Jeugd boeken maand

De Jeugdboekenmaand is een campagne voor kinderen tussen 3 en 15 jaar. Tijdens deze maand willen wij samen met Iedereen Leest aandacht vragen voor het plezier van lezen, voorlezen en naar illustraties kijken, aan de hand van een kwaliteitsvol aanbod. Elk jaar staat er een ander thema centraal.

In 2020 is het thema voor de Jeugdboekenmaand Kunst.

We hebben het over hoe kunst je fantasie en verbeelding triggert. Over waarnemen – in de zin van kijken, maar ook in de zin van luisteren en voelen. Over kunst als middel om iets uit te drukken, of dat nu jezelf, een idee, gedachte, een gevoel, een sfeer of nog iets anders is. Kunst gaat over meer dan alleen maar mooie dingen. Het zet iets in beweging. Het trekt je verbeelding op gang. Het roept een gevoel op. Het triggert de nieuwsgierigheid. Het zet je aan het denken.

 

Antonio Vivaldi

Afbeelding van Antonio Vivaldi

JBM bij je thuis

Antonio Vivaldi is de componist van het bekende werk ‘De vier jaargetijden’ waaronder de lente het meest gekende van de vier is. Buiten dit werk heeft hij natuurlijk nog vele andere stukken geschreven en is zeer bekend bij violisten. Deze barokcomponist kan je er zo uit halen vanwege zijn vrolijke, jeugdige en snelle muziek.

Wil je meer weten over deze componist? Ontdek hier wie hij was, welke activiteit je kan doen en een aantal lees- en luistertips voor later

Ludwig van Beethoven

JBM bij je thuis

‘Ta ta ta taaaa’ een van de meest gekende motieven van de Duitse componist Ludwig van Beethoven kent bijna iedereen. Ook zijn ‘Ode an die freude’ (ode aan de vreugde) uit de negende symfonie is een van de meest gekende stukken. 2020 is het jaar van Jan van Eyck maar 2020 is ook het Beethovenjaar! 

Wil je meer weten over deze componist? Ontdek hier wie hij was, welke activiteiten je kan doen en een aantal lees- en luistertips voor later.

Tom Schoonooghe

JBM bij je thuis

Tom is dit jaar peter van de jeugdboekenmaand én kwam normaal naar onze bib om er 3 lezingen te geven voor de lagere school. Jammer dat die lezingen niet zijn niet kunnen doorgaan, maar we geven jullie vandaag de kans om kennis met hem te maken. 

Rembrandt van Rijn

JBM bij je thuis

Bijna iedereen kent wel ‘de nachtwacht’ het beroemde schilderij van Rembrandt van Rijn. Hij wordt ook wel de Hollandse Rubens genoemd en werkte vooral met donkere en warme kleuren.

Wil je meer weten over deze schilder? Ontdek hier wie hij was, welke activiteiten je kan doen en leestips voor later.

Fotografie

JBM bij je thuis

Bij kunst denk je al snel aan beelden of schilderijen. Maar wist je dat fotografie ook een vorm van kunst is?

Net als in andere kunstvormen kun je je in fotografie helemaal verliezen: als maker, maar zeker ook als aanschouwer.

Kom meer te weten over fotografie én over onze uitdaging!

Salvador Dali

JBM bij je thuis

Kende je Salvador Dali met zijn speciale snor al? Hij werd geboren op 11 mei 1904 in Spanje. Zijn volledige naam was Salvador Domingo Felipe Jacinto Dali i Domenech. Dali is bekend om zijn surrealistische schilderijen. 

Poëzie

logo van de poëzieweek

JBM bij je thuis

Poëzie is ook kunst! En daarom zetten we vandaag poëzie in de kijker.

Wist je dat we op dit moment ook een gedichtenwedstrijd voor kinderen en jongeren hebben? 

Misschien vind je nu wel de tijd om mee te doen?

Piet Mondriaan

JBM bij je thuis

Piet Mondriaan ken je waarschijnlijk van zijn werk met die met de zwarte lijnen en de witte, blauwe, rode en gele vlakken.

