Boek
Nederlands

Čiurlionis Mikalojus Konstantinas : wel en wee van een geniaal kunstenaar

Kurt Van Eeghem (auteur)

Čiurlionis Mikalojus Konstantinas : wel en wee van een geniaal kunstenaar

Biografie van de jong gestorven Litouwse schilder en componist (1875-1911).
Titel
Čiurlionis Mikalojus Konstantinas : wel en wee van een geniaal kunstenaar
Auteur
Kurt Van Eeghem
Taal
Nederlands
Uitgever
Kalmthout: Pelckmans, 2022
292 p. : ill.
ISBN
9789464015652 (paperback)

Besprekingen

In haar debuutbundel ‘Huiden’ presenteert Julie Beirens zestig gedichten. Zoals de titel zegt, is het thema ‘huiden’, maar ook andere invalshoeken worden door haar ontdekt. De meeste gedichten hebben geen titel en het werk bevat geen leestekens of hoofdletters. Daarmee gaat de dichter terug naar de originele standaardpoëzie. Het moet wennen om de gedichten van Beirens te lezen. Zij probeert de gedachte en het gevoel in enkele woorden te plaatsen. Het (meestal) zeer korte gedicht is dan het resultaat. Meerdere gedichten zijn ‘bijtend’ en strak. Hierdoor moet de lezer uitgaan van snelle impulsen waarover diep moet worden nagedacht; de dichter vraagt met elk gedicht steeds opnieuw na te denken over de eigen ervaring. Bijvoorbeeld de passage: ‘onze huiden zijn als inktvlekken / uitgeveegd / zoals enkel linkshandigen dat kunnen’. Wie openstaat voor deze poëzie kan het lezen een emotionele ervaring teweeg brengen. Voor de beginnende poëzielezer wellicht te heftig, maar voor de ervaren poëzi…Lees verder

Over Kurt Van Eeghem

Kurt Camiel Aster Van Eeghem (Zeebrugge (Brugge), 28 september 1952) is een Vlaams televisie- en radiopresentator.

Biografie

Van Eeghem volgde een opleiding aan Studio Herman Teirlinck en aan de Theaterschool Amsterdam. Vanaf 1975 speelde hij theater bij verschillende gezelschappen, en met zijn eigen ensemble Het ei.

Hij begon zijn televisiecarrière in 1980 met het muziekprogramma Hitring als zijn toenmalige alter ego: de dandy Raphaël Goossens. Dat programma werd bekroond met De HA! van Humo.

In 1982 nam hij zelf een single op: Cool hé, jongen, samen met Jean-Marie Aerts.

In 1984 presenteerde hij de quiz Namen Noemen en later het comedyprogramma "Kurtoisie", waarin hij zich als het typetje Hilaire Sfeermaeckers profileerde als etiquette-kenner. Ook speelde hij vaak komische sketches waarbij hij koning Boudewijn imiteerde.

In 1990 werd hij de nieuwe presentator van de quiz De drie…Lees verder op Wikipedia