Boek
Nederlands

De bakker

Liesbet Slegers (auteur)
+1
De bakker
×
De bakker De bakker
In de reeks:
Doelgroep:
Vanaf 3-5 jaar
Genre:
Hoe ziet het werk van de bakker eruit? Prentenboek met kleine en paginagrote schilderingen in vrolijke kleuren. Vanaf ca. 3 jaar.
Onderwerp
Bakkers, Beroepen
Titel
De bakker
Auteur
Liesbet Slegers
Taal
Nederlands
Uitgever
Hasselt: Clavis, 2019 | Andere uitgaven
[28] p. : ill.
ISBN
9789044811629 (hardback)

Besprekingen

In alle kleuterscholen wordt er wel eens een bezoekje gebracht aan een plaatselijke middenstander en in het thema 'beroepen' zal de bakker zelden ontbreken. De bakker beantwoordt perfect aan de verwachtingen van kleuterleid(er)sters die over dit boeiende beroep willen vertellen en hun kleuters willen voorbereiden op een bezoekje aan de bakker.
In een toegankelijke taal beschrijft Liesbet Slegers al het lekkers dat je bij de bakker kan kopen, welke kleren de bakker draagt tijdens het bakken en welke attributen en ingrediënten hij gebruikt. Daarna vertelt ze hoe een dag van de bakker eruitziet. Hierbij wordt ook de rol van de bakkersvrouw niet vergeten. Tenslotte krijgen de kleuters stap voor stap uitleg over het bakken van brood.
Op de elf linkerpagina's staan onder een kleine illustratie vier tot acht regels tekst in een vrij groot lettertype. Rechts worden op paginagrote, zwart omlijnde, kleurrijke tekeningen alle bezigheden van de bakker uitgebeeld.
Voor jong…Lees verder
Informatief prentenboek in vrij groot formaat over het beroep c.q. de werkzaamheden van de bakker. Er wordt onder meer aandacht besteed aan zijn kleding, benodigdheden (ovenwanten, bakoven, ingrediënten, etc.), vroeg opstaan, het kneden van deeg, het bakken van brood in de oven en de verkoop in de winkel. De tekst - beschreven vanuit het perspectief van de kleuter - is summier (ca. vijf regels per bladzijde) en op de linkerpagina afgedrukt. Daarboven is een kleinere vierkante illustratie afgedrukt in dezelfde techniek (dikomlijnde figuren, ingekleurd met gouache) als de paginagrote illustratie op de rechterbladzijde. De gestileerde tekeningen, bolle gezichten waarbij de expressie wordt weergegeven met enkele streepjes en puntjes, vormen in combinatie met het vrolijke kleurenpalet een aantrekkelijk visueel geheel. Stevige en inhoudelijk sympathieke uitgave voor kinderen vanaf ca. 3 jaar. In dezelfde opzet verschenen ook uitgaven over de juf, de brandweer, de tandarts* en de piloot**.

De bakker

‘De bakker’ is een boekje uit een reeks van educatieve en informatieve prentenboeken voor kleuters. Elk boek behandelt een ander beroep. Eerder verschenen: De brandweerman, De juf, De kapper, De piloot, De politieman, De postbode en De tandarts. Elk kind eet brood, croissants of taarten en koekjes. Die worden gemaakt door de bakker. Stap voor stap leer je alles over de bakker: welke kledij hij draagt, wanneer hij opstaat en wat hij doet in de bakkerij. De dingen die hij daarbij nodig heeft en de vele ingrediënten die je in de bakkerij kan vinden worden voorgesteld. Het wordt al gauw duidelijk dat het beroep van bakker heel wat inhoudt en dat het brood dat je ’s morgens bij het ontbijt eet heel wat werk heeft gekost. Het boek bevat heel wat informatie en draagt bij tot de verrijking van de woordenschat. Het is geen doorlopend verhaal maar geeft een goed beeld van het beroep en wat er achter de schermen bij komt kijken. De illustraties zijn eenvoudig en in de typische stijl van Liesb…Lees verder

Over Liesbet Slegers

Liesbet Slegers (Geel, 26 juli 1975) is een Vlaams auteur en illustratrice.

Liesbet Slegers studeerde in 1997 af aan de toenmalige Sint-Lucas hogeschool te Antwerpen. Ze illustreert kinderboeken, kinderkranten en -tijdschriften.

In 1998 maakte ze de tekeningen voor het omvangrijke voorleesboek Een keuken vol sop, met teksten van Jeanne Bakker. In 1999 publiceerde ze vier typische peuterboekjes rond het figuurtje van Karel. Dit was de start van een lange reeks Kareltje-boeken.

Kenmerkend voor de stijl die ze hanteert is eenvoud, soberheid en herkenbaarheid.

Bibliografie

  • Karel gaat logeren (Clavis)
  • Karel in het vliegtuig (Clavis)
  • Karel krijgt een hondje (Clavis)
  • Karel gaat naar school (Clavis)
  • Karel in het ziekenhuis (Clavis)
  • Karel op de wc (Clavis)
  • Karel bij de kapper (Clavis)
  • Karel in de douche(Clavis)
  • Karel heeft …Lees verder op Wikipedia