Boek Nederlands

Het meisje dat in vuur en vlam stond

Leah Wilson (redacteur), Maria Postema (vertaler)
+1
Het meisje dat in vuur en vlam stond
×
Het meisje dat in vuur en vlam stond Het meisje dat in vuur en vlam stond

Het meisje dat in vuur en vlam stond

Leah Wilson (redacteur), Maria Postema (vertaler)
  • Vanaf 12-14 jaar
Essays over de 'Hongerspelen'-trilogie van Suzanne Collins, geschreven door diverse young adult-auteurs. Ze benaderen de serie vanuit hun eigen expertise: mode, wetenschap, reality-tv, mediatraining… Aan bod komen o.m. de serie en haar wereld, Katniss en de reactie van lezers op haar, liefde, familie, opofferingsgezindheid en overlevingsdrang.
Titel
Het meisje dat in vuur en vlam stond
Redacteur
Leah Wilson
Vertaler
Maria Postema
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Engels
Oorspr. titel
The girl who was on fire
Editie
1
Uitgever
Houten: Van Goor, 2013
253 p.
ISBN
9789000316397 (paperback)

Besprekingen

'De hongerspelen'-trilogie van Suzanne Collins heeft wereldwijd heel wat losgemaakt. In Het meisje dat in vuur en vlam stond geven dertien hier vrij onbekende Amerikaanse jeugdauteurs hun mening, inzichten en ideeën over deze bestsellers. Vaak trekken ze parallellen met onze huidige samenleving en waarschuwen ze over hoe het ook de verkeerde kant opgaat of makkelijk kan opgaan. Zo gaat het onder andere weinig verrassend over hoe reality-tv steeds verder gaat om de kijker te blijven boeien en hoe graag die kijker gelooft dat reality-tv de werkelijkheid is, terwijl het de makers zijn die het imago van de deelnemers bepalen. Cara Lockwood schreef daarentegen een bijdrage over mutilanten en bloedzoekers in Collins’ reeks en waarschuwt voor de gevaren van genetische manipulatie, waarbij ze heel wat theoretische informatie meegeeft. Ook Blythe Woolston geeft heel wat wetenschappelijke achtergrondinformatie over posttraumatische stress.
De opvallendste bijdrage komt echter van S…Lees verder
Dertien beschouwingen van gemiddeld 25 bladzijdes, door bekende Young Adultschrijfsters over de 'Hongerspelen'-trilogie van Suzanne Collins. Wat is het geheim van dit succes? Elke beschouwing heeft een andere invalshoek: historie, de politieke en economische situatie, de manipulatie van de media, de wetenschap etc. De overeenkomst in bijna alle verhalen is de vraag in hoeverre dit als science fiction gecategoriseerde verhaal, dit ook daadwerkelijk is. Veel van het beschrevene is de realiteit anno nu. Denk aan de populariteit van reality-tv, de bewakingscamera's, genetische manipulatie etc. Het taalgebruik in de beschouwingen is wisselend. Zelfs als je fan bent van De Hongerspelen, is het boek beslist geen must. Het zorgt enkel voor meer publiciteit van de dertien auteurs, die uitgebreid voor elke geschreven beschouwing genoemd worden. Het doet sterk denken aan de tussendelen van bv. 'Twilight' en de boeken van Tahereh Mafi. In dit geval echter een onnodige 'extra uitleg'. Vanaf ca. 15…Lees verder