Boek
Nederlands

De voltooiing

David Baldacci (auteur), Fanneke Cnossen (vertaler)
Vega Jane (14, ik-figuur) woont in een klein dorp, omgeven door een dodelijk moeras. Als Vega ziet dat een vriend het moeras in vlucht, vraagt ze zich af of de leiders van het dorp wel de waarheid vertellen over het moeras. Vanaf ca. 15 jaar.
Titel
De voltooiing
Auteur
David Baldacci
Vertaler
Fanneke Cnossen
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Engels
Oorspr. titel
The finisher
Editie
2
Uitgever
Amsterdam: Bruna, 2015
407 p.
Aantekening
De voltooiing verschijnt ook bij uitgeverij Leopold (jeugdfonds) in 2 delen, onder de titels Vechten voor de waarheid en Sprong in de wildernis als deel 1 en deel 2 in The Finisher-reeks
ISBN
9789400505179 (paperback)

Besprekingen

De veertien 'anni' oude Vega Jane werkt als afwerker in een fabriek in Bitterbos. Op een dag ziet ze haar mentor Quentin Hermes het gevaarlijke moeras in vluchten. Hij laat haar een kaart en een boek over dit moeras na: bewijs dat hij niet als eerste Bitterbos heeft verlaten. Vega begint te begrijpen dat de wereld groter is dan haar dorp. Met gevaar voor eigen leven ontmaskert ze de leugens die haar als waarheden worden opgediend. Eerste young adult-roman van bestsellerschrijver David Baldacci. Hij houdt goed de vaart in het verhaal en sluit ieder hoofdstuk af met een spannende cliffhanger. Toch is dit fantasyboek over een dappere jonge vrouw niet helemaal geslaagd. Baldacci heeft een nieuwe wereld proberen te creëren met woorden als flinters, helers, morta en Jabbits, maar omdat die woorden weinig toevoegen (een heler is gewoon een arts) zijn ze voornamelijk hinderlijk. Het eind is open, wat ruimte geeft voor een tweede deel, dat binnenkort verschijnt. Vanaf ca. 15 jaar.

Over David Baldacci

CC BY 2.0 - Foto van/door Mark Coggins from San Francisco

David Baldacci, (Richmond, Virginia 5 augustus 1960) is een Amerikaans auteur.

Biografie

Baldacci studeerde eerst Engels en geschiedenis aan de Virginia Commonwealth University, waar hij cum laude afstudeerde (1982). Hierna deed hij een rechtenstudie (afgestudeerd in 1986). Tijdens deze periode begon hij met schrijven. Na zijn studies was hij gedurende negen jaar werkzaam als bedrijfsjurist en advocaat in Washington D.C.. In 1996 debuteerde Baldacci met Het recht van de macht. Vanaf dat moment wijdde hij zich geheel aan het schrijven. Van zijn boeken zijn al meer dan 100 miljoen exemplaren verkocht.

Bibliografie

Filmografie

  • Absolute Power (1997) - met Clint Eastwood als regisseur en hoofdrolspeler
  • Wish You Well (2013) - met Ellen Burstyn, Mackenzie Foy & Josh Lucas. David Baldacci als 1 van de producers. Wish…Lees verder op Wikipedia