Boek Nederlands

De wasbeer : roman

+1
De wasbeer : roman
×
De wasbeer : roman De wasbeer : roman

De wasbeer : roman

Maatschappijkritische, absurdistische fabel over een nai͏̈eve, vriendelijke wasbeer, die eigenlijk als kleine mens in een wrede wereld staat.
Onderwerp
Liefde Goed en kwaad
Titel
De wasbeer : roman
Auteur
Aleksandr Skorobogatov
Vertaler
Rosemie Vermeulen
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Russisch
Uitgever
[Amsterdam]: De Geus, © 2020
540 p.
ISBN
9789044542974 (paperback)

Besprekingen

De wasbeer

Eerste zin. De wasbeer waarvan sprake zal zijn in deze wonderlijke vertelling, was voor zijn leeftijd tenger en klein gebouwd – ofwel wegens ondervoeding, ofwel om redenen waarover hij maar niet kon nadenken.

Een wasbeer gaat solliciteren bij een bank. ‘Weet u iets af van aandelen?’ vraagt de directeur. ‘Hoe zit het met uw talenkennis? En kan u persoverzichten maken?’ Het zijn vragen waar de wasbeer stil van wordt en de bankdirecteur wanhopig. Tot die er een stapeltje papier bij haalt, de wasbeer zijn muil laat opendoen, er het stapeltje tussen steekt en hard op de neus van het diertje slaat. ‘Nee, ’ zegt de directeur wanneer hij de elf onregelmatig aangebrachte gaatjes ziet, ‘als perforator deug je ook al niet.’ En dus wordt de wasbeer genadeloos uit het raam gegooid.

Aleksandr Skorobogatov toont in zijn nieuwste roman nog maar eens dat hij altijd een Rus zal blijven, ook al woont hij inmiddels al 27 jaar in Vlaanderen. En gelukkig maar, want dat komt de Vlaamse literatuur alleen maar ten goede. Waar Skorobogatov in zijn vorige roman Cocaïne volgens velen te ver ging in zijn delirische uitwijdingen, waardoor amper nog te snapp…Lees verder

Vierde roman van de in België wonende Russische auteur (1963). Maatschappijkritische, absurdistische fabel over een naïeve, vriendelijke wasbeer, die eigenlijk als kleine mens in een wrede wereld staat. De lezer wordt voortdurend aangesproken, zodat de wasbeer steeds meer verandert in een persoon waarmee je je identificeert. Hij is moedig, worstelt met het leven, is verliefd, heeft grootse dromen, maar zijn belangrijkste doel is het redden van zijn (opgezette) vrouwtje. Tijdens zijn zoektocht leert hij een golf spelende, wodka drinkende God de Heer kennen, die regelmatig ingrijpt. Een 'volle' originele roman, die staat in de Russisch romantraditie.