vorm van voorlezen stimuleert de taalontwikkeling bij peuters door gebruik te maken van woorden, beelden, geluiden en de mogelijkheden van multimedia bij de verwerking. Hierdoor gaat taalbegrip twee keer sneller dan bij een “gewoon” prentenboek! En samen kijken geeft bij peuters en kleuters een veilig en knus gevoel. Dit bevordert het leesplezier. Op deze website staan 20 geselecteerde geanimeerde prentenboeken die u met uw kind of kinderen kunt bekijken. Ze zijn onderverdeeld in drie leeftijdscategoriëen: 2-3 jaar, 3-4 jaar en 4-5 jaar. Veel lees en kijkplezier!
 

Boekentips voor baby's en peuters

Boekstart wil jou samen met je baby of peuter laten genieten van boeken, want wat je vroeg leert, leer je voor het leven. Zo is dat ook met lezen. Door jonge kinderen vroeg te laten kennismaken met boeken, gaat er een wereld van verbeelding én nieuwe woorden voor hen open. Ontdek de boekentips van Boekstart.be voor de allerkleinsten.