Boek
Nederlands

Terugtrekken! : de VS na de afgang in Irak, Afghanistan, Libië

Noam Chomsky (auteur), Vijay Prashad (auteur)
+1
Terugtrekken! : de VS na de afgang in Irak, Afghanistan, Libië
×
Terugtrekken! : de VS na de afgang in Irak, Afghanistan, Libië Terugtrekken! : de VS na de afgang in Irak, Afghanistan, Libië

Terugtrekken! : de VS na de afgang in Irak, Afghanistan, Libië

Beschouwing op de toenemende kwetsbaarheid van de Verenigde Staten en de politieke gevolgen daarvan voor de internationale politiek.
Titel
Terugtrekken! : de VS na de afgang in Irak, Afghanistan, Libië
Auteur
Noam Chomsky Vijay Prashad
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Engels
Oorspr. titel
The withdrawal : Iraq, Libya, Afghanistan, and the fragility of U.S. power
Uitgever
Berchem: EPO, 2022
176 p.
ISBN
9789462673755 (paperback)

Besprekingen

Een beschouwing over de Amerikaanse buitenlandse politiek. Noam Chomsky en Vijay Prashad nemen de Amerikaanse terugtrekkingen uit Irak, Afghanistan en Libië onder de loep en wat ze betekenen voor de krachtsverhoudingen in de wereld. Daarnaast gaan ze in op parallellen met Vietnam, en of de oorlog in Oekraïne een gamechanger is. Kritisch en met diepgang geschreven, met persoonlijke passages van de auteurs. Met name geschikt voor een geoefende lezersgroep. Noam Chomsky (1928) is een wereldberoemde taalkundige, filosoof en politiek commentator. Vijay Prashad (1957) is schrijver, journalist en historicus.

Over Noam Chomsky

CC BY 2.0 - Foto van/door Duncan Rawlinson

Avram Noam Chomsky (Philadelphia (Pennsylvania), 7 december 1928) is een Amerikaans taalkundige, filosoof, mediacriticus en politiek activist. Chomsky is emeritus hoogleraar taalkunde aan het Massachusetts Institute of Technology. Als grondlegger van de generatieve taalkunde is hij de invloedrijkste taalwetenschapper van de 20e eeuw. Tussen 1980 en 1992 was hij de meest geciteerde auteur in wetenschappelijke tijdschriften op zeven na: Marx, Lenin, Shakespeare, Aristoteles, de Bijbel, Plato en Freud.

Taal en opvattingen

De kern van Chomsky's taalkunde is zijn hypothese van een universele grammatica, een aangeboren taal die eigen is aan de mens en de taalovereenkomsten verklaart. Zijn inzichten stimuleren de cognitiewetenschappen en zijn de doodsteek voor de behavioristische taalkunde. Zijn niet accepteren van het behaviorisme verklaart zijn politieke opvattingen. 'De mens heeft een wil en hoeft zich niet te schikken', al…Lees verder op Wikipedia