Maar wist je dat hij ook landschappen schilderde?

Ontdek wat meer over Mondriaan én ook enkele knutseltips.

Jan van Eyck

JBM bij je thuis

Jan van Eyck is onze tweede kunstenaar in de kijker. 2020 is het jaar van Van Eyck in Gent en kan je de beroemde schilder van het Lam Gods volop (her)ontdekken in de stad.

Wel nog even mee wachten natuurlijk, maar je kan hem thuis ook ontdekken. Ontdek hier wie hij was, welke activiteiten je kan doen en leestips voor later.

Frida Kahlo

JBM bij je thuis

We beginnen met kunstenares Frida Kahlo. Want ook al zijn we gesloten, onze wedstrijd van de Jeugdboekenmaand blijft verder lopen. Je kan een tof boek van Frida Kahlo winnen als je een kunstwerkje maakt met de rommel uit je jaszak of uit je mama’s tas. 

Lees hier meer over wie Frida Kahlo was en over onze wedstrijd. Je krijgt ook enkele leuke tips om met afvalmateriaal aan de slag te gaan!

Meer info en foto's van de activiteiten

Meer info

Wat hebben we in petto voor de scholen in 2020?

1e graad

Speelse rondleiding voor het eerste leerjaar 

We leggen de focus op boeken zoeken in de bib (niveauboekjes, prentenboeken, informatieve boeken). Dit zoeken doen we via de ZIZO en de computer. We lezen ook een verhaal voor.

Lezingen

10 maart Miriam Borgermans

Miriam geeft een interactieve en speelse lezing. Ze maakt een gezamenlijke ontdekkingsreis met de hele klas door de wereld van het verhaal - of misschien wordt deze reis wel een schattenjacht? Als bekroning verzinnen ze een verhaal ter plekke, om te laten ervaren hoe leuk het is om zelf verhalen te verzinnen. De verbeelding van de kinderen wordt gestimuleerd en het leesplezier bevordert door de wonderlijke wereld van het verhaal samen te verkennen. Na afloop ontvangen de kinderen een heus 'verhalendiploma'. 

16 maart Tom Schoonooghe

Tom vertelt al tekenend over het boek 'de beer naar Wammerswald’ van Stefan Boonen. Een grappig verhaal over wegvluchten, dierenliefde en warmte van je ouders, vrienden… 

2e graad

Boekenspel

We spelen in kleine groepjes een boekenspel op de tablet waarbij we de kinderen zoveel mogelijk boeken en verhalen laten ontdekken binnen het thema ‘Kunst’. We laten hen ook  kennismaken met allerlei aspecten van de bib.

3e graad

Lezingen

5 maart Mathilda Masters

De auteur van 'de keukenprins van Mocano' schrijft ook non fictie. Het boek '321 superslimme dingen die je moet weten voor je 13 wordt' en 'Jakkes! 101 walgelijke weetjes' zijn ook van haar hand.
Twee boeken boordevol weetjes over dieren, wetenschap, je lichaam en nog heel veel meer. De lezing bestaat onder andere uit een plezierige quiz. 

20 maart Laila Koubaa 

Het boek 'hoger dan de bergen, dieper dan de zee' is een verhaal over migratie dat prachtig en gevoelig is uitgewerkt: veel liefde, wat spanning en een stukje nostalgie. Het boekje is vlot leesbaar, de tekeningen sfeervol: ze houden het midden tussen een stripverhaal en prentenboek. Laila vertelt de ontstaansgeschiedenis van het boek en  legt de link met de actualiteit. Vanzelfsprekend kunnen de leerlingen vragen stellen of zelf iets vertellen. Ze projecteert de illustraties en leest voor uit haar beeldroman. Na de lezing maakt ze met de leerlingen een sleutelhanger als symbool van ieders droom een eigen 'thuis' te hebben en leert ze hen hun voornaam in het Arabisch schrijven.

Boekenlijst Jeudgboekenmaand 2019: vriendschap