Een alien komt naar de aarde om een belangrijke wetenschappelijke doorbraak te voorkomen en de mensheid de mogelijkheid om naar de sterren te reizen te ontnemen; gaandeweg leert hij de mensen beter kennen.
Titel
De wezens
Auteur
Matt Haig 1975-
Vertaler
Monique ter Berg
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Engels
Oorspr. titel
The humans
Uitgever
Amsterdam: Lebowski, [2019] | Andere uitgaven
317 p.
ISBN
9789048855575 (paperback)

Besprekingen

De wezens

Eerste zin. Lezers, ik weet dat sommigen van jullie ervan overtuigd zijn dat de mens enkel een mythisch wezen is, maar ik ben hier om te verklaren dat ze echt bestaan.

Gerard Walschap wist het al: de mens, ge kunt daar niet aan uit. Zeker als je een alien bent die een geheime opdracht op aarde moet vervullen, en niet begrijpt dat je daarvoor best kleren aantrekt. Maakt niet uit dat je het lichaam van de bekende wiskundeprofessor Andrew Martin hebt gekaapt, naaktlopers belanden in de cel en het gesticht. Een welwillende psychiater en een bezorgde vrouw later kan de kopie van Martin aan zijn taak beginnen: alle sporen van Martins onderzoek naar priemgetallen wissen, want dat zou blijkbaar de ondergang van alle leven in het heelal in gang zetten. Tussendoor leert Martin de mens beter kennen en wat hij eerst beschouwt als een domme, moorddadige soort, leert hij gaandeweg appreciëren als een sociaal wezen dat op liefde teert.

Op zich een leuk uitgangspunt – hoewel het grotendeels samenvalt met de insteek van de reeks Third Rock from the Sun – en Haig gaat er enthousiast mee aan de slag, maar al sne…Lees verder

In deze ontroerende SF-roman komt een alien naar de aarde om een belangrijke wetenschappelijke doorbraak te voorkomen en zo de mensheid de mogelijkheid naar de sterren te reizen te ontnemen. Hij neemt het lichaam over van de wetenschapper die de ontdekking heeft gedaan, maar dit nog niet wereldkundig heeft gemaakt. Het verhaal is in principe het verslag van de alien en hoe hij langzaam de mensen begint te begrijpen en te waarderen. Zijn observaties zijn vaak komisch. Het verhaal wordt in korte hoofdstukken verteld in een luchtige stijl. Hoewel een beetje sentimenteel en met een voorspelbaar, klef einde is dit toch een amusant boek dat ook de niet-SF liefhebbers zal aanspreken omdat het niet om technologie gaat, maar over wat het is een mens te zijn. Het verhaal komt dan ook meer literair dan SF over, en komt tot een afronding. Kleine druk. De Britse auteur (1975) publiceerde onder andere non-fictie, verscheidene jeugdboeken en een autobiografische roman.

Over Matt Haig

CC BY-SA 4.0 - Foto van/door Matthisvalerie

Matt Haig (Sheffield, 3 juli 1975) is een Brits journalist en schrijver van fictie en non-fictie voor kinderen en volwassenen, voornamelijk in het genre speculatieve fictie.

Vroege leven

Haig werd in 1975 geboren in Sheffield. Hij studeerde Engels en geschiedenis aan de Universiteit van Hull.

Carrière

Haig is auteur van fictie en non-fictie voor kinderen en volwassenen. Zijn non-fictieboek Reasons to Stay Alive stond op nummer één op de Sunday Times-bestsellerlijst en stond 46 weken in de top 10 bestverkochte boeken van het Verenigd Koninkrijk. Zijn kinderboek Father Christmas and Me wordt momenteel verfilmd door StudioCanal en Blueprint Pictures.

Zijn romans zijn vaak duistere en eigenzinnige blikken op het gezinsleven. The Last Family in England hervertelt het verhaal Hendrik IV van William Shakespeare met de prota…Lees verder op Wikipedia