Boek
Nederlands

AfroLit : moderne literatuur uit de Afrikaanse diaspora

Dalilla Hermans (samensteller), Ebissé Rouw (samensteller)
+1
AfroLit : moderne literatuur uit de Afrikaanse diaspora
×
AfroLit : moderne literatuur uit de Afrikaanse diaspora AfroLit : moderne literatuur uit de Afrikaanse diaspora

AfroLit : moderne literatuur uit de Afrikaanse diaspora

Titel
AfroLit : moderne literatuur uit de Afrikaanse diaspora
Samensteller
Dalilla Hermans Ebissé Rouw
Taal
Nederlands
Uitgever
Amsterdam: Uitgeverij Pluim, 2020
184 p.
ISBN
9789083073637 (paperback)

Besprekingen

Veelkleurig zwart

In Afrolit brengen Dalilla Hermans en Ebissé Rouw vijftien teksten van auteurs uit de Afrikaanse diaspora samen. De bundel is ideaal voer voor al wie de echo van Black Lives Matter niet in het ijle wil laten zweven.

Racisme is een veelkoppig monster dat minstens evenveel strategieën vergt om te ontmantelen. Luidkeels 'Black Lives Matter' roepen in de straten is daar één van. Standbeelden besmeuren en Congocommissies oprichten een ander. Intensief contact met mensen met een migratieachtergrond blijkt ook effectief, maar vergt iets meer tijd en moeite dan op sociale media een zwart vierkant delen.

Wie een halfjaar na de grote Black Lives Matter-betoging in Brussel nog altijd oprecht meer wil leren over ras en racisme en hoe dat de ervaringen van mensen met een donkere huid kleurt, vindt zijn gading in Afrolit. De bloemlezing is enerzijds een uitnodiging voor zij die 'de Ander' beter wil leren kennen. Anderzijds vormt het nog vaker een pijnlijke…Lees verder

Dalilla Hermans en Ebissé Rouw - AfroLit

★★★★☆ 

De opvolger van de intussen twee jaar oude Afro-Europese verhalenbundel 'Zwart' beslaat niet enkel de Afrikaanse diaspora in Europa, maar verzamelt ook divers talent met voorouders die op andere continenten geleefd hebben. Vaak worden auteurs met een niet-witte achtergrond louter gelezen als niet-wit, waardoor er minder aandacht is voor hun unieke stem en stijl. De kritiek staart zich blind op de inhoud en laat de vorm links liggen - terwijl dat laatste bij witte auteurs net op het voorplan treedt. Dit boek gaat daar radicaal tegenin, of zoals samenstellers Dalilla Hermans en Ebissé Rouw schrijven: 'Een boek waarin fictie en non-fictie naadloos in elkaar overvloeien, en waarin de pen belangrijker wordt dan de hand die haar vasthoudt.' Het resultaat van die lovenswaardige onderneming is een geslaagde en gelaagde bloemlezing van Vlaamse en Nederlandse schrijvers die een veelkleurig palet aan emoties, stijlen en perspectieven op tafel gooien. Men zegt graag dat literatuur uw ho…Lees verder

Dalilla Hermans en Ebissé Wakjira-Rouw zijn de samenstellers van deze bundel met verhalen die voorbeelden zijn van de moderne literatuur uit de Afrikaanse diaspora. De veelzijdigheid van de verhalen laat alle menselijke emoties zien, van humoristisch tot frivool, van spannend tot hartverscheurend. De ritmiek, poëzie, diepgang, speelsheid en durf van de schrijvers uit de diaspora maakt dat ze al lang hun plaats verdienen in de Nederlandstalige literatuur. De schrijvers wonen in Nederland en België. Achterin wordt per auteur achtergrondinformatie gegeven. Tevens staat achterin een playlist met nummers die de verschillende sferen uit de bundel weergeven. Prettig vormgegeven. Veelzijdige bundel met verhalen uit de Afrikaanse diaspora. Verhalen die de schoonheid van de Afrikaanse letteren tonen en bijdragen aan de schoonheid van de Nederlandstalige literatuur. Actueel en boeiend. Belangrijke bijdrage aan een inclusieve samenleving.

Over Dalilla Hermans

Dalilla Hermans (1986) is een Belgische schrijfster van Rwandese afkomst. Ze is vaste columniste bij De Standaard en was redactrice bij Charlie Magazine.

Biografie

Hermans is geboren in Rwanda, en werd op de leeftijd van twee en een half jaar geadopteerd door een Belgisch gezin. Ze groeide op in de Kempen. In 2014 werd ze bekend toen ze een open brief schreef waarin ze racisme aankaartte.

In 2014 deed ze voor Groen mee aan de Belgische federale verkiezingen, ze stond daarbij op de zestiende plaats in de Antwerpse lijst. Ze wist dat dit een onverkiesbare plaats was, en omschrijft zichzelf dan ook niet als politica:

Ik wist op voorhand dat het een absoluut onverkiesbare plaats was, en had ook geen enkele ambitie om effectief de politiek in te gaan. Nog steeds niet trouwens. Telkens als iemand me omschrijft of aankondigt als politica gaan mijn nekharen ervan overeind staan. Dat was ik toen niet, en b…Lees verder op Wikipedia