Boek
Nederlands
Titel
De passagier : roman
Auteur
Cormac McCarthy
Vertaler
Arjaan van Nimwegen Thijs van Nimwegen
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Engels
Oorspr. titel
The passenger
Uitgever
Amsterdam: Uitgeverij De Arbeiderspers, © 2022
429 p.
ISBN
9789029547512 (hardback)

Besprekingen

Hardcore Cormac McCarthy

Zestien jaar na publicatie van zijn laatste roman De weg komt Cormac McCarthy (89) met een nieuw boek. Sterker nog, twéé nieuwe boeken die kort na elkaar zullen verschijnen: De passagier en Stella Maris.

Van Cormac McCarthy is bekend dat hij soms wel aan vier manuscripten tegelijk schreef, in werkdagen van vier maal twee uur per project. Daarmee is meteen een van de spaarzame zaken genoemd die over McCarthy's schrijfgewoonten en opvattingen over het schrijverschap bekend zijn. De andere: wie goed wil leren schrijven moet veel lezen (Tolstoj, Dostojewski, Faulkner, Joyce en Melville, niet Proust en Henry James), en schrijven is een intuïtief proces waarover hij verder niets te melden heeft.

Om die reden - en omdat hij staat op zijn privacy en eigenlijk nogal verlegen is - heeft hij in zijn loopbaan maar zelden interviews gegeven. Onlangs doken er wat oude interviewtjes uit plaatselijke kranten op uit de tijd dat hij net was begonnen met schrijven. Het eerste interview dat een grote krant met hem had, The New York Times Magazine in 1992, is in feite een (mooi) profiel, vooral samengesteld uit informatie van derden. Als McCarthy zelf aan het woord komt, gaat het meer over …Lees verder

Een indrukwekkend testament

Cormac McCarthy (89) etaleert andermaal zijn donkere mens- en wereldbeeld in wat ­hoogstwaarschijnlijk zijn laatste twee romans zullen zijn.

Er worden geen baby's geroosterd ­boven open vuurtjes en niemand ­verliest zijn scalp in de twee nieuwe romans van Cormac McCarthy, maar de 89-jarige auteur van Blood Meridian (1985) en No country for old men (2005) toont zich in zijn tweeluik De passagier en Stella Maris niet blijmoediger dan in de gewelddadige werken waarmee hij de meeste bekendheid verwierf.

De doemprofeet van de Amerikaanse letteren heeft wellicht nooit vrolijk fluitend achter zijn draagbare Olivetti Lettera 32 gezeten, maar lichter is het in zijn (boven)kamer zeker niet geworden sinds hij in 2006 in The road het einde van de menselijke beschaving beschreef. Zijn eerste twee nieuwe boeken sinds die bekroonde roman mogen zich dan wel afspelen in de net iets minder post-apocalyptische jaren 70 en 80 van de vorige eeuw, met uitspraken over de 'onbeheersbare gruwel' die altijd al 'onder de oppervlakte van de wereld' heeft gescholen, sluiten ze perfect aan bij het door en door donkere mens- en wereldb…Lees verder

Man zonder illusies

Het langverwachte nieuwe boek van de Amerikaanse grootheid Cormac McCarthy (89), deel één van een tweeluik, is spannend, thrillerachtig en filosofisch. Maar het vergt ook nogal wat geduld van de lezer.

Het was hét literaire nieuws van dit voorjaar: zestien jaar na publicatie van zijn laatste roman, De weg (The Road), komt Cormac McCarthy met een nieuw boek. Sterker: met twee nieuwe boeken, die kort na elkaar zullen verschijnen: The Passenger (De passagier) en Stella Maris. Naar verluidt werkte McCarthy, die in juli 89 is geworden, al decennia aan dit tweeluik. Van hem is bekend dat hij soms wel aan vier manuscripten tegelijk schreef, in werkdagen van viermaal twee uur per project.

Daarmee is meteen een van de spaarzame zaken genoemd die over McCarthy's schrijfgewoonten en opvattingen over het schrijverschap bekend zijn. De andere: wie goed wil leren schrijven moet veel lezen (Tolstoj, Dostojewski, Faulkner, Joyce en Melville, niet Proust en Henry James), en schrijven is een intuïtief proces waarover hij verder niets te melden heeft.

Om die reden - en omdat hij staat op zijn privacy en eigenlijk nogal verlegen is - heeft hij in zijn loopbaan maar zelden i…Lees verder

De meeste mensen deugen niet

BOEKENBAL

De passagier 

*****

Stella Maris 

***** 

Cormac McCarthy (°1933) heeft nooit een boek geschreven waarin de meeste mensen deugen. In romans als ‘Blood Meridian’, ‘No Country for Old Men’ en ‘The Road’ krijgt u de boodschap dat u uw medemens maar beter omlegt voor hij dat met u kan doen. Het lijkt dan ook een verademing dat van geweld nauwelijks sprake is in de twee boeken die McCarthy nu op zijn 89ste heeft uitgebracht. Maar ‘De passagier’ en ‘Stella Maris’ blijken van het somberste en verstikkendste dat hij ooit heeft geschreven. Zijn duistere mens- en wereldbeeld kreeg in zijn eerdere romans vorm in de daden van zijn personages, in dit tweeluik wordt op een filosofisch niveau een pessimistische wereldvisie ontwikkeld die de hoofdpersonen de lethargie, de waanzin of de dood in drijft. Voora…Lees verder

Een nieuwe roman van Cormac McCarthy over menselijk bewustzijn, wetenschap en de erfenis van zonde. 1980, Mississippi. Reddingsduiker Bobby Western, gekweld door verlies en bang voor de diepte van de oceaan, wordt tijdens een onderzoek naar een mysterieuze vliegtuigcrash fysiek achtervolgd door mannen met insignes, en mentaal door de geest van zijn vader en door zijn zus — de liefde van zijn leven. In talige en intieme stijl geschreven. Voor een literair lezerspubliek. Cormac McCarthy (Providence, 1933) is een wereldberoemde Amerikaanse schrijver. Hij schreef meerdere boeken. Zijn werk werd in verschillende landen uitgegeven en won meerdere prestigieuze literaire prijzen, zoals de Pulitzerprijs voor Fictie en de National Book Award. ‘De passagier’ is deel een van een tweeluik. Het tweede deel, ‘Stella Maris’, verschijnt in december.

Over Cormac McCarthy

Cormac McCarthy (Providence, Rhode Island, Verenigde Staten, 20 juli 1933) is een Amerikaans schrijver. In 2007 kreeg hij de Pulitzerprijs voor literatuur voor The Road. De meeste van zijn boeken zijn in het Nederlands vertaald.

Biografie

Vóór zijn schrijversloopbaan werkte hij als advocaat en diende hij vier jaar in de US Air Force.

In 1959 en 1960 publiceerde hij twee korte verhalen en in 1965 een eerste roman, The Orchard Keeper. Van 1965 tot 1967 reisde Cormac McCarthy naar Ierland, op zoek naar zijn roots. Daarna bezocht hij diverse andere Europese landen. In 1967 keerde hij terug naar de VS. In 1968 publiceerde hij zijn tweede roman, Outer Dark. In 1973 schreef hij het filmscript voor de televisiefilm The Gardeners Son. In 1979 volgde de roman Suttree, volgens vele critici zijn beste roman.

Zijn bekendste roman, Blood Meridian, or the Evening Redness in the West, vers…Lees verder op Wikipedia

Suggesties