Boek
Nederlands

De wonderbare reis van Nils Holgersson

Selma Lagerlöf (auteur), Bette Westera (bewerker), Martijn van der Linden (illustrator)
+1
De wonderbare reis van Nils Holgersson
×
De wonderbare reis van Nils Holgersson De wonderbare reis van Nils Holgersson
Doelgroep:
Vanaf 9-11 jaar
Nils (8) plaagt graag de dieren op de boerderij van zijn ouders. Voor straf verandert een kabouter hem in een piepkleine ventje. Nils maakt op de rug van een tamme gans een avontuurlijke reis door heel Zweden. Zal hij zijn leven beteren en ooit weer thuis komen? Voorlezen vanaf ca. 8 jaar, zelf lezen vanaf ca. 10 jaar.
Titel
De wonderbare reis van Nils Holgersson / Selma Lagerlöf ; opnieuw verteld door Bette Westera ; met illustraties van Martijn van der Linden
Auteur
Selma Lagerlöf
Bewerker
Bette Westera
Illustrator
Martijn van der Linden
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Zweeds
Oorspr. titel
Nils Holgerssons underbara resa genom Sverige
Uitgever
Haarlem: Gottmer, 2020
368 p. : ill.
ISBN
9789025772239 (hardback)

Besprekingen

De Zweedse klassieker over het vervelende jongetje Nils (8) dat voor straf door een kabouter in een piepklein ventje wordt veranderd en vervolgens op de rug van wilde ganzen meevliegt naar het noorden, verscheen voor het eerst in 1906. Deze uitgave is opnieuw vertaald en bewerkt door Gouden Griffel-winnares Bette Westera, die er een frisse en toegankelijke vertelling van heeft gemaakt. Selma Lagerlöf schreef het boek als leuk en leerzaam aardrijkskundeboek voor kinderen, maar het geeft ook een indrukwekkende schets van het soms harde leven op het Zweedse platteland aan het begin van de 20e eeuw. Elk hoofdstuk (er zijn er 24) is een afgerond avontuur, wat het boek ook erg geschikt maakt om voor te lezen. De gekleurde natuurillustraties in realistische stijl van Gouden Penseelwinnaar Martijn van der Linden zijn fraai en zeer gedetailleerd, een lust voor het oog. Bevat voor- en achterin informatie over de schrijfster en de oorsprong van het boek, bijzonder weetjes, uitleg over de uitspra…Lees verder

Over Selma Lagerlöf

Selma Ottilia Lovisa Lagerlöf (op het landgoed Mårbacka in de gemeente Sunne (Värmlands län), 20 november 1858 – aldaar, 16 maart 1940) was een Zweeds schrijfster, die vooral bekend is geworden door haar kinderboek Nils Holgerssons wonderbare reis.

In 1909 ontving ze, als eerste vrouw, de Nobelprijs voor Literatuur en in 1914 werd ze lid van de Zweedse Academie, het comité dat de Nobelprijs voor Literatuur toekent.

Ze woonde in de plaats Sunne, waar twee hotels naar haar zijn vernoemd. In haar voormalige woonhuis Mårbacka (nabij Sunne) is tegenwoordig een museum gevestigd.

Van 1991 tot 2015 stond haar portret op het bankbiljet van 20 Zweedse kronen. In 2015 is het portret van Astrid Lindgren hiervoor in de plaats gekomen.

Bibliografie

  • Gösta Berlings Saga (1891)
  • Osynliga länkar (1894)
  • Antikrists mirakler (1897)
  • En herrgårdssägen…Lees verder op Wikipedia

Suggesties