Boek
Nederlands

Tim op de tegels

Tjibbe Veldkamp (auteur), Kees de Boer (illustrator)
+1
Tim op de tegels
×
Tim op de tegels Tim op de tegels
Doelgroep:
Vanaf 3-5 jaar
Genre:
Tim wil graag naar buiten. Dat mag, maar hij moet van zijn vader op de stoeptegels blijven. Zoals beloofd blijft Tim op de tegels, ook als die worden opgetild door stratenmakers, door een vrachtwagenchauffeur, havenwerkers en een hijskraan. Een origineel, humoristisch, kleurrijk prentenboek. Om samen te bekijken en voor te lezen.
Onderwerp
Gehoorzamen
Titel
Tim op de tegels
Auteur
Tjibbe Veldkamp
Illustrator
Kees de Boer
Taal
Nederlands
Uitgever
Houten: Van Goor, 2014
[28] p. : ill.
ISBN
9789000035588 (hardback)

Besprekingen

Tim op de tegels is een bijzonder grappig prentenboek dat in woord en beeld een dubbel verhaal vertelt. De korte tekst vertelt het verhaal vanuit het perspectief van Tim. Op de prenten zie je niet alleen de kleine jongen, maar volg je ook de belevenissen van zijn vader die hem volgt en probeert te redden nadat hij zag hoe Tim met een vrachtwagen meereed. Het motorisch moment is de raad van Tims vader om op de stoeptegels te blijven, het is immers gevaarlijk om ervan te gaan. Tim volgt vaders raad letterlijk op en belandt zo met een lading tegels op een vrachtwagen en een boot.

De humor steekt op de eerste plaats in de afgebeelde situaties: de vader zet de achtervolging in op een autoped, botst tegen een paal, wordt gebeten door een hond en loopt een stapel konijnenkooien omver. Maar er is ook humor door superioriteit. De kleine luisteraar/kijker zal zich met Tim slimmer voelen dan de vader die ondanks zijn waarschuwing de hele tijd gevaarlijke toeren uithaalt. De climax …Lees verder
Tim wil graag naar buiten. Dat mag, maar hij moet van zijn vader op de stoeptegels blijven. "Omdat het gevaarlijk is om van de tegels te gaan." Zoals beloofd blijft Tim op de tegels, ook als die worden opgetild door stratenmakers, door een vrachtwagenchauffeur, havenwerkers en een hijskraan. Dit tot grote schrik van papa, die direct achter zijn zoon, op de tegels, aan gaat. En papa haalt daarbij halsbrekende toeren uit. Hij doet in ieder geval alles wat gevaarlijk is. Gelukkig is het eind goed, al goed! Een origineel, vriendelijk ogend, gebonden, fullcolour prentenboek. De speelse tekst en de kleurige, vrolijke illustraties vullen elkaar mooi aan. De illustraties zijn meestal paginagroot of in spread. De tekst staat of in de plaat of in een smalle verticale witte balk. Een geweldig prentenboek, dat jong en oud zal aanspreken, waarin velen (ook jong en oud) zich zeker zullen herkennen, waarin heel veel te zien is, om samen te bekijken en om voor te lezen. Vanaf ca. 4 jaar.

Over Tjibbe Veldkamp

Tjibbe Veldkamp (19 oktober 1962 te Groningen) is een Nederlandse schrijver.

Biografie

Tjibbe Veldkamp studeerde psychologie in Groningen. Hij werd wetenschapper. In 1988 gaf iemand hem de suggestie om eens kinderboeken te gaan schrijven. Na het lezen van Het marsepeinen varkentje van Russell Hoban wist hij dat hij ook zoiets wilde maken. In 1990 begon hij hier serieus mee en in 1992 verscheen zijn eerste boek, Een ober van niks. Dit maakte hij in samenwerking van illustrator Philip Hopman, met wie hij nog meerdere boeken zou maken. Ook werkt hij samen met illustrator Kees de Boer.

Van 1993 tot 2000 werkte Tjibbe Veldkamp voor Disneytijdschriften, waar hij schreef voor de Donald Duck en Disneyland. Sinds 2001 is hij fulltime schrijver en vertaler.

In oktober 2010 maakte de Bond tegen het vloeken zich boos om het taalgebruik in het kinderboek Tiffany Dop uit 2009. In een reactie van…Lees verder op Wikipedia

Suggesties