Boek
Nederlands

De verboden zolder

Paul Van Loon (auteur), Rick De Haas (illustrator)
+1
De verboden zolder
×
De verboden zolder De verboden zolder
In de reeks:
Doelgroep:
Vanaf 6-8 jaar
Tika gaat logeren bij haar oom en tante. Ze mag in hun huis nergens aankomen en ze mag vooral niet op de zolder komen! AVI-M5. Vanaf ca. 8 jaar.
Onderwerp
Geheimen
Leesniveau
AVI M5, AVI 5
Titel
De verboden zolder
Auteur
Paul Van Loon 1955-
Illustrator
Rick De Haas
Taal
Nederlands
Uitgever
Tilburg: Zwijsen, 2008
49 p. : ill.
ISBN
9789027668813 (hardback)

Besprekingen

Tika wordt erg kil ontvangen wanneer ze een week gaat logeren bij tante Zelda en oom Ren. Er gebeuren vreemde dingen in het grote huis, zoals zwevende tafels en dansende kopjes en Tika mag absoluut niet op zolder komen. Als 's nachts een stem haar roept om naar zolder te komen, gaat ze op onderzoek uit. Ze vindt een pop en een schrift van een jongen die behekst blijkt te zijn. Deel van de reeks 'Lees! met Paul van Loon'*. Eenvoudige zinsbouw en woordgebruik. Over het algemeen korte zinnen, iedere zin begint op een nieuwe regel, AVI-M5. Het verhaal is ingedeeld in tien hoofdstukjes. Duidelijk lettertype, stevig wit papier, ruime bladspiegel. Met enkele paginagrote illustraties die de sfeer van het verhaal goed weergeven. Aantrekkelijke omslagillustratie. Spannend griezelverhaal. Goed bruikbare leesoefenstof voor kinderen vanaf ca. 8 jaar.

De verboden zolder

Tika's vader gaat voor een week op reis en ze moet bij oom Ren en tante Zelda gaan logeren. Ze wonen in een oud herenhuis. Bij haar aankomst voelt Tika dat ze niet welkom is en dat er een rare sfeer hangt. Niemand praat met haar. Tika wil het huis verkennen maar dit is haar ten strengste verboden, vooral op de zolder mag ze geen voet zetten. Tika's nieuwsgierigheid wordt alleen maar groter wanneer er regelmatig een trilling door het huis gaat en ze stil gefluister hoort. En waarom komt die oude dokter aan de voordeur? Meer dan een simpel griezelverhaaltje voor achtjarigen is dit niet. Maar geheimen, geesten en een dapper meisje als hoofdfiguur houden hen misschien wel aan het lezen. Achteraan staan getekende portretjes van de mensen die in het verhaal voorkomen. De lezer wordt gevraagd hen te identificeren. De illustraties bij het verhaal mogen er best zijn; ze hebben de juiste sfeer te pakken.

Over Paul Van Loon

CC BY-SA 2.0 - Foto van/door Sebastiaan ter Burg from Utrecht, The Netherlands

Paulus Stephanus Elisabeth Lambertus Maria (Paul) van Loon (Geleen, 17 april 1955) is een Nederlands kinderboekenschrijver en zanger. Muziek brengt hij meestal uit in combinatie met een boek. Het genre dat hij beoefent noemt hij zelf grumor: griezelen met humor. Zijn bekendste boeken zijn de reeks over Dolfje Weerwolfje en de reeks De griezelbus. Van beide zijn ook een musical en een film gemaakt. Ook de reeks over Raveleijn behoort na het verschijnen van de televisieserie en de parkshow in de Efteling tot zijn bekendere creaties.

Van Loon zit ruim dertig jaar in het vak en heeft meer dan honderd boeken geschreven. Zijn boeken zijn behalve in Nederland en België ook in andere landen uitgegeven waaronder Duitsland, Frankrijk, Italië, Denemarken, Estland, Letland, Zweden, Spanje, Japan en Engeland.

Biografie

In zijn jeugd had Van Loon al belangstelling voor fantasie-griezelverhalen. Zo las hij de…Lees verder op Wikipedia

Suggesties