Boek
Nederlands

De verdwenen piano's van Siberië

Sophy Roberts (auteur), Robbert-Jan Henkes (vertaler)
Titel
De verdwenen piano's van Siberië
Auteur
Sophy Roberts
Vertaler
Robbert-Jan Henkes
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Engels
Oorspr. titel
The lost piano's of Siberia
Uitgever
Amsterdam: Ambo|Anthos, 2021
416 p. : ill.
ISBN
9789026355059 (paperback)

Besprekingen

Polonaise in de toendra

Hoe geraken piano's in Siberië? De Britse reisjournalist Sophy Roberts reist de muziek achterna, voor en na de revolutie.

Siberië. Het woord heeft iets magisch, de aantrekkingskracht van een verre einder zoals ook Timboektoe of Ouagadougou die hebben. Maar Siberië is uniek: zo koud, zo uitgestrekt, en honderden jaren lang zo onbereikbaar voor de doorsnee reiziger. Van de Oeral tot de Stille Oceaan, van de toendra tot de zee van Ochotsk: het is het eind van de beschaafde wereld, een land van verdrevenen en bannelingen, van rendierenhoeders en datsja's.

Je hoort Siberië in de akkoorden van de grote Russische componisten, de filmische weidsheid van Rachmaninov, de weemoed van Tsjaikovski. Siberië, dat zijn zilverberken bestoven met poedersneeuw en bosaardbeitjes in de lente. Siberië is een sneeuwstorm in de poolnacht, de boeien van goelag-gevangenen die rinkelen bij min dertig. Siberië is een symfonie.

Siberië en muziek, daar was het ook de Britse reisjournalist Sophy Roberts om te doen toen zij in 2015 besloot om de streek te doorkruisen. Drie jaar lang r…Lees verder

Niet het gebruikelijke beeld van Siberië als opbergruimte voor dissidenten en criminelen, maar een lyrische beschrijving van de pracht en kracht van grootste natuur in combinatie met pianomuziek. De droom om nog eens de prachtige klanken in een wijds landschap te beleven leidt tot een zoektocht naar een verdwenen piano, waarbij de introductie en het belang van (piano)muziek voor de bewoners van Siberië wordt geschetst; de piano als perspectief op de Siberische geschiedenis. Prachtig geschreven boek, met een epos-achtig karakter, dat je meevoert in een onbekend perspectief op de cultuurgeschiedenis van Siberië. De Britse auteur is reisjournalist, gespecialiseerd in extreme bestemmingen. Met zwart-witfoto's; kaarten, uitgebreid register en bronvermelding. Meeslepende reisliteratuur, ook voor niet muziekliefhebbers.