Jan van Eyck

Onze tweede kunstenaar is Jan van Eyck.

2020 van Eyck jaar

Dit jaar is het jaar van Van Eyck in Gent en kan je de beroemde schilder van het Lam Gods volop (her)ontdekken in de stad. Wel nog even mee wachten natuurlijk, maar je kan hem thuis ook ontdekken.

Portrait_of_a_Man_by_Jan_van_Eyck.jpg

 

Meer info

Wie was hij?

Jan van Eyck was een kunstschilder uit het nu Vlaamse België, ook wel zuidelijke Nederlanden genoemd in de 15e eeuw. Hij leefde van 1390 tot tot 1441. Hij staat hij bekend als uitvinder van de olieverfschilderkunst.

Hij zette de Europese kunstgeschiedenis in 1432 op zijn kop met zijn wereldberoemde drieluik 'De aanbidding van het Lam Gods', kortweg het Lam Gods. Dankzij de fenomenale details en de lichtdoorlatende olieverf, die bijna voor een goddelijke gloed zorgt, is het tot op vandaag een van de invloedrijkste schilderijen ooit.  Het werk is altijd veel bewonderd geweest, en kreeg nog extra bekendheid door de diefstal in 1934 van twee panelen, het paneel met St-Jan De Doper, dat vrij vlug werd terugbezorgd, en het paneel van De rechtvaardige rechters, dat tot op heden nog steeds niet is teruggevonden.

Knutselideetjes

1. Zelf verf maken? Een eitje!

 

2. Licht in de duisternis: deze experimenten helpen je om inzicht te verkrijgen in de moeilijkheden die kunstenaars in de middeleeuwen moesten overwinnen om met weinig licht te kunnen werken.

 • Materiaal: zaklampen, kaarsen, zwart papier (A3), witte potloden
 • Verduister de ruimte zoveel mogelijk en experimenteer samen over het gebruik van licht.

Opdracht 1

 • Steek eerst de zaklamp aan. Wat kan je allemaal met een zaklamp doen? Welk soort licht is dit? Is het een hard licht of een zacht licht? Is het een continu licht?
 • Steek vervolgens een kaars aan. Vergelijk de twee met elkaar. Welk soort licht is dit? Zou dit moeilijker of makkelijker te gebruiken zijn geweest in de tijd van Van Eyck? Denk je dat het makkelijk was om te schilderen bij kaarslicht?
 • Als je de twee lichtbronnen met elkaar vergelijkt zal je op het einde van het experiment samen tot een aantal conclusies moeten komen. Het licht van een zaklamp of eender welke andere hedendaagse lichtbron is continu en kan je gemakkelijk manipuleren door een knop te bedienen of heen en weer te zwaaien. Het licht van de kaars daarentegen is grilliger. De vlam danst en het licht van het vuur kan je moeilijk richten.

Opdracht 2: 

Kijk ook eens naar de schaduwen die voorwerpen maken door beide lichtbronnen. Zie je een verschil? Hoe zien hun schaduwen eruit? Richt de lichtbron bijvoorbeeld op je favoriete knuffel. Door de verandering van de positie van de zaklamp of de kaars zal het uiterlijk van het voorwerp ook beginnen veranderen.

Experimenteer met de schaduwen die het voorwerp maakt:

 • Neem een zwart blad papier en een wit potlood.
 • Leg het zwarte papier achter het voorwerp.
 • Schijn met de zaklamp eerst vanuit de hoogte op het voorwerp.
 • Omlijn de schaduw die op het blad valt met een wit potlood.
 • Doe nu hetzelfde, maar hou de lichtbron lager.
 • Ga bij helder weer naar buiten en doe hetzelfde op de stoep met stoepkrijt. Teken jullie schaduw en kleur die in. 
 • Het resultaat is een zwart blad met daarop verschillende witte lijnen die de schaduw van het voorwerp voorstelt. Hoe hoger de lichtbron, hoe korter de schaduw; hoe lager de lichtbron, hoe langer de schaduw.