Strip
Nederlands

Gekooid!

Jean-Marc Van Tol (auteur), Herman Roozen (auteur), Kenny Rubenis (auteur)
+1
Gekooid!
×
Gekooid! Gekooid!
In de reeks:
Doelgroep:
Vanaf 9-11 jaar, Vanaf 12-14 jaar
Eenstrooks ballonstrips.
Extra onderwerp
humor
Taal
Nederlands
Editie
1
Uitgever
Soest: Catullus, 2014
48 p. : ill.
ISBN
9789078753544 (paperback)

Besprekingen

'Kort & Triest' is de titel van deze strip en die had niet beter gekozen kunnen worden, want de vlag dekt geheel de lading. In deze eerder in diverse stripbladen als Eppo verschenen ultrakorte (maximaal drie plaatjes) strips worden vooral sprookjes (Roodkapje, Klein Duimpje, Sneeuwwitje) en literaire meesterwerken (Lord of the Rings, A christmas carol, Pinokkio) gepersifleerd. Dit houdt in dat aan 'de boodschap' van het verhaal een grimmige draai gegeven wordt. Het gevolg is dat de lezer teruggeworpen wordt op de essentie van de 'geschonden' canon en gaat reflecteren in de trant van 'Hoe zat het ook al weer?' en 'Wat wilde dit verhaal nu eigenlijk zeggen?'. Of dit de bedoeling van de auteur is geweest, is onbekend, maar achter wat lijkt op oppervlakkige humor verbergt zich toch meer, dan op het eerste gezicht lijkt. De auteur is bekend door zijn 'Fokke en Sukke'-cartoons. Los leesbaar naast het vorige deel, 'Betoverd!' (2012)*.

Over Jean-Marc Van Tol

Jean-Marc van Tol (Rotterdam, 6 juli 1967) is een Nederlands illustrator, striptekenaar, schrijver en cartoonist.

Leven en werk

Van Tol specialiseerde zich bij zijn studie Nederlands aan de Universiteit van Amsterdam in het Middelnederlands en ging daarna werken als freelance striptekenaar. Zijn opdrachten ontvangt hij onder andere van diverse kranten, het bedrijfsleven, de reclamewereld, de (semi)-overheid en vanuit de woningcorporatiebranche. Zijn belangrijkste werk is de cartoonreeks Fokke en Sukke, waar hij samen met John Reid en Bastiaan Geleijnse de geestelijk vader van is. Van het drietal is Van Tol degene die de tekeningen maakt. Van Tol wordt wel de 'inkopper' van het team genoemd.

In 2003 werd aan Reid, Geleijnse en Van Tol de Stripschapprijs toegekend voor hun gezamenlijke stripwerk (en dan met name Fokke & Sukke).

In 2006 lanceerde Van Tol samen met Gerrit de Jager het boek Strips in StereoLees verder op Wikipedia