Boek
Nederlands

Overal zit mens : een moordfantasie

Yves Petry (auteur)
+1
Overal zit mens : een moordfantasie
×
Overal zit mens : een moordfantasie Overal zit mens : een moordfantasie

Overal zit mens : een moordfantasie

Overal zit mens. Het element mens heeft zich genesteld in elke uithoek van het ondermaanse, in elke porie van de biosfeer. Geen stukje mos, geen druppel uit de zee, geen staaltje van de bodem of de eeuwige sneeuw zonder dat het miljoenen moleculen mens bevat. Sapiens kan geen kant meer uit. Hij zit al overal.

Als beheerder van het bos Mirandel neemt Kasper Kind de weinig florissante

Titel
Overal zit mens : een moordfantasie
Auteur
Yves Petry
Taal
Nederlands
Uitgever
[Amsterdam]: Das Mag, 2022
250 p. : ill.
ISBN
9789493248526 (paperback)

Besprekingen

Waanzin en Waldschmerz

Yves Petry is een van die zeldzaam geworden schrijvers die de literatuur nog onbeschaamd als kunstvorm zien. Nu maar hopen dat de auteur nog verder radicaliseert.

'Overal zit mens.' Yves Petry schreef het meer dan een jaar geleden al in de avondeditie van deze krant. En net als in zijn nieuwe roman hoefde dat ook toen niet per se gelezen te worden als een spontane ­uiting van 's mans bewondering voor het menselijk vernuft. 'Alles is mens geworden, dat wil zeggen, alles is bezoedeld, alles is op drift.' In Overal zit mens is het niet Petry zelf die de misantropie belijdt, maar Kasper Kind, hoofdverantwoordelijke over vier boswachters met 'een hoogontwikkeld milieubewustzijn, een diepgaande liefde voor de natuur en een bovengemiddelde bekommernis om de toekomst van mens en planeet'. Waldschmerz is hun diagnose, en hoewel Kind hun denk­beelden deels deelt, zitten zijn eigen bekommernissen vooral in de ondertitel vervat. Hij droomt er namelijk van om zijn ex-minnaar, de publieksintellectueel Max De Man, om te brengen met zijn fors uitgevallen dienst­wapen.

Terwijl Kinds moordfantasie vorm krijgt, wordt de lezer getrakteerd op …Lees verder

Jezelf kennen is er niet bij

Het bestaan is meer dan het gewone leven. Dat idee is diepgeworteld in de personages van de Vlaamse schrijver Yves Petry. In zijn geslaagde nieuwe roman overweegt de hoofdpersoon een moord te plegen.

Een parkiet, die boft maar. Diens bestaan, zo lezen we in Yves Petry's doorbraakroman De maagd Marino (2011), is 'tot aan de rand toe gevuld met niets anders dan zijn parkietenaard' en het beestje heeft 'nooit een vermoeden van dimensies waartoe zijn parkietennatuur hem geen onmiddellijke toegang geeft'. Verkeert een parkiet daarom niet 'in een staat van volledigheid die je gelukkig zou mogen noemen'?

Het idee of verlangen dat het bestaan meer is dan het gewone leven is diepgeworteld in de personages van Petry, wiens achtste roman net is verschenen. En daar moeten ze iets mee. Zo ook Marino en Bruno, de twee loners uit De maagd Marino. Marino heeft 'mystieke flitsen' gekend zonder dat deze zijn banale, eenzame bestaan wezenlijk hebben opgetild. Bruno meende zijn heil gevonden te hebben in de literatuur, maar wanneer die het af laat weten blijft hij verweesd achter.

De twee mannen vinden elkaar in een bizar project dat hen naar een hogere staat van zijn moet brengen. B…Lees verder

Over Yves Petry

Yves Petry (Tongeren, 26 juli 1967) is een Vlaamse schrijver en essayist. Hij studeerde wiskunde en filosofie aan de Katholieke Universiteit Leuven en is kernredacteur van DWB en schreef ook in het Nieuw Wereldtijdschrift.

Bibliografie

  • 1999 - Het jaar van de man. Roman. - 184 p. ISBN 90-234-3826-4. INHOUD: Een jongeman probeert al filosoferend er proefondervindelijk achter te komen hoe te leven
  • 2001 - Bijdrage in: Bunker Hill : tijdschrift met literatuur, vol.4(2001)nr.15. ISSN 1386-6397
  • 2001 - Gods eigen muziek. Roman. - 202 p. ISBN 90-234-7082-6. INHOUD: Als een homoseksuele man getroffen wordt door een verheven openbaring van liefde, stuit hij op onbegrip in zijn omgeving
  • 2003 - Jezus leeft. Verhaal in: Mooie jonge honden : nieuw Vlaams literair talent / samenst. redactie De Brakke Hond. - Leuven : Van Halewyck, 2003. - 318 p. Lees verder op Wikipedia