Boek
Nederlands

Een nieuwe aarde : dé uitdaging van deze tijd

Eckhart Tolle (auteur)
+1
Een nieuwe aarde : dé uitdaging van deze tijd
×
Een nieuwe aarde : dé uitdaging van deze tijd Een nieuwe aarde : dé uitdaging van deze tijd

Een nieuwe aarde : dé uitdaging van deze tijd

Tolle bekritiseert ons huidige ego-denken. Hij gelooft dat dit ons afremt en vrijheid en vooruitgang onmogelijk maakt. Alleen wanneer we eerlijk naar onszelf kijken en de sprong wagen naar een collectief bewustzijn, kunnen we volgens hem transformeren naar een andere, gelukkigere samenleving.
Titel
Een nieuwe aarde : dé uitdaging van deze tijd
Auteur
Eckhart Tolle
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Engels
Oorspr. titel
A new earth : awakening to your life's purpose
Editie
13
Uitgever
Deventer: Ankh-Hermes, 2012
240 p.
Aantekening
Oorspr. verschenen o.d.t.: Een nieuwe aarde : ontwaken tot je ware zijn
ISBN
9789020205497 (paperback)

Besprekingen

Vele oude religies en spirituele tradities bevatten het inzicht dat er iets schort aan onze 'normale' geestesgesteldheid, en dat men slechts door transformatie tot 'ontwaken' kan komen. In dit boek beschrijft Tolle de collectieve stoornis van het ego, dat verantwoordelijk is voor veel van ons lijden. Het ego herkennen is een essentieel onderdeel van dit spirituele ontwaken, en daarom zet hij de elementaire mechanismen achter de werking ervan uiteen. Het ego is in feite een illusoir zelf, opgebouwd uit allerlei identificaties en mentale constructies. Inherent aan het ego is de onbewuste drang dit beeld steeds te versterken. Door het ongebreidelde toegeven aan het ego ontstaan angst en hebzucht, religieuze intolerantie en oorlogen, want het ego heeft de behoefte om zich superieur te voelen. Ook de wisselwerking tussen het ego en de emoties wordt uitgebreid beschreven. Tolle heeft het over het bestaan van een 'pijnlichaam', het doorbreken van de identificatie ermee, en manieren om te ont…Lees verder
De auteur van drie succesvolle werken over spirituele groei ziet dit boek als een hulpmiddel voor transformatie die voortkomt uit een nieuw opkomend bewustzijn. De aangereikte ideeën en concepten zijn niet meer dan richtingborden die tijdens het lezen het ontwaken moeten bewerkstelligen. In tien hoofdstukken die onderverdeeld zijn in korte fragmenten met titel wordt veel aandacht besteed aan het herkennen van het ego, de manier waarop het werkt en hoe het de macht overneemt. Onderwerpen als: klagen en wrok, altijd meer willen, emoties van het ego, het verleden met je meedragen, ongelukkig zijn, verslavingen, zijn niet nieuw, maar herkenbaar. De zinnen lopen niet allemaal even soepel. Komt dit door de vertaling? Soms zijn er herhalingen die niets aan de uitleg toevoegen. De auteur illustreert zijn uitleg met vele aanhalingen uit o.a. de bijbel, de Upanishad en het werk van Nietzsche en Shakespeare. Achterin zijn noten opgenomen. Of na het lezen van dit boek de transformatie een feit is…Lees verder

Over Eckhart Tolle

CC BY-SA 3.0 - Foto van/door Kyle Hoobin (twitter.com/kylehoobin)

Eckhart Tolle, geboren als Ulrich Leonard Tölle (Lünen, 16 februari 1948) is een Duitse leraar en auteur op het gebied van spiritualiteit. Zijn eerste boek "De Kracht van het Nu" werd een bestseller.

Leven

Tolle werd geboren in Duitsland. Hij woonde vanaf zijn dertiende bij zijn vader in Spanje. Rond zijn twintigste verhuisde hij naar Engeland. Omdat hij geen middelbareschoolopleiding had gedaan, moest hij een avondopleiding volgen om zich te kwalificeren voor de universiteit. Vervolgens bezocht hij de Universiteit van Londen en de Universiteit van Cambridge. Op zijn negenentwintigste ervoer hij naar eigen zeggen een 'spirituele transformatie' die het begin van zijn functioneren als spiritueel raadsman en leraar markeerde. Hij veranderde zijn naam toen in "Eckhart", naar de 13e-eeuwse mysticus Meester Eckhart.

Tegenwoordig woont hij in de Canadese stad Vancouver.

Werk

Zijn eerste…Lees verder op Wikipedia