Boek
Nederlands

De Groote Oorlog : het koninkrijk België tijdens de Eerste Wereldoorlog

+1
De Groote Oorlog : het koninkrijk België tijdens de Eerste Wereldoorlog
×
De Groote Oorlog : het koninkrijk België tijdens de Eerste Wereldoorlog De Groote Oorlog : het koninkrijk België tijdens de Eerste Wereldoorlog

De Groote Oorlog : het koninkrijk België tijdens de Eerste Wereldoorlog

De geschiedenis van België tijdens de Eerste Wereldoorlog (1914-1918), met speciale aandacht voor het dagelijks leven in België onder de Duitse bezetting.
Titel
De Groote Oorlog : het koninkrijk België tijdens de Eerste Wereldoorlog
Auteur
Sophie De Schaepdrijver
Taal
Nederlands
Editie
Herziene druk
Uitgever
Antwerpen: Houtekiet, 2013
383 p., XVI pl.
ISBN
9789089242617 (paperback, Houtekiet) 9789045025506 (paperback, Atlas Contact)

Besprekingen

Het verhaal van de Eerste Wereldoorlog werd vanuit alle denkbare gezichtshoeken verteld, maar werd later naar de achtergrond verdrongen door de lawine van publicaties over de Tweede Wereldoorlog. Sophie de Schaepdrijver bracht in 1997 voor het eerst de ‘Groote Oorlog’ opnieuw onder de aandacht. Ze schildert een indrukwekkend panorama, maar het boek leest als een sneltrein, hoewel De Schaepdrijver niet schuwt om complexe situaties uiteen te zetten. De charme van het boek ligt in de combinatie van nuchtere objectiviteit over de grote politiek met een gevoelig inleven in de rampspoed van de kleine mens.
De Schaepdrijver is erin geslaagd de officiële geschiedenis, die wordt gepuurd uit documenten van kanselarijen, ministerraden en kabinetten te combineren met het rumoer van de straat waartegen de hooggeplaatsten zich afschermden achter gecapittoneerde deuren. Aangrijpend wordt beschreven hoe de zogenaamd lagere stand, zowel in het bezette land als aan het IJzerfront heeft geleden. E…Lees verder
De eerste druk van dit inmiddels al klassieke werk over België in de Eerste Wereldoorlog dateert van 1997. Aan de vooravond van de honderdjarige herdenking van het begin van de 'Groote Oorlog' verschijnt deze – op details gewijzigde – herdruk. Met vlotte pen en op een toegankelijke wijze worden de belangrijkste thema's aan de orde gesteld. Uiteraard het militaire verhaal: van de vlotte Duitse opmars in de eerste oorlogsmaand tot de daaropvolgende uitzichtloze loopgravenoorlog en de verwoesting van grote delen van het land. Maar ook: het leven onder Duitse bezetting, dwangarbeid en economische malaise. Veel aandacht is er voor de bloei van het Vlaams nationalisme (en het zich afzetten tegen de Franstalige Walen), niet zelden leidend tot collaboratie met de bezetter. Ook in dat opzicht werkt de geschiedenis van de oorlog honderd jaar na dato nog door en heeft zij niet aan actualiteitswaarde verloren. Het boek bevat een fotokatern, een uitgebreid notenapparaat en literatuurverwijzingen.

Over Sophie De Schaepdrijver

Sophie Claudine barones De Schaepdrijver (Kortrijk, 11 september 1961) is een Belgische historica met focus op menselijke migratie, 19e-eeuwse steden, nationalisme, cultuur en de Verenigde Staten.

Levensloop

In 1979 ging Sophie De Schaepdrijver geschiedenis studeren aan de Vrije Universiteit Brussel. In 1983 studeerde ze verder aan het European University Institute te Florence. In 1986 ging ze lesgeven aan de Vrije Universiteit Amsterdam en was verbonden aan de Amsterdamse School voor Sociaal-wetenschappelijk Onderzoek. In 1990 promoveerde ze bij Joop Goudsblom met een bekroond proefschrift Elites for the Capital? Foreign Migration to mid-nineteenth-century Brussels.

In 1990 doceerde De Schaepdrijver een academiejaar moderne Europese geschiedenis aan de Rijksuniversiteit Groningen en in 1991 deed ze dat aan de Rijksuniversiteit Leiden, tot ze in 1995 vertrok naar de Verenigde Staten. Na een academiejaar doc…Lees verder op Wikipedia