Boek Nederlands

Beschavingen : roman

Laurent Binet (auteur), Liesbeth Van Nes (vertaler)
+1
Beschavingen : roman
×
Beschavingen : roman Beschavingen : roman

Beschavingen : roman

Laurent Binet (auteur), Liesbeth Van Nes (vertaler)
Herschrijving van de wereldgeschiedenis waarbij Columbus niet Amerika ontdekt, maar de Inca’s vanuit Lissabon van het oude continent de nieuwe wereld maken.
Titel
Beschavingen : roman
Auteur
Laurent Binet
Vertaler
Liesbeth Van Nes
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Frans
Oorspr. titel
Civilizations
Uitgever
Amsterdam: Meulenhoff, © 2020
361 p.
ISBN
9789029093866 (hardback)

Besprekingen

Paarden, ijzer en ziektekiemen

Roman. Laurent Binet zet in Beschavingen de geschiedenis op zijn kop. De schrijver heeft zich blijkbaar kostelijk geamuseerd.

Boeken worden vaak verfilmd, verstript of bewerkt tot ­videogames. Laurent Binet past in Beschavingen het omgekeerde procedé toe en transformeert een videogame in een boek. De oorspronkelijke titel van zijn jongste, Civilizations, verwijst naar de gelijknamige serie computerspellen, waarbij de spelers uit het niets een imperium moeten opbouwen. Zoiets is een kolfje naar de hand van de Franse schrijver, die wel vaker creatief omspringt met de feiten. En die aanpak werpt vruchten af. HhhH, zijn bejubelde debuutroman over de aanslag op de SS'er Reinhard Heydrich, werd in 2010 bekroond met de Prix Goncourt du Premier Roman. Vijf jaar later hielp hij de Franse intellectueel Roland Barthes om zeep in De zevende functie van de taal, wat hem de Prix du Roman Fnac en de Interallié opleverde. Voor zijn derde en jongste mocht de auteur ­vorig najaar de Grand Prix du ­Roman de l'Académie Française in ontvangst nemen.

Beschavingen is een wat-als-ro…Lees verder

In de trant van het gezegde van Pascal dat alles anders zou zijn verlopen als de neus van Cleopatra iets korter was geweest, schreef Laurent Binet (1972) deze (door de Académie Française bekroonde) hypothetisch historische roman. Hierin zal Columbus Amerika niet ontdekken en zullen de Inca's vanuit Lissabon van ons oude continent de nieuwe wereld maken, waarin zij Karel V opzij zetten, de achterlijke praktijken van de Inquisitie aanpakken en de christenen overtuigen van het gelijk van hun Zonnegod. Het gehanteerde procedé met reminiscenties aan Voltaire en Montesquieu geeft een ironische kijk op onze vermeende suprematie, maar zal de lezer door de overvloedige documentatie en opsommerige details meer cerebrale uitdaging dan leesplezier verschaffen. Binet debuteerde in 2010 met 'HHhH' dat bekroond werd met diverse prijzen.