Lees- en kijktips

De bib tipt thema's in de kijker om u te inspireren of om u te informeren over actuele onderwerpen. Zo leer je ons uitgebreid aanbod beter kennen. En misschien heb je zelf wel een leuk ideetje voor een tiplijstje. Laat het ons weten!

JEUGD

Kinder- en Jeugdjury Vlaanderen (KJV)

Elk jaar bekroont de grootste jonge lezersjury van Vlaanderen en Brussel haar favoriete boeken. Een heel leesjaar lang - van oktober tot april - lezen en bespreken kinderen en jongeren acht genomineerde boeken en kiezen ze hun winnaars. In elk van de zes leeftijdscategorieën wint het boek met de meeste stemmen. De laatste jaren steeg het aantal leden van de KJV nog jaarlijks, nu is er door corona een kleine terugval.

Dit zijn de zes winnaars van dit leesjaar. 

Hap, slik, weg        Kat en Vis          De grote ontsnapping
Groep 1 (4-6 jaar)         Groep 2 (6-8 jaar)     Groep 3 (8-10 jaar)

Het mysterieuze horloge van Walker & Dawn              Tsunami            Een verre plek vlakbij
Groep 4 (10-12 jaar)    Groep 5 (12-14 jaar)  Groep 6 (14-1 jaar)


Edward van de Vendel bekroond met Gouden Poëziemedaille

Met Wat je moet doen als je over een nijlpaard struikelt (Querido, 2019) won Edward van de Vendel de Gouden Poëziemedaille 2020, de tweejaarlijkse prijs voor de beste kinderpoëziebundel. Edward van de Vendel schreef nog meer dichtbundels, die je in Bib Lommel kan ontdekken!

Wat je moet doen als je over een nijlpaard struikelt : gedichten waar je wat aan hebt

VANAF 15 JAAR

VOLWASSENEN

De Libris Literatuurprijs 2020 werd gewonnen door de Nederlandse schrijver Sander Kollaard. Zijn roman “Uit het leven van een hond” gaat over een alleenstaande verpleegkundige op een afdeling intensieve zorg die thuis een doodzieke hond heeft. Als vijftiger begint hij na te denken over de waarde van zijn leven. De jury noemt het boek "groots in zijn eenvoud - het laat de lezer nadenken over de waarde van een mensenleven".

Cover

 

De Vlaamse schrijver Dominique Biebau heeft met ‘Russisch voor beginners’ de Gouden Strop 2020 gewonnen. De eveneens Vlaamse auteur Bettie Elias won met 'Het tuinfeest' de Schaduwprijs, de aanmoedigingsprijs voor het beste thrillerdebuut.

Russisch voor beginners : misdaadroman     Het tuinfeest : thriller


De Spaanse schrijver Carlos Ruiz Zafón, auteur van de wereldwijde succesroman 'De schaduw van de wind', is vrijdag 19 juni in Los Angeles overleden op 55-jarige leeftijd.

De schaduw van de wind

Carlos Ruiz Zafón in collectie Bib Lommel


Nina Polak heeft de Inktaap 2020 gewonnen. Haar roman "Gebrek is een groot woord" is daarmee uitgeroepen tot dé jongerenprijs van de Nederlandse literatuur.

Gebrek is een groot woord

LUISTERTIPS

KIJKTIPS

IN THE PICTURE

Reisgidsen-zoeker

Covers reisgidsen

Begint de vakantie te kriebelen? Neus in onze reisgidsen en plan nu al je vakantiebestemming. Der reisgidsen staan in de bib op de 1e verdieping. Met onze REISGIDSEN-ZOEKER kan je eenvoudig en snel de juiste reisgids uit onze collectie vinden door op een plaatsnaam te klikken. Zoeken maar ...