Boek
Nederlands

De onbewoonbare aarde

+1
De onbewoonbare aarde
×
De onbewoonbare aarde De onbewoonbare aarde

De onbewoonbare aarde

Aan de hand van wetenschappelijke inzichten over klimaatverandering en de gevolgen daarvan wordt een noodoproep gedaan om zorgvuldiger om te gaan met onze planeet.
Titel
De onbewoonbare aarde
Auteur
David Wallace-Wells
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Engels
Oorspr. titel
The uninhabitable earth : a story of the future
Uitgever
Amsterdam: De Bezige Bij, 2019
363 p.
ISBN
9789403148601 (paperback)

Besprekingen

Een boek dat een noodoproep doet om zorgvuldiger om te gaan met onze planeet. Het is een compilatie van de meest recente wetenschappelijke inzichten. Het legt uit welke kettingreacties plaatsvinden en de gevolgen ervan. Dat de klimaatverandering veel sneller gaat dan we ons realiseren. Vervolgens beschrijft het uitvoerig twaalf facetten van de chaos in de wereld zoals die nu plaatsvinden. In het deel klimaatcaleidoscoop wordt een vermenging van zaken behandeld die het wereldbeeld vertroebelen: verhalen over het einde van de wereld, het crisiskapitalisme, het geloof in technologie, consumptie, vooruitgang en wereldethiek. Als suggestie voor een oplossingsrichting overdenkt de schrijver het antropische principe; bewustwording dat het ernstig is en dat veel maatregelen op verschillende fronten nodig zijn. De auteur is historicus en schrijver en adjunct-hoofdredacteur van New York Magazine. Iedereen die betrokken is bij het klimaat en de maatschappelijke toekomst zal graag dit boek lezen…Lees verder

Over David Wallace-Wells

CC BY 2.0 - Foto van/door New America

David Wallace-Wells (geboren in 1982) is een Amerikaanse journalist die bekend raakte vanwege zijn artikelen over klimaatverandering. Hij schreef in 2017 het essay De onbewoonbare aarde (The Uninhabitable Earth). Dit uitvoerige artikel werd gepubliceerd in het magazine New York, en was het meest gelezen artikel in de geschiedenis van het tijdschrift. Wells breidde het artikel in 2019 uit tot een boek met dezelfde titel. Hij is momenteel redacteur bij het magazine en brengt geregeld verslag uit over de Klimaatcrisis en de coronapandemie.

Het boek De onbewoonbare aarde lokte heel wat reacties los. Sommige wetenschappers vonden dat bepaalde uitspraken een verkeerde voorstelling gaven van het wetenschappelijk onderzoek, of de nodige context misten voor een goed begrip. Veel andere citaten in het artikel/boek waren wel correct, hoewel de lezers er mogelijk een te pessimistische indruk aan overhielden.

Bibliograf…Lees verder op Wikipedia