Als lezen moeilijk(er) gaat

Lezen is voor veel kinderen een feest. Maar voor wie moeite heeft met lezen, kan het heel lastig zijn. De bib heeft een speciale collectie voor kinderen met leesproblemen, een rek "Makkelijk lezen".

Voor wie moeite heeft met lezen, heeft de bib een speciale collectie "Makkelijk lezen" met

• Luisterboekencd's waarop jeugdboeken worden voorgelezen.
  • Makkelijk lezen: boekjes in een eenvoudige taal en stijl.
  • Lettertype dyslexie: aangepaste boekjes met een speciaal lettertype, de pagina’s zijn overzichtelijk ingedeeld en de illustraties helpen om het verhaal goed te kunnen volgen. Vaak bevatten die boeken ook een cd op meeleestempo, zoals de reeks Zoeklicht dyslexie.  Heb jij een hekel aan lezen omdat je dyslexie hebt? Dan kan je terecht bij "Ik haat lezen".
  • Daisy-boeken:  luisterboek op een speciale cd. De bib beschikt over een toestel dat u ter kennismaking gratis kan ontlenen
  • Daisy-app: eenvoudig en gratis meer dan 25.000 online Daisy-boeken lezen op je tablet of smartphone van Luisterpunt lezen
  • Boeken met daisy (luister-cd): naast boeken en aparte daisy-schijfjes heeft de bib ook een collectie boeken met daarin het daisy-schijfje, dus boek en daisy samen.

Scroll verder naar beneden voor meer informatie.

Meer informatie over Makkelijk Lezen

LUISTERBOEKEN

Cd's waarop jeugdboeken worden voorgelezen.
Afbeeldingsresultaat voor luisterboeken

MAKKELIJK LEZEN

Afbeeldingsresultaat voor makkelijk lezen

Lezen kan ook makkelijk met speciale boeken in een eenvoudige taal en stijl: "makkelijk lezen boeken".
Zin in kort en eenvoudiger nieuws? Dan is er Wablieft Start: een tijdschrift met foto's in kleur. Wablieft Start verschijnt elke twee weken, behalve in de schoolvakanties.

LETTERTYPE DYSLEXIE

Albeelding van lettertype dyslexie

Voor kinderen met dyslexie is het lezen van een boek heel inspannend. Lezen is dan een struikelblok, terwijl genieten van boeken juist zo’n goede stimulans is om het lezen te oefenen. Ook voor hen zijn er aangepaste boeken met een speciaal lettertype, de pagina’s zijn overzichtelijk ingedeeld en de illustraties helpen om het verhaal goed te kunnen volgen. Vaak bevatten die boeken ook een cd op meeleestempo, zoals de reeks Zoeklicht dyslexie

DAISY-BOEKEN

Luisterboek op een speciale CD.

Afbeelding van Daisyspeler met Daisyboek

Het grote voordeel van die 'speciale cd' is dat je zo'n 'boek' kan hanteren als een gewoon boek. Je kan in één ruk door lezen, maar je kan ook door het boek bladeren, van zin naar zin, bladzijde naar bladzijde en van hoofdstuk naar hoofdstuk. Je kan stukken opnieuw beluisteren, stiekem vooruit lezen, een bladwijzer plaatsen enz. Een Daisy-boek beluister je met een heel gemakkelijk toestel, de Daisy-speler. Maar je kan ze ook afspelen op uw computer en op een MP3-speler (maar dan geniet u niet van de navigatiemogelijkheden).

De bib beschikt over een toestel dat u ter kennismaking gratis kan ontlenen. Maar wel even aan pappa of mamma vragen!

DAISY-BOEKEN ONLINE

Online Daisy-boeken lezen via jouw smartphone of tablet!

Via Bib Lommel kan je eenvoudig en snel meer dan 25.000 online Daisy-boeken van Luisterpunt lezen, helemaal gratis voor mensen met een leesbeperking.

Anders lezen app om online daisy-boeken van Luisterpunt te beluisteren

Hoe werkt het?

• Inschrijven gebeurt via de bibliotheek
  • Je vult een aanvraagformulier in met handtekening (ouder/voogd voor minderjarigen)
  • Je krijgt een lenersnummer mee naar huis, dit nummer is persoonlijk
  • Je geboortedatum is je wachtwoord
  • Download de Anderslezenapp via appstore (iOS) en playstore (Android)
  • Ga naar luisterpuntbibliotheek.be  en klik rechtsboven op Mijn Luisterpunt
  • Log in met je lenersnummer en je geboortedatum
  • Klik op ‘Nieuwe opzoeking’
  • Zet tot maximaal 5 Daisy-boeken op je boekenplank (geen uitleentermijn)
  • En lezen maar via de Anderslezenapp!
  • Meer info om Daisyboeken via de computer te lezen, vind je op luisterpuntbibliotheek.be/nl/daisyonline

Een jongen luistert naar een Daisy-boek op zijn tablet terwijl hij meeleest in het gedrukte boek. Hij wordt geflankeerd door de tekst: Ik haat lezen presenteert: Stream je luisterboek! Dyslexie? Ga voor een luisterboek! Check ikhaatlezen.be en download de anderslezen-app

BOEKEN MET DAISY (LUISTER-CD)

Naast boeken en aparte daisy-schijfjes heeft de bib ook een collectie boeken met daarin het daisy-schijfje, dus boek en daisy samen. Die staan in de jeugdbib bij "Makkelijk Lezen" en zijn te herkennen aan het picto

Etiket met picto voor boeken waarin ook daisy-luisterCD zit

TIPS

Ook "gewone" boeken kunnen in aanmerking komen voor kinderen met een leesprobleem. Let daarbij bijvoorbeeld op volgende zaken:

• Is het boek niet te dik?
  • Is de bladspiegel ruim en overzichtelijk?
  • Zijn er leuke foto's of illustraties?
  • Verloopt het verhaal chronologisch?
  • Telt het verhaal niet te veel personages?

Prentenboeken kunnen natuurlijk ook een oplossing bieden!

Wie de actualiteit wil volgen, kan dat gemakkelijk met een speciaal krantje, de Wablieft-Start, te vinden bij de boeken "Makkelijk Lezen".