Digitaal aanbod

Tips om online te lezen, te luisteren en te kijken via verschillende digitale kanalen.

ONLINE STRIP VAN STADSTEKENAAR BART PROOST > voor iedereen ...

Lommel - Bart Proost stelt strip online ter beschiiking

Stadstekenaar Bart Proost doet mee aan de actie #LimburgTegenCorona. Hij stelt zijn laatste stripboek, dat begin 2020 uitkwam, nu digitaal gratis ter beschikking voor iedereen. U kent hem zeker als tekenaar van de reeks 'Alexander De Grote', of als organisator van de Lommelse stripbeurs. Om de fans toch de kans te geven om het nieuwe boek te lezen én omdat een half uurtje gratis leesplezier momenteel voor iedereen wel meegenomen is, heeft hij zijn laatste strip nu gratis online geplaatst. U kan het album hier downloaden.

JEUGDBOEKENMAAND-YOU TUBE > voor jeugd, ouders ...Jeugdboekenmaand-You Tube is online! Filmpjes van auteurs en illustratoren die voorlezen, vertellen, live illustreren: check it out!
Veel kijk- en leesplezier.

ONLINE JEUGDBOEKENMAAND > voor jeugd, ouders ...Door de corona crisis was de Jeugdboekenmaand van 2020 zo voorbij. Omdat we dat niet zomaar kunnen laten gebeuren gaat de website gewoon verder met de Jeugdboekenmaand: de “Online Jeugdboekenmaand”.
Tot eind maart krijg je iedere dag een gratis online auteurslezing/workshop. We gaan boeken lezen, muziek maken en samen tekeningen bedenken. De lezingen zijn de ene dag op maat van kleuters en de andere dag geschikt voor kinderen van de lagere school.

PAUL VAN LOON OFFICIEEL > voorlezen voor jeugd ..."Hallo meisjes en jongens, we gaan beginnen! Hier is het eerste voorleesverhaal uit het boek Allemaal Onzin'. Ik ga nu elke dag een verhaal voor jullie voorlezen en ik hoop dat jullie het leuk vinden. Vergeet ook niet zelf te blijven lezen. En hou je veilig"

VOORLEESFILMPJES VOOR KINDEREN VAN 2 TOT 4 JAAR

Wepboek

Wepboek bevat 20 leuke voorleesfilmpjes voor kinderen van 2 tot 4 jaar. Bij elk boek staat de leeftijd duidelijk aangegeven. De boeken zijn geanimeerd en worden ondersteund door vrolijke muziek. Na elk filmpje worden er leuke vragen gesteld door de voorlezer, waardoor het verhaal nog een keertje doorgenomen en toegelicht wordt.

BOEKENFILMPJES VAN SCHOOLTV > 0-6 jaar

Boekenfilmpjes van SchoolTV

Bekijk digitale prentenboeken op Schooltv Beeldbank. 

PODCASTS EN LUISTERBOEKEN VOOR KINDEREN

Podcasts en luisterboeken voor kinderen

Voorlezen is leuk en belangrijk. Maar soms - als je probeert te werken met een hoop kinderen in huis, bijvoorbeeld - mag je dat ook eens aan de professionals overlaten. Geniet van zes kindvriendelijke luisterboeken en podcasts (een podcast is een soort radioprogramma of audiouitzending)!

SCHOOLTV.NL : Leuk en leerzaam TV kijken > basis- tot middelbaar onderwijs

Schooltv_logo_RGB_A_2016_300dpi.png

Nu de scholen gesloten zijn kan iedereen toch de educatieve video’s, die normaal in de les worden gekeken, thuis bekijken. Korte clips en hele afleveringen allemaal te zien op Schooltv.nl.

SCHOOL@HOME > kleuters, leerlingen, leerkrachten ...

Op School@home verschijnen topicvideo’s voor kleuters, leerlingen en leerkrachten. 
De inhoud wordt voorzien door studenten lerarenopleiding, onderwijsonderzoekers én de wetenschapscommunicatoren van UCLL Techniek- en WetenschapsAcademie.

DATADETOX GAME EN DE QUIZ VEILIG INTERNETTEN VOOR KINDEREN

Speel de DataDetox Game!  Speel de Diploma Veilig Internet game

Nu de kinderen thuis en veel online zijn, is dit een ideaal moment voor de DataDetox Game en de quiz veilig internetten, ook via de jeugdbibliotheek.

THEATER FROEFROE > voor 2+ tot 16+

FroeFroe
Een video heeft nooit dezelfde magie als een live theatervoorstelling, weten ze ook bij jeugdtheater FroeFroe. Maar het zijn dan ook speciale tijden. Daarom stelt het gezelschap al zijn recente en een hele hoop oude voorstellingen integraal beschikbaar online. Noot van de makers: “Ouders, checken jullie eerst even de leeftijd op onze website?”

FAMILIETHEATER VANUIT JE LIVING > voor kinderen ...

Familietheater vanuit je living

Wist je dat je ook heel wat theatervoorstellingen voor kinderen gratis kan streamen? Wel, het kan! Het hoeft niet alléén maar televisie te zijn: heel wat gezelschappen zetten theatervoorstellingen online.

BELGISCHE MUSEA VIRTUEEL > iedereen ...

Museum van de Nationale Bank

Nu alle musea de deuren hebben gesloten hoeft u allerminst cultuurhonger te lijden. Virusvrij en virtueel naar het museum kan ook! Ga maar eens op bezoek via museumpassUITinVlaanderen of via vrtNWS.

RADIOBOEKEN > volwassenen ...

Radioboeken is een initiatief van het Vlaams-Nederlands Huis deBuren in samenwerking met Klara en Radio Nederland Wereldomroep. Je vindt hier werk van hedendaagse Vlaamse, Waalse en Nederlandse schrijvers dat enkel digitaal verschenen is. Je kunt de werken op de site beluisteren. Je vindt de radioboeken in onze catalogus.

DAISY ONLINE > voor kinderen, ouders, leerkrachten, jongeren ...

Ikhaatlezen_campagne2018.jpg

Daisy-boeken zijn luisterboeken voor personen met een leesbeperking. Via de bib kan je eenvoudig en snel meer dan 25.000 online Daisy-boeken van Luisterpunt lezen, helemaal gratis! Je kan de Daisy-online-boeken op je smartphone of tablet lezen met de gratis anderslezen-app. Meer info

PODCASTS > voor iedereen ...

Een podcast is een soort radioprogramma of audiouitzending: een digitaal geluidsbestand dat je kan beluisteren wanneer jij het wil, op welk apparaat je dat wil. Bekijk op onze eigen bibwebsite podcasts in de kijker.

APPS IN DE KIJKER > iedereen ...

Smartphone

Bekijk op onze eigen bibwebsite apps in de kijker.

GRATIS E-BOEKEN > voor iedereen ...

Zelf lezen kan natuurlijk ook nog steeds! Op het internet kun je heel wat gratis e-boeken vinden. Zo staat op mustreads.nl een handig overzicht en kun je voor kinderboeken terecht op gratiskinderboek.nl. Op bol.com vind je ook gratis Nederlandstalige e-books.

DOCUMENTAIRES VAN IDFA GRATIS ONLINE < volwassenen, leerkrachten, jongeren ...

Op de website van het International Documentary Film Festival Amsterdam (IDFA) zijn zo'n 200 documentaires gratis toegankelijk. Engagement in tijden van corona.

SWEEK > iedereen ...

Sweek is een sociaal platform voor het lezen en schrijven van verhalen. Korte verhalen, poëzie, fantasy, thrillers, sciencefiction of klassiekers - je vindt er verhalen en boeken in alle genres. Lees, schrijf en deel verhalen ; lees duizenden boeken en verhalen gratis ; schrijf je eigen meesterwerk. Een wereldwijde community van lezers en schrijvers wacht op jou.

KET & DOC VAN KETNET > 9-12 jaar...

Ket&doc
Vijf korte documentaires van Ket & Doc, gericht op kinderen tussen 9 en 12 jaar. Ze brengen waargebeurde verhalen en tonen de wereld telkens door de ogen van een kind. 

HOME ACADEMY > hoorcolleges voor volwassenen ...

Home Academy, hoorcolleges voor thuis en onderweg

Hoorcolleges over kunst, geschiedenis, filosofie, ... voorgedragen door boeiende sprekers.
Gebruik de app 14 dagen gratis.

TONEELHUIS WORDT HUISTONEEL > volwassenen ...

Missie

Het Toneelhuis in Antwerpen vervelt tijdelijk tot Huistoneel en biedt ook een aantal voorstellingen digitaal aan, zoals "Van den vos" van FC Bergman. Ook "Desperado" kunt u (opnieuw) bekijken, de laatste voorstelling waar de betreurde acteur Marc Van Eeghem aan werkte voor z'n overlijden eind 2017.  Geniet ervan!

NIKNAKBOEKJES > kinderen ...

Gratis luisterverhaaltjes van nik-nak op You Tube, ook enkele in andere talen! Nik-nak® ontwikkelt tweetalige boekjes waarbij naast het Nederlands ook een andere taal staat.

HUISARREST : voorleesserie over kinderen in quarantaine ...

Bekende kinderboekenschrijvers lezen de door henzelf geschreven serie Huisarrest voor. De serie gaat over kinderen die vanwege een virus binnen moeten blijven. Huisarrest is een spannend verhaal in 10 delen! Elke dag schrijft een bekende kinderboekenschrijver een nieuw deel. Laat je voorlezen door Maren Stoffels, Anna van Praag, Sanne Roseboom, Simon van der Geest en Ruben Prins.
Je volgt 10 kinderen, die aan hetzelfde plein wonen.
Ze mogen niet naar buiten en niet naar school, omdat er een virus heerst. Daarom vertellen ze elkaar verhalen door hun open raam...

DE BOEKENDOKTER > jong en oud ...

De Boekendokter

Misschien heb je het moeilijk. Misschien heb je nood aan een luisterend oor. Misschien zoek je een stem. Misschien verlang je naar schoonheid of troost. Misschien zoek je een boek. De Boekendokters luisteren naar jou, lezen je een gedicht of verhaal voor en geven boekentips op maat. Als je wil, krijg je een uitgebreider voorschrift per mail. Met persoonlijk leesadvies.

De Boekendokter luistert op dinsdag & donderdag. Van 10 tot 12 uur en van 20 tot 22 uur.

De Kinderboekendokter luistert op woensdag.Van 14 tot 16 uur.


Je kan bellen of het formulier invullen. 

VERSPREID HET LEESVIRUS > kinderen, jongeren, ouders ...

W

Boek.be en Vlaams minister van Onderwijs Ben Weyts slaan de handen in elkaar om het leesvirus te verspreiden in Vlaanderen. Met de lancering van een nieuw leer- en leesplatform brengen ze kinderen, jongeren en hun ouders in contact met leesmateriaal, leermiddelen, (jeugd)boeken en verschillende promotieacties. De boekensector en zijn partners zetten hiervoor al verschillende mooie initiatieven op die nu worden samengebracht op https://verspreidhetleesvirus.be/. Op de interactieve website vind je gratis leer- en leesvoer voor jong en oud, tonen we de weg naar digitale leerplatformen, worden wekelijks wedstrijden georganiseerd waarbij je boekencheques kan winnen, worden online leesclubs opgezet,...

 

SPEEL SMARTGAMES ONLINE

SmartGames - spellenspektakel
Word nu lid en krijg GRATIS toegang tot al onze logische denkspellen. Houd je scores bij, los honderden educatieve opdrachten op en veel meer! Je krijgt gratis 6 maanden onbeperkte toegang!

UNCUT > films volwassenen ...

De grootste catalogus van arthouse films, één maand gratis.

Tuur en de Tutterweg > prentenboek

"Tuur en de Tutterweg" is een grappig en spannend prentenboek, dat kleuters goed op weg helpt om zonder tutje verder te gaan. Rudi Lavreysen schreef het verhaal en Els Vingerhoets bracht Tuur tot leven met prachtige illustraties. Het verhaaltje van Tuur staat nu ook op film met de stemmen van Koen Swaan en Els Vingerhoets.

Tuur en de Tutterweg

Lees-, kijk- en luistertips van de bib via CultuurConnect

Onderstaand cultuuraanbod kan je digitaal en meestal gratis gebruiken.