Boek
Nederlands

Hé, wie zit er op de wc?

+1
Hé, wie zit er op de wc?
×
Hé, wie zit er op de wc? Hé, wie zit er op de wc?

Hé, wie zit er op de wc?

Doelgroep:
Vanaf 3-5 jaar
Zeven dieren die héél nodig moeten, verdringen zich in een rij voor de wc. Maar die is bezet. Waarom duurt het toch zo lang? Ze houden het echt niet meer! Oblong prentenboek met hilarische kleurenillustraties en tekst op rijm. Vanaf ca. 4 jaar.
Onderwerp
Toiletbezoek
Titel
Hé, wie zit er op de wc? / tekst en illustraties Harmen van Straaten
Auteur
Harmen van Straaten 1958-
Taal
Nederlands
Uitgever
Amsterdam: Leopold, 2023 | Andere uitgaven
[24] p. : ill.
ISBN
9789025884239 (hardback)

Besprekingen

Beer moet hoognodig naar de wc, maar de wc is bezet. De deur is op slot, en er wordt niet gereageerd op kloppen of roepen. Achtereenvolgens sluiten Varken, Olifant, Tijger, Pinguïn, Aap en Giraf zich aan in de rij. Allemaal moeten ze heel dringend gebruik maken van dat ene toilet. Als eindelijk wordt doorgespoeld en een onschuldig jongetje naar buiten komt, dat heel lang moest plassen, zijn handjes moest wassen en zijn boek heeft uitgelezen op de wc, staan de zeven (knuffel)dieren in de startblokken om als eerste gebruik te kunnen maken van de wc. Erg grappig verhaaltje, verteld in prettig voor te lezen rijm (aabb). Per dubbele pagina is de vier- tot zesregelige tekst afgedrukt in duidelijke zwarte letter op witte ondergrond, telkens eindigend met een hartenkreet in grote rode schrijfletter, zoals 'Schiet eens op daar in de wc!', 'Mogen wij ook nog naar de wc!' enz. De suggestie dat de dieren dan misschien maar op de pot moeten, wordt vol afschuw ontvangen: 'Wij willen naar de échte w…Lees verder

Hé, wie zit er op de wc?

O o, wat is de nood hoog! Beer moet dringend naar de wc, maar die is bezet ... en blijft bezet. De rist wachtenden wordt langer en langer, want een hele beestenboel wil gebruik maken van de wc. Wanneer giraf suggereert dat ze ook nog op het potje kunnen, wordt dat op afgrijzen onthaald; ze willen enkel de echte wc! Als ze het bijna niet meer kunnen ophouden, wordt er eindelijk doorgetrokken en komt er een klein jongetje uit de wc. Hij poneert doodleuk dat hij heel lang moest plassen, daarna heel goed zijn handen moest wassen en tja, hij heeft ook maar even zijn boek uitgelezen. De dieren horen het maar amper, want ze willen nu allemaal naar de wc.Als je prentenboeken gaat onderverdelen naar thema, wordt het thema potje/wc niet bepaald stiefmoederlijk behandeld. We willen het woord ‘verzadigd’ niet in de mond nemen, maar er zijn originelere onderwerpen om je als auteur aan te wagen. Leuk dus dat van Straaten toch nog een verfrissende invalshoek heeft weten te vind…Lees verder

Over Harmen van Straaten

CC BY-SA 4.0 - Foto van/door Agaath

Harmen van Straaten (Arnhem, 15 september 1958) is een Nederlands auteur en illustrator.

Loopbaan

Van Straaten is sinds 1987 werkzaam als illustrator van kinderboeken en sinds een aantal jaar ook als schrijver. Als illustrator heeft hij samengewerkt met bijvoorbeeld Carry Slee, Jacques Vriens en Fred Diks. Voor zijn illustraties wist Van Straaten in het buitenland ook enkele prijzen in de wacht te slepen, waaronder in 2001 een Gouden Appel op de Biennial of Illustrations Bratislava voor het prentenboek Een opa om nooit te vergeten, geschreven door Bette Westera.

Als schrijver begon Van Straaten door bij zijn illustraties een verhaal te schrijven, en hieruit ontstonden uiteindelijk enkele prentenboeken. Daarna volgden de boeken Wonderland (2005) en de roman Luchtacrobaten (2006).

Familie

Van Straaten komt uit een familie van illustratoren, zijn oom Gerard van St…Lees verder op Wikipedia