Boek
Nederlands

Wolvenkoorts : verhaal

Een Zweedse voormalig boswachter ontdekt een indrukwekkende grote wolf, wat hem aan het denken zet over zichzelf en het leven. Wanneer de wolf wordt gedood, gaat hij op zoek naar de dader.
Extra onderwerp
Psychologische romans
Titel
Wolvenkoorts : verhaal
Auteur
Kerstin Ekman
Vertaler
Janny Middelbeek-Oortgiesen
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Zweeds
Oorspr. titel
Löpa varg : berättelse
Uitgever
Amsterdam: Ambo|Anthos, © 2022
191 p.
ISBN
9789026359941 (hardback)

Besprekingen

Een spannende roman over de relatie tussen mens en natuur in een kleine dorpsgemeenschap in het hoge noorden van Zweden, over ouder worden en wat het betekent mens te zijn. Een oudere voormalig boswachter, Ulf Norrstig, ontdekt sporen van een wolf, groter dan hij ooit heeft gezien. Hij volgt het spoor en kijkt recht in de ogen van het indrukwekkende beest in de verte. Het zet hem aan het denken over het leven, zijn huwelijk en de beslissingen die hij nam. Dan wordt de wolf gedood, wat verboden is buiten het jachtseizoen. Ulf, zelf een lone wolf, is erop gebrand de dader te vinden. In prettige, lichtvoetige stijl geschreven. Geschikt voor een brede tot literaire lezersgroep. Kerstin Ekman (gemeente Finspång, 1933) is een wereldberoemde Zweedse schrijver. Ze schreef tientallen boeken. Haar werk werd in meer dan dertig landen uitgegeven en won meerdere literaire prijzen, zoals de Aniara Award, de Bästa svenska kriminalroman en de Litteris et Artibus.

Over Kerstin Ekman

CC BY-SA 3.0 - Foto van/door Bengt Oberger

Kerstin Lillemor Hjorth Ekman (Risinge, 27 augustus 1933) is een Zweeds schrijfster.

Leven en werk

Ekman werd geboren als dochter van een fabrikant en studeerde letteren aan de Universiteit van Uppsala. Eind jaren vijftig werkte ze een poosje bij de film en van 1965 tot 1970 was ze lerares aan een volkshogeschool.

Ekman schreef in de jaren zestig een aantal detectiveverhalen die opvielen door de combinatie met sfeervolle natuurbeschrijvingen en een sterk psychologisch inzicht. Vanaf de jaren zeventig ontwikkelde ze zich tot een van de meest vooraanstaande Zweedse realisten en woordkunstenaars. Spanning blijft echter een belangrijk ingrediënt in haar boeken, die verder worden getypeerd door fantasie en humor. Ook toont ze altijd een grote kennis van zaken van de dingen die ze beschrijft, bijvoorbeeld van beroepen en handvaardigheden.

Als literair schrijfster brak Ekman door met Heksenkringen (1974), over …Lees verder op Wikipedia