Boek
Nederlands

De vuilnisman

Liesbet Slegers (auteur)
+1
De vuilnisman
×
De vuilnisman De vuilnisman
In de reeks:
Doelgroep:
Vanaf 3-5 jaar
Wat zijn de taken van de vuilnisman en waarom moet je afval sorteren? Met paginagrote schilderingen in vrolijke kleuren en tips om afval te voorkomen. Vanaf ca. 3 jaar.
Onderwerp
Afval, Vuilnismannen
Titel
De vuilnisman
Auteur
Liesbet Slegers
Taal
Nederlands
Editie
3
Uitgever
Hasselt: Clavis, 2016 | Andere uitgaven
[28] p. : ill.
ISBN
9789044815245 (hardback)

Besprekingen

We weten allemaal dat de vuilnisman onze straten proper houdt en dat hij het afval komt ophalen. Kinderen zijn vaak onder de indruk van de grote oranje vuilniswagen die heel wat lawaai maakt. Maar wat het beroep van een vuilnisman concreet inhoudt en wat hij nu allemaal doet — zowel voor, tijdens en na zijn werk — weten we niet precies. In dit prentenboek van Liesbet Slegers krijgen kleuters een duidelijk beeld van de vuilnisman en zijn werk.
Slegers is vooral bekend van haar boeken over Karel en zijn buurmeisje Kaatje. De auteur is nu ook een vaste waarde binnen het aanbod aan informatieve prentenboeken voor kleuters. De vuilnisman maakt deel uit van een serie over beroepen waarin ook al De archeoloog, De bakker enz. verschenen. Het resultaat is een kleurrijk informatief boek, waarin de vuilnisman kleuters laat kennismaken met afval. Want als we een banaan eten, eten we de schil niet op en als een plastic flesje leeg is, blijft het flesje over. Al dat oversc…Lees verder
Informatief prentenboek in vrij groot formaat over het beroep en de werkzaamheden van een vuilnisman. Er wordt onder meer aandacht besteed aan de speciale kleding, benodigheden (vuilniswagen, bezem e.d.), het ophalen van de vuilnis, de chauffeur van de vuilniswagen, het sorteren van het afval en de recycling van afval. Ter afsluiting wordt op een dubbele bladzijde het ophalen van plastic en papier en karton stapsgewijs uitgelegd. Verder zijn er tips om afval te voorkomen. De tekst – beschreven vanuit het perspectief van de kleuter – is summier (ca. vijf regels per bladzijde) en op de linkerpagina afgedrukt. Daarboven staat een kleinere vierkante illustratie in dezelfde techniek als de paginagrote illustratie op de rechterbladzijde, dikomlijnde figuren, ingekleurd met gouache. De gestileerde tekeningen, met bolle gezichten waarbij de expressie wordt weergegeven met enkele streepjes en puntjes, vormen in combinatie met het vrolijke kleurenpalet een aantrekkelijk visueel geheel. De in h…Lees verder

De vuilnisman

Na de politieman, de dokter, tot en met de archeoloog en zelfs de autocoureur, is het nu tijd voor een iets minder glamoureus beroep: de vuilnisman.
Net zoals in de andere boeken uit deze reeks, volgt Slegers de vuilnisman gedurende een typisch dagje werken. Het concept afval wordt kort verklaard, vervolgens wordt de lijn doorgetrokken naar het beroep van de vuilnisman. Eerst komen we te weten waaruit de outfit van een vuilnisman bestaat, daarna gaan we samen met hem op stap. Op het einde van het boek volgen nog enkele afvalbesparende tips.
De structuur van de boekjes wordt over de hele reeks doorgetrokken, en hoewel de beroepen steeds uitgebreid en duidelijk behandeld worden, heb je na een paar boekjes het gevoel dat je alles al gezien hebt. De illustraties van Liesbet Slegers zijn duidelijk, kleurrijk en het boek is aantrekkelijk vormgegeven. Kleuterjuffen kunnen gretig gebruik maken van deze boekjes om een les in te leiden, als voorleesverhaaltje voor het slapengaan is …Lees verder

Over Liesbet Slegers

Liesbet Slegers (Geel, 26 juli 1975) is een Vlaams auteur en illustratrice.

Liesbet Slegers studeerde in 1997 af aan de toenmalige Sint-Lucas hogeschool te Antwerpen. Ze illustreert kinderboeken, kinderkranten en -tijdschriften.

In 1998 maakte ze de tekeningen voor het omvangrijke voorleesboek Een keuken vol sop, met teksten van Jeanne Bakker. In 1999 publiceerde ze vier typische peuterboekjes rond het figuurtje van Karel. Dit was de start van een lange reeks Kareltje-boeken.

Kenmerkend voor de stijl die ze hanteert is eenvoud, soberheid en herkenbaarheid.

Bibliografie

  • Karel gaat logeren (Clavis)
  • Karel in het vliegtuig (Clavis)
  • Karel krijgt een hondje (Clavis)
  • Karel gaat naar school (Clavis)
  • Karel in het ziekenhuis (Clavis)
  • Karel op de wc (Clavis)
  • Karel bij de kapper (Clavis)
  • Karel in de douche(Clavis)
  • Karel heeft …Lees verder op Wikipedia

Suggesties