Joël De Ceulaer - Hoera! De democratie is niet perfect

Het wordt zo vaak herhaald dat bijna iedereen het intussen gelooft: onze democratie bevindt zich in een diepe crisis. Ze is chronisch vermoeid, werkt veel te traag en lijdt aan hoge electorale koorts. In tegenstelling tot alle doemscenario's over het failliet van de democratie, gelooft journalist Joël De Ceulaer dat ze net op volle toeren draait. Oké, de democratie als politiek systeem is niet perfect en hij lijst zes fundamentele gebreken op in het lijvige essay Hoera! De democratie is niet perfect. 

Volgens de journalist ligt de oorzaak van de perceptie dat de democratie hapert, aan het feit dat de drie traditionele politieke partijen niet meer geënt zijn op de nieuwe breuklijnen: klimaat, migratie, identiteit, globalisering. Daarom worden ze afgestraft en groeien andere. Het politieke landschap wordt herverkaveld door de kiezer. Heeft hij een punt?  

Deze lezing kadert binnen de reeks Boeken, Bokes & Bubbels: drie zondagvoormiddagen in de Openbare Bibliotheek, midden tussen de boeken, een boeiende lezing met gerenommeerde auteurs. De bokes en bubbels krijg je er bovenop!

Tickets