Strip
Nederlands

De s van pion

Merho (auteur)
+1
De s van pion
×
De s van pion De s van pion

De s van pion

In de reeks:
Doelgroep:
Vanaf 9-11 jaar, Vanaf 12-14 jaar

Nonkel Vital komt niet opdagen op een feestje dat de Kiekeboes ter zijner ere organiseren. Vanuit een vreemde ruimte weet hij hen echter te telefoneren, met de verwarde mededeling dat er een oorlog op komst is. De enige aanwijziging die hij kan geven over zijn verblijfplaats is 'De toren van mijn schaakspel'. Dan wordt de verbinding verbroken.
Voor de Kiekeboes het begin van een hallucina

Titel
De s van pion
Auteur
Merho
Taal
Nederlands
Uitgever
Antwerpen: Standaard Uitgeverij, © 2016
46 p. : ill.
ISBN
9789002241826 (paperback)

Besprekingen

Kiekeboe krijgt een verontrustend telefoontje van nonkel Vital, die zegt dat hij opgesloten zit en dat er een oorlog dreigt. Onmiddellijk organiseert de familie Kiekeboe een zoektocht. Ze worden al snel gearresteerd door het leger en vernemen dat België het land Pettô steunt in zijn oorlog met buurland Sporadis. Uiteindelijk dreigen de Kiekeboes zelfs geëxecuteerd te worden. Ze weten te ontsnappen door een gewaagde striptease van Fanny. Als ze uiteindelijk de verblijfplaats van nonkel Vidal vinden, worden ze verrast door de achterliggende motieven van het hele gebeuren.

Dit album is een parodie op een aantal hedendaagse populaire voyeuristische televisieprogramma's. Merho trekt het concept nog wat verder door en betrekt er zelfs een nepoorlog bij. Zijn personages ontwikkelen een format dat ze aan het einde van het album in de 'echte' wereld lanceren. Met De S van pion levert Merho een vlot album met een maatschappijkritische toon af.

[Koen Van Gorp]
Een Vlaamse krantenstrip, vol humor en avontuur, gericht op de hele familie. Daarin schuilt ook de kracht van deze strip: de herkenbaarheid van de situaties, de afwisseling en de vele, meest op stereotypen gebaseerde grappen. De wat statisch opgezette tekeningen zijn uitgevoerd in een deels karikaturale, deels realistische stijl, met filmisch gezien, slapstick-invloeden. De lay-out is rustig waardoor kinderen het geheel goed kunnen volgen. Omdat deze strip ook in provinciale Nederlandse kranten verschijnt, is zijn bekendheid bij het publiek redelijk groot.

Over Merho

CC BY 3.0 - Foto van/door Andrew

Merho, pseudoniem van Robert Carolus Wilhelmina (Rob) Merhottein (Antwerpen, 24 oktober 1948), is een Belgische stripauteur, die voornamelijk gekend is voor zijn strip De Kiekeboes.

Levensloop

Merho groeide op in de Seefhoek, een wijk van Antwerpen. Aanvankelijk wilde hij komiek worden, maar Merho koos dan al op jonge leeftijd om striptekenaar te worden. Daarom bezocht hij meermaals de striptekenaars Bob Mau en Pom voor advies. Merho tekende tijdens zijn middelbareschooltijd zijn eerste strips. De gagstrip Comi & Dacske verscheen vanaf 1964 in het tijdschrift De Middenstand. Een andere gagstrip, Zoz en Zef, verscheen in 1965 in het tijdschrift Jong Caritas. Vervolgens studeerde Merho toegepaste grafiek aan de Sint-Lukashogeschool in Brussel. Na zijn studies begon hij in 1970 te werken bij Studio Vandersteen waar hij ter vervanging van Eduard De Rop de strip Jerom inktte. In o…Lees verder op Wikipedia