Antonio Vivaldi

Antonio Vivaldi is de componist van het bekende werk ‘De vier jaargetijden’ waaronder de lente het meest gekende van de vier is. Buiten dit werk heeft hij natuurlijk nog vele andere stukken geschreven en is zeer bekend bij violisten. Deze barokcomponist kan je er zo uit halen vanwege zijn vrolijke, jeugdige en snelle muziek.

Wil je meer weten over deze componist? Ontdek hier wie hij was, welke activiteit je kan doen en een aantal lees- en luistertips voor later

Wie was hij?

Antonio Lucio Vivaldi (Venetië, 4 maart 1678 - Wenen, 28 juli 1741) was een Italiaans violist, componist en priester, die vooral bekend is van De vier jaargetijden (en dan vooral de lente). Hij was de zoon van een violist en kapper. Mogelijk is hij zelfs geboren tijdens een aardbeving!

In 1703 werd hij priester. Hij werd al vlug Il Prete Rosso ("De Rode Priester") genoemd, waarschijnlijk om zijn rode haar. 

Volgens zijn kerkgangers was Antonio niet in staat de mis voor te dragen omdat hij tijdens de mis muziek ging componeren als hij inspiratie kreeg. Antonio zelf gaf echter als reden dat hij vanwege een aangeboren ademhalingskwaal - vermoedelijk astma - niet in staat was de veelal lange missen voor te dragen.

Welke reden dan ook de ware was, feit was dat Antonio een jaar na zijn aanstelling werd ontheven van de taak om te preken en in plaats daarvan werd aangesteld als muziekleraar van het meisjesweeshuis 'Pio ospedale della Pietà' in Venetië.

Hij overleed in 1741 en werd 63 jaar oud.

vivaldi.jpg
Meer info

Gedicht bij de muziek

De vier jaargetijden van Vivaldi zijn een reeks van 4 vioolconcerten. Elk concert is genoemd naar een seizoen (lente, zomer, herfst en winter). Wat weinig mensen weten is dat elk concert ook gebaseerd is op een gedicht.

Luister naar de vier jaargetijden samen met het gedicht om te luisteren wat je kan terugvinden in de muziek. Of schrijf aan de hand van de muziek zelf een gedicht over de seizoenen of over iets anders wat jij erin hoort of je er bij voorstelt.

Beluister het volledige stuk hier. Het hele gedicht kan je hier vinden. Hier kan je het gedicht van de lente alvast lezen

De lente

De lente komt eraan. De vogels vieren haar terugkomst met feestelijk gezang, murmelende beekjes stromen onder een zacht aaiend briesje. Donderstormen, die de lente aankondigen, bedekken de lucht met hun donkere mantel. Als ze zwijgen klinkt opnieuw de betoverende zang van de vogels.

Op de met bloemen overdekte weide slaapt de geitenhoeder onder de zacht ritselende bladertakken, zijn trouwe hond naast hem.

Aangespoord door het feestelijk geluid van de doedelzakken dansen de nymphen en de herders lichtvoetig terwijl de lentehemel schitterend verschijnt.