Daisy-boeken

Gaat lezen moeilijk omdat je slechtziend bent? Heb je een fysieke beperking of een leesstoornis zoals dyslexie? Ook dan is de bib er voor jou − of voor je oma, buurman, neefje, ... 

Dankzij de samenwerking met Luisterpuntbibliotheek kan je in de bib terecht voor Daisy-boeken. Want iederéén kan lezen!

Wat is een Daisy-boek?

Daisy-boeken zijn luisterboeken voor personen met een leesbeperking (o.a. blinden, slechtzienden, personen met dyslexie,...). Je luistert naar een vertelstem via een cd-schijfje, een app of een website. Een Daisy-boek heeft een aantal extra voordelen tegenover een ‘gewoon’ luisterboek:

 • Je kan, net als bij een gewoon boek, eenvoudig door het luisterboek bladeren: van hoofdstuk naar hoofdstuk, van pagina naar pagina.
 • Je kan de voorleessnelheid vertragen of versnellen zonder dat de stem vervormt.
 • Als je dyslexie hebt kan je zo naar het Daisy-boek luisteren en tegelijk meevolgen in het gedrukte boek, op je eigen tempo.
 • Elke Daisy-speler heeft een geheugen dat onthoudt waar je in elk boek gebleven bent. Handig!

Leuk weetje: DAISY staat voor Digital Accessible Information SYstem. Dat is de wereldwijde standaard voor luisterboeken voor personen die niet of moeilijk gewone boeken kunnen lezen.


Hoe beluister je een Daisy-boek?

Je kan een Daisy-boek afspelen met een gewone cd-/mp3-speler of met Windows Media Player, maar dan geniet je niet van de extra voordelen als bladeren en voorleessnelheid. Er bestaan ook speciaal ontworpen Daisy-spelers om Daisy-cd's mee te beluisteren. Bib Lommel heeft drie Daisy-spelers die je ter kennismaking gratis kan ontlenen. 

Afbeelding van Daisyspeler met Daisyboek
Als je een tablet of smartphone hebt, kan je Daisy-boeken beluisteren met de gratis Anderslezen-app. Je kan dan genieten van alle Daisy-voordelen.

Daisy-boeken in Bib Lommel

Bib Lommel bezit een mooie collectie Daisy-boeken op CD, zowel voor de jeugd als voor volwassenen. De Daisy-boeken voor de jeugd staan in de jeugdafdeling, de Daisy-boeken voor jongeren 15+ en volwassenen staan in ons Luisterpunt bij Taalpunt. Bib Lommel heeft drie Daisy-spelers die je ter kennismaking gratis kan ontlenen. 

Daisy-boeken op CD

Mis je een bepaald Daisy-boek in onze collectie? Laat het ons weten en we vragen het Daisy-boek voor jou aan.

Daisy-online met de Anderslezen-app

Mensen met een leesbeperking kunnen via de bib een login voor Luisterpunt krijgen om gratis boeken te streamen. Zo kan je eenvoudig en snel meer dan 25.000 online Daisy-boeken van Luisterpunt lezen, helemaal gratis voor mensen met een leesbeperking.

Anders lezen app om online daisy-boeken van Luisterpunt te beluisteren

Hoe werkt het?

 • Schrijf je aan onze infobalie in voor de Anderslezen-app.
 • Je vult een aanvraagformulier in met handtekening (ouder/voogd voor minderjarigen).
 • We geven je je eigen unieke lenersnummer mee naar huis.
 • Je geboortedatum is je wachtwoord (dd-mm-jjjj).
 • Download de Anderslezenapp via appstore (iOS) en playstore (Android).
 • Ga naar luisterpuntbibliotheek.be en klik linksboven op Mijn Luisterpunt.
 • Log in met je lenersnummer en je geboortedatum (dd-mm-jjjj).
 • Klik op ‘Nieuwe opzoeking’
 • Zet tot maximaal 5 Daisy-boeken op je boekenplank (geen uitleentermijn)
 • En lezen maar via de Anderslezenapp!
 • Meer info om Daisy-boeken via de computer te lezen, vind je op luisterpuntbibliotheek.be/nl/daisyonline

Je kan je ook zelf van thuis inschrijven op www.luisterpuntbibliotheek.be

Heb je dyslexie? Ben je leerkracht en wil je leerlingen met leesmoeilijkheden helpen? Check dan zeker www.ikhaatlezen.be.

Ikhaatlezen_campagne2018.jpg

Luisterpunt

Luisterpunt Iedereen Leest

Luisterpuntbibliotheek is de Vlaamse openbare bibliotheek voor personen met een leesbeperking (slechtziend, blind, fysieke beperking, afasie, dyslexie). Aan iedereen die geen of moeilijk gewone, gedrukte boeken kan lezen, bezorgt Luisterpunt lectuur in een aangepaste vorm (Daisy-boeken en brailleboeken). Spannende misdaadromans, grappige en avontuurlijke jeugdboeken, romantische boeken, klassiekers, prikkelende non-fictie, prijsbeesten, heerlijke hoorspelen, … Jong of oud(er)? Er is voor elk wat wils.

Meer info: www.luisterpuntbibliotheek.be | www.ikhaatlezen.be | catalogus Luisterpuntbibliotheek