Boek
Nederlands

Toen de wereld brak : roman

John Boyne (auteur), Anke Frerichs (vertaler), Ton Heuvelmans (vertaler)
Een oude vrouw moet haar herinneringen aan de Tweede Wereldoorlog onder ogen komen om iets recht te zetten wat haar al levenslang achtervolgt.
Titel
Toen de wereld brak : roman
Auteur
John Boyne
Vertaler
Anke Frerichs Ton Heuvelmans
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Engels
Oorspr. titel
All the broken places
Uitgever
Amsterdam: Meulenhoff, © 2022
409 p.
Aantekening
Vervolg op: De jongen in de gestreepte pyjama
ISBN
9789029096874 (hardback)

Besprekingen

Het vervolg op de bestsellerroman ‘De jongen in de gestreepte pyjama’. Gretel Fernsby woont al tientallen jaren in een luxe appartement in Londen en leidt een ogenschijnlijk comfortabel leven. Ze spreekt niet over haar ontsnapping uit Duitsland of over de naoorlogse jaren in Frankrijk, en bovenal spreekt ze niet over haar vader, commandant van het meest beruchte concentratiekampen van de nazi's, of over het gruwelijke lot dat haar broertje Bruno onderging. Als een jong gezin zijn intrek neemt in het appartement onder haar, sluit Greta aarzelend vriendschap met de negenjarige Henry, hoewel hij herinneringen bij haar oproept die ze juist probeert te vergeten.’Toen de wereld brak’ is in zachtaardige, meeslepende en toegankelijke stijl geschreven. John Boyne (Dublin, 1971) is schrijver en journalist. Zijn roman 'De jongen in de gestreepte pyjama’ kreeg diverse literaire prijzen en werd succesvol verfilmd. Zijn boeken verschijnen in meer dan vijfenveertig talen.

Over John Boyne

CC BY-SA 3.0 - Foto van/door Barry O'Donovan

John Boyne (Dublin, 30 april 1971) is een Ierse schrijver en journalist.

Biografie

Boyne studeerde aan de Universiteit van Dublin en de Universiteit van Norwich waar hij de Curtis Brown Prijs won. Tijdens zijn tijd in Dublin werd zijn eerste werk gepubliceerd. Om in zijn onderhoud te voorzien werkte hij overdag in de boekhandelketen Waterstone's, terwijl hij tot laat in de avonden aan zijn boeken werkte.

John Boyne heeft in totaal dertien romans geschreven voor volwassenen, zeven romans voor jongeren en een verhalenbundel. Zijn boeken zijn in meer dan 50 talen uitgegeven.

Zijn bekendste boek De jongen in de gestreepte pyjama werd een bestseller. Wereldwijd zijn er meer dan 7 miljoen exemplaren van verkocht. Het boek is in 2008 verfilmd (The Boy in the Striped Pyjamas) en kwam in Nederland in januari 2009 in de bioscopen.

In november 2008 verscheen de Nederlandse vertaling van Mutiny on the B…Lees verder op Wikipedia