Strip
Nederlands

Verdwaald!

Jean-Marc Van Tol (auteur), Herman Roozen (scenarist)
+1
Verdwaald!
×
Verdwaald! Verdwaald!
In de reeks:
Doelgroep:
Vanaf 9-11 jaar, Vanaf 12-14 jaar
Eenstrooks ballonstrips.
Extra onderwerp
humor, strips
Titel
Verdwaald!
Auteur
Jean-Marc Van Tol
Scenarist
Herman Roozen
Taal
Nederlands
Uitgever
Plaats van uitgave onbekend: Catullus, 2007
47 p. : ill.
ISBN
9789078753018

Besprekingen

Onder meer in Kidsweek verschijnt een komische stripstrook van doorgaans drie plaatjes, waarin eindeloos wordt gevarieerd op bekende sprookjes zoals Roodkapje, Klein Duimpje, De Rattenvanger van Hamelen en Assepoester. Een stereotiepe scène uit het sprookje wordt weergegeven, maar de afloop is heel anders dan je zou verwachten. De boze koningin uit Sneeuwwitje stelt de bekende vraag wie de mooiste van het land is; het antwoord is zoals in het sprookje: 'Sneeuwwitje is mooier', maar dan in het derde plaatje zien we de koningin de spiegel terugbrengen, terwijl de verkoper vraagt: 'Heeft u het bonnetje nog?' Op vergelijkbare manier wordt de lezer van deze bundel gags steeds weer verrast door een onverwacht slot aan een bekend sprookje. De tekenstijl is heel simpel gehouden met eenvoudige decors. Ook de inkleuring is basaal. Dit verhoogt het effect van het geheel. De uitgave is gesponsord door Tomtom; vandaar dat er vaak navigatiesystemen in de grappen voorkomen. Leuke, soms wat grove hum…Lees verder

Over Jean-Marc Van Tol

Jean-Marc van Tol (Rotterdam, 6 juli 1967) is een Nederlands illustrator, striptekenaar, schrijver en cartoonist.

Leven en werk

Van Tol specialiseerde zich bij zijn studie Nederlands aan de Universiteit van Amsterdam in het Middelnederlands en ging daarna werken als freelance striptekenaar. Zijn opdrachten ontvangt hij onder andere van diverse kranten, het bedrijfsleven, de reclamewereld, de (semi)-overheid en vanuit de woningcorporatiebranche. Zijn belangrijkste werk is de cartoonreeks Fokke en Sukke, waar hij samen met John Reid en Bastiaan Geleijnse de geestelijk vader van is. Van het drietal is Van Tol degene die de tekeningen maakt. Van Tol wordt wel de 'inkopper' van het team genoemd.

In 2003 werd aan Reid, Geleijnse en Van Tol de Stripschapprijs toegekend voor hun gezamenlijke stripwerk (en dan met name Fokke & Sukke).

In 2006 lanceerde Van Tol samen met Gerrit de Jager het boek Strips in StereoLees verder op Wikipedia