Tijdens de coronapandemie krijgt een vrouw een onverwacht telefoontje van een voormalige studiegenote die haar vraagt een raadselachtige mededeling te ontcijferen.
Titel
Gezelschap
Auteur
Ali Smith
Vertaler
Karina van Santen Martine Vosmaer
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Engels
Oorspr. titel
Companion piece
Uitgever
Amsterdam: Prometheus, 2022
230 p.
ISBN
9789044648720 (paperback)

Besprekingen

Een kwartet met vijf delen

Ook in Ali Smiths nieuwe roman Gezelschap blijven de vage grenzen tussen verhalen, gedachten, geschiedenis en de ervaring van het hier en nu een handelsmerk.

Iets meer dan twee jaar geleden voltooide Ali Smith haar seizoenskwartet met ­Zomer en nu verschijnt al een nieuwe ­roman: Gezelschap. Het kwartet Herfst, Winter, Lente en Zomer was een tour de force: sinds 2017 publiceerde Smith elk jaar een ­roman gelinkt aan een seizoen. In elk deel dringen in de fictieve wereld die de auteur schept echo's binnen van de grote omwentelingen uit dat jaar: van de Brexit en de vluchtelingenkwestie over klimaatcrisis tot polarisering. Het zijn ontwikkelingen die het praten en doen en laten van haar personages mee ­bepalen. Die personages blijven tegelijk erg Smithiaans: jonge, eigengereide meisjes en vrouwen, taalgevoelige wezens, zorgende of afwezige vaderfiguren, uit de band springende moeders, kunstenaars, 'vreemdelingen' en buitenbeentjes. De romans zijn een kleurig weefwerk van verbanden en spiegelingen tussen Smiths personages, historische figuren en literatuur en kunst.

Het kwartet werd geschreven en gepubliceerd in een …Lees verder

Vrienden met een vogeltje

Losjes verweeft Ali Smith twee verhaallijnen in een roman vol taalspel. Het boek lijkt in hoog tempo geschreven, maar lijdt daar beslist niet onder.

Tussen oktober 2016 en augustus 2020 publiceerde Ali Smith in een adembenemend tempo haar seizoenenvierluik: een reeks boeken die ze telkens in ongeveer vier maanden schreef en die pakweg zes weken na voltooiing werden uitgegeven. Realtime-literatuur werden de boeken genoemd. De Brexit, het Grenfell Tower-drama, het Windfall-schandaal, de eerste fase van de coronacrisis, ze passeerden allemaal de revue. Tegelijk waren de boeken, hoe maatschappijkritisch ook, het tegenovergestelde van sociaal realisme. 'Realistisch' is het laatste woord dat je zou gebruiken om het werk van Ali Smith te omschrijven. Bij haar staat te allen tijde de verbeelding voorop en sneuvelen de wetten van het realisme vaak al op de eerste bladzijde.

Haar nieuwe roman, Gezelschap (Companion Piece), sluit in veel opzichten aan bij het seizoenenvierluik, zoals de Engelse titel al suggereert. Het boek speelt tijdens de coronalockdown van 2021 en benadert de misstanden in de Britse maatschappij op dezelfde ven…Lees verder

Slotwoord

Ali Smith smeedt haar taal om tot een sleutel waarmee ze elk lezersbrein openwrikt.

Nummer onbekend. Sandy staart vertwijfeld naar haar telefoon. Enerzijds heeft ze geen zin in telemarketeers – ze heeft überhaupt nergens zin in – maar anderzijds ligt haar vader in het ziekenhuis en kan deze oproep wel eens belangrijk zijn. Ze aanvaardt het gesprek en hoort aan de andere kant van de lijn een oude stem opdoemen. Het is Martina Inglis, een vage vriendin uit haar studententijd. Martina heeft raad nodig en steekt van wal met een krankzinnig verhaal. Over hoe ze op de luchthaven werd aangehouden omdat ze een antiek smeedijzeren slot wilde importeren. Hoe ze in een vensterloze ruimte werd opgesloten en daar – vanuit de belendende kamer? – een rare stem hoorde, een stem die haar een dilemma voorlegde: curlew or curfew – wulp of avondklok?

Ooit heeft Sandy Martina geholpen met een paper over de dichter E.E. Cummings dus dacht Martina dat Sandy haar wel kon helpen met dit cryptische raadsel dat haar tot in haar dromen achtervolgt. O…Lees verder

Een literaire roman over de moderne mens in de moderne maatschappij. De auteur verkent het thema ‘gezelschap' in al zijn tijdloze en hedendaagse, legendarische en ongrijpbare, boeiende en steeds veranderende vormen. Het verhaal speelt zich af tijdens de coronapandemie en is het zelfstandig te lezen vijfde deel in de Seizoenencyclus. In een vaardige, vloeiende stijl geschreven en met name geschikt voor een literair lezerspubliek. Ali Smith (Inverness, 1962) is een prominente Britse auteur, toneelschrijver en journalist. Ze schreef tientallen boeken. Haar werk werd in meer dan vijftien landen uitgegeven en won meerdere literaire prijzen, zoals de Costa Book Awards en de Goldsmiths Prize. Vier van haar romans werden genomineerd voor de Booker Prize.

Over Ali Smith

CC BY-SA 3.0 - Foto van/door TimDuncan

Ali Smith CBE FRSL (Inverness, 24 augustus 1962) is een Schotse auteur, toneelschrijver, academicus en journalist. Sebastian Barry omschreef haar in 2016 als "de Nobelprijswinnaar van Schotland in afwachting".

Jeugd en opleiding

Smith werd geboren in Inverness op 24 augustus 1962 als dochter van Ann en Donald Smith. Haar ouders kwamen uit de arbeidersklasse en ze groeide op in een sociale woning in Inverness. Van 1967 tot 1974 ging ze naar de St. Joseph's RC Primary School. Tot 1980 ging ze naar Inverness High School.

Ze studeerde van 1980 tot 1985 Engelse taal en literatuur aan de Universiteit van Aberdeen. Ze won de Bobby Aitken Memorial Prize for Poetry van de universiteit in 1984.

Van 1985 tot 1990 ging ze naar Newnham College, Cambridge, waar ze een doctoraatsopleiding volgde over 'modernisme en vreugde in de Ierse en Amerikaanse literatuur'. Ze wilde de werken van James Joyce, Wallace Stevens en William…Lees verder op Wikipedia

Suggesties