Strip
Nederlands

Omvergeblazen!

Jean-Marc Van Tol (auteur), Herman Roozen (scenarist), Kenny Rubenis (scenarist)
+1
Omvergeblazen!
×
Omvergeblazen! Omvergeblazen!
In de reeks:
Doelgroep:
Vanaf 9-11 jaar, Vanaf 12-14 jaar
Eenstrooks ballonstrips.
Extra onderwerp
humor
Titel
Omvergeblazen!
Auteur
Jean-Marc Van Tol
Scenarist
Herman Roozen Kenny Rubenis Frits De Blieck
Taal
Nederlands
Uitgever
Soest: Catullus, 2017
48 p. : ill.
ISBN
9789492409294 (paperback)

Besprekingen

Gagstrips, gebaseerd op sprookjes (meestal één strook met drie plaatjes) met telkens een verrassende plot. Veel biggetjes en huizen omverblazende wolven, kikkers die eigenlijk prins(ess)en zijn. Assepoester, Roodkapje, maar ook Star & Wars in allerlei variaties. Karikaturaal getekend; de stijl van Fokke & Sukke is duidelijk; ingekleurd en zwart omkaderd. Tekst in ballonvorm. De humor is verrassend, soms zelfs absurd. Op het omslag staat een van de scènes. Voor eenieder die van een wat simpele, verrassende, niet al te subtiele humor houdt. Voorheen verschenen in Eppo en de jongerenkrant 7Days. Afzonderlijk leesbaar naast het vorige deel, 'Gekooid!' (2014)*.

Over Jean-Marc Van Tol

Jean-Marc van Tol (Rotterdam, 6 juli 1967) is een Nederlands illustrator, striptekenaar, schrijver en cartoonist.

Leven en werk

Van Tol specialiseerde zich bij zijn studie Nederlands aan de Universiteit van Amsterdam in het Middelnederlands en ging daarna werken als freelance striptekenaar. Zijn opdrachten ontvangt hij onder andere van diverse kranten, het bedrijfsleven, de reclamewereld, de (semi)-overheid en vanuit de woningcorporatiebranche. Zijn belangrijkste werk is de cartoonreeks Fokke en Sukke, waar hij samen met John Reid en Bastiaan Geleijnse de geestelijk vader van is. Van het drietal is Van Tol degene die de tekeningen maakt. Van Tol wordt wel de 'inkopper' van het team genoemd.

In 2003 werd aan Reid, Geleijnse en Van Tol de Stripschapprijs toegekend voor hun gezamenlijke stripwerk (en dan met name Fokke & Sukke).

In 2006 lanceerde Van Tol samen met Gerrit de Jager het boek Strips in StereoLees verder op Wikipedia