Boek
Nederlands

Wolf en Hond op de maan

Sylvia Vanden Heede (auteur), Inge Bergh (auteur), Marije Tolman (illustrator)
Hond weet veel meer dan Wolf. Maar Wolf leest een dik boek. Weet hij dan meer dan Hond? Verhalen op AVI-M3, aangevuld met informatie om voor te lezen over o.a. mummies, ridders, draken en raketten. Vanaf ca. 6 jaar.
Onderwerp
Maan, Heelal, Weetjes
Titel
Wolf en Hond op de maan
Auteur
Sylvia Vanden Heede Inge Bergh
Illustrator
Marije Tolman
Taal
Nederlands
Uitgever
Tielt: Lannoo, 2015
23 p. : ill.
ISBN
9789401426831 (hardback)

Besprekingen

Mooi vormgegeven, in handzaam formaat, lees- en informatieboek voor jonge kinderen over de bekende kinderboekfiguren Wolf en Hond. Het is een fragment uit de met een Vlag en Wimpel bekroonde uitgave 'Hond weet alles en Wolf niets'*. Wolf en Hond bevinden zich op de maan. Maar…: Hond is Wolf kwijt. Hij blijkt in een krater gevallen te zijn, wat volgens Wolf de schuld van Kat is. Hond wenst Kat naar de maan – dat brengt Wolf op een idee: hij maakt een ‘rekat’, die hij op de maan wil laten landen… De inhoud van het verhaal wordt op formidabele wijze gevisualiseerd door zacht getinte, geanimeerde illustraties in kleur en zwart-wit. Het verhaal wordt verteld in korte zinnen, waar beginnende lezers al een heel eind zelf mee op weg kunnen, AVI-M3. Er zijn ook 'deelhoofdstukjes' met extra weetjes en informatie over de maan, planeten, ruimtevaart en de geschiedenis van het heelal. Deze stukken tekst zijn gedrukt in een iets ander lettertype, veelal gekleurd. Die informatie is ook voor iets oud…Lees verder

Wolf en Hond op de maan

Hond wordt wakker in een vreemde omgeving. Het is er kaal, zonder bomen. Het lijkt wel de maan, maar toch kan hij de maan ook zien. Zou hij dromen? Dan hoort hij Wolf. Wolf huilt. Hij zit in de put en dat is de schuld van Kat die Wolf naar een schat deed graven in zijn bos. Daardoor zijn alle bomen en struiken weg. Wolf wenst Kat naar de maan. Hij gaat aan de slag en bouwt een raket. Maar daarmee naar de maan vliegen zal volgens Hond niet lukken. Wat hij wel kan doen voor zijn neef is hem helpen een nieuw bos te planten.

Dit boek bevat een fragment uit het boek 'Hond weet alles en Wolf niets' dat bekroond werd met Vlag en Wimpel. Omdat het verhaal verwijst naar eerdere gebeurtenissen is het wat vreemd dit als op zich staand boek te lezen. De teksten zijn eenvoudig, geschreven in korte zinnen. Tussendoor wordt er meer uitleg gegeven over hemellichamen en ruimtevaart. Ook deze stukjes non-fictie zijn gemakkelijk leesbaar. Ongelooflijk hoe de auteur moeilijke begrippen op e…Lees verder

Over Sylvia Vanden Heede

Sylvia Vanden Heede (Zwevegem, 25 augustus 1961) is een Vlaams kinderboekenschrijfster.

Biografie

Sylvia Vanden Heede groeide op in een groot West-Vlaams gezin. Na drie jaar moderne humaniora in Zwevegem en drie jaar sierkunsten in Brugge, studeerde ze godsdienstwetenschappen in Heverlee. Na haar studies verhuisde ze terug naar West-Vlaanderen, waar ze met haar gezin in Brugge woont.

Haar eerste boek, De spiegelplas stuurde ze in 1985 in voor de Jacob van Maerlant-debutantenprijs. Het boek eindigde als derde en werd twee jaar later gepubliceerd. Sindsdien bleef ze schrijven. Bekendheid verwierf ze vooral met haar veelbekroonde boeken over Vos en Haas, waarbij ze samenwerkt met de bekende Nederlandse illustrator Thé Tjong-Khing. Behalve voor beginnende lezers schrijft ze ook voor tieners en adolescenten. De meeste van haar boeken werden uitgegeven door Lannoo.
In de meeste boeken van Sylvia Vanden Heede sp…Lees verder op Wikipedia

Suggesties