Boeken-ruilkasten

Een boekenruilkastje is een soort minibibliotheekje dat gratis toegankelijk is en waar iedereen samen zorg voor draagt.

Dit bevordert het gemeenschapsgevoel, stimuleert contacten met mensen uit de buurt en brengt mensen opnieuw samen.

Aan het station van Lommel, de kerk van Stevensvennen, de kerk van Kerkhoven en buurthuis de Kom in Kolonie pronken boekenruilkasten van de bib.

Het principe is heel eenvoudig: wie een boek uit de kast haalt, legt een ander exemplaar in de plaats. Het concept komt overgewaaid uit de Verenigde Staten en wereldwijd zijn er al duizenden dergelijke wijkbibliotheekjes actief onder de koepel www.littlefreelibrary.org.
 

IMG_1556.JPEG


De boekenruilkasten zijn een nieuwe manier van delen. Als je een eerste boek gelezen hebt, kun je het terugbrengen en vervolgens opnieuw een boek uitzoeken. Boeken zijn immers niet geschreven en gemaakt om weg te gooien, maar om te lezen en te herlezen. Boekenruil is goedkoop en leuk. De boekenruilkast is tegelijk een mogelijkheid om meer in contact te komen met je buren. Vaak blijf je even staan bij de kast en snuffel je wat in de boeken. Zo ontmoet je op een leuke manier anderen uit je buurt.
 

IMG_1558.JPEG


In de kasten vind je een brede variëteit aan boeken. Van romans tot chicklit, tienerboeken en kinderboeken. Iedereen kan zijn steentje bijdragen om het kastje te vullen met toffe boeken en iedereen mag er dus ook gebruik van maken. Alle genres zijn welkom, met uitzondering van tijdschriften en kranten. De enige voorwaarde is dat je een boek van gelijkwaardige kwaliteit terug plaatst. Dus geen gedateerde of tot op de draad versleten exemplaren.

Met de boekenruilkast spelen we in op een maatschappelijke trend én willen we lezen nog aantrekkelijker maken. Ruilen is immers in en boeken lenen zich hier perfect toe.

Veel leesplezier